Sandozaurul si Mitiplodocul, cosmarul continua

Sambata, 24 Martie 2012, ora 13:40
8785 citiri
Sandozaurul si Mitiplodocul, cosmarul continua

Fotbalul romanesc sufera de un suparator numar de ani. Imunodeficienta dobandita provine de la doi virusi, pe cat de tenaci, pe atat de nocivi. Se afiseaza intr-o abila stare latenta. "Il Padrone" Sandu si miticul cu neg in frunte, Dragomir.

Arivisti pur sange, vicleni, cu discursuri sforaitoare filtrate de regulamente interpretate dincotro bate vantul, Sandu si cititorul in bobi de Balcesti insumeaza elementele constitutive de apoplexie in forma agravanta. Si continuata ale sportului rege pe tapsanele romanesti.

Sub fraiele lor de ferchesi birjari ai docarului fotbalului, Romania acestui sport s-a mumificat. Arata jalnic, se adapa din vremuri trecute, se zbate in liga a IV-a a ierarhiei mondiale. Cu ei pe capra faetonului, in curand vom fi evaluati echivalent cu natiuni unde creste tapioca, precum Vanuatu, Kiribati si Seychelles.

Daca lui Sandu Mircea ii retuseaza cat de cat imaginea un photoshop de fost international si prolific atacant "sportist", batranelul de la Liga, leat cu Ilie Nastase (cata diferenta in toate planurile!) inoata intre doua maluri: ridicol si abject. Sub patriarhatul lor, "Luceafarul" pepinierelor fotbalului romanesc a apus de mult.

Tot sub bagheta comuna de voiti afoni, o sumedenie de arbitri s-au legat cu fluierul si au suflat in catuse. Doi judecatori de la Inalta Curte a CCA-ului, Constantin si Avram, au fost cazati in hrube deoarece au iubit patimas smenul. Altfel spus, fotbalul de pe la noi a intrat in ganguri, transformandu-se intr-un sport penal.

Manevrele prohibite ale "magistratilor" cu pantaloni scurti trimisi in gazon intru impartirea dreptatii au fost exasperant tolerate de imperatorii de la FRF si Liga Profesionista. Sandu si Dragomir au incurajat din jilturile lor capitonate colhozurile de intrajutorare, moneda de schimb fiind trocul, ma rog, barterul capitalist. Multe grupari de pe prima scena rostogolesc rezultate reciproce intinse pe multe etape, prin metoda bidonului dedicat.

In acest mod, firul multifurcat al scorurilor poate fi doar intuit, nu si probat. Cu degetul mare in sus ori in jos, Cezarii balonului au drept de viata asupra trupelor romanesti in competitiile europene sau de purgatoriul inecacios al esaloanelor cvasianonime.

Cele doua coroane supreme stau bine ancorate intre solzii cornosi ce impodobesc crestetele reptiliene ale carnasierelor despre care vorbesc. Terapodele de top, Nasul si fostul diriguitor cu multa aflare in treaba la Scornicesti si Dinamo II (Victoria), au adus fotbalul din tara acolo unde au vazut zorii notorietatii. Undeva intre Jurasicul intarziat si Cretacicul inferior.

Pentru Corleone, modestia e doar un moft din pudriera unei demoazele de pension interbelic. El munceste "24 de ore pe zi, uneori si noaptea", dupa cum a declarat, iar "fotbalul este hotia cea mai curata din Romania de astazi." Din bagajul lui de mesianic imputernicit al vremurilor mai fac parte infatuarea, siguranta de sine ("ascultati la mine ce va spun!"), autocontemplarea.

Garnisite iritant cu un ras fortat, de caterinca. Nu se stie daca aceste ticuri caragialenesti sunt native ori insusite ca glazura in perioada stopurilor puse de lege pentru table de camp (barbut) in 1976 si prejudicii aduse avutului obstesc in dosarul "Victoria" din 1989.

Toate comisiile asa-zis independente din fenomenul romanesc subzista pipernicit in umbra si la cheremul celor doi falnici stejari rosi de carii unei dictaturi camuflate. Un fel de "faci ce vrei, dar vezi ce faci!". Ambilor fotbalo-raptori le este comuna o trasatura. Traiesc bine in prezent, se hranesc cu amintiri placute pentru ei si privesc cu ochelari de sudura in beciul fara lampa al viitorului acestui sport.

Le lipseste orice dram de strategie. Tot sub umbrela inocentei lor stapaniri se deapana de ani fara numar, prin salile pasilor pierduti, nuvela cu iz de celula a samsarilor de fotbalisti. Intregul soi de becalieni, ex-butelisti, lorzi, coposi si MMzari asteapta increzatori tot atatea NUP-uri. Acuzele din dosarele negustorilor de gladiatori in jambiere sunt la fel de "anodine" ca acelea ale deputatului Boldea, care joaca de curand in Cupa Africii pe Natiuni, pentru a lua cel mai fresh exemplu.

Deciziile adoptate de catre Corleone si Il Padrone in Cupola dominatoare a sportului rege carpatin sunt categoric asortate cu toanele lor. Un up side down total. Isi doresc ceva stapanii, evident in consonanta cu vrerile lor interesate, s-a batut palma. Daca nu, intra ca spam intr-un noian de registre aliniate de prin anii '90 intru depunerea colbului.

Orice critica, aluziva sau "in direct", le provoaca manie nestapanita, rictusuri cu lehamite superioara, dispret de zeitate ofuscata si, fireste, punere la index a indraznetului neobrazat care si-a permis blasfemia. Nici nu mai adaug indiferenta afisata la devalizarea cluburilor. Unele din ele cu nume sonore si performante insiruite.

Pentru toate aceste hipermaladive aporturi la lichelizarea si decaderea fotbalului romanesc, pentru subcultura rezultatelor, pentru monstruoasa coalitie ce tuteleaza fenomenul cu pricina, pentru decapitarea fair-play-ului si izgonirea spectacolului, vinovatii e musai a fi trimisi acasa.

Se impune ca asemenea saurieni sa fie obligati la intrarea in conservare ireversibila. Demersul batistelor albe fluturate simbolic nu mai este de ajuns. Cearsafuri intregi trebuie asternute peste numele si fotoliile lor. Ca betonul-sarcofag ce inca se mai toarna pe cosmarul cu numarul 4 de la Cernobal.

Mitică Dragomir, fascinat de asiatici. Se pregătește de o investiție inedită inspirat de succesul lui Pescobar
Mitică Dragomir, fascinat de asiatici. Se pregătește de o investiție inedită inspirat de succesul lui Pescobar
Mitică Dragomir, fostul șef al LPF, și-a investit banii câștigați din fotbal în imobiliare și turism, având un hotel și ridicând mai multe blocuri în București. Corleone are acum...
Emmanuel Macron se face fotbalist. Președintele Franței joacă într-un meci caritabil
Emmanuel Macron se face fotbalist. Președintele Franței joacă într-un meci caritabil
Pentru câteva ore, Emmanuel Macron va da costumul de președinte pe echipamentul de fotbalist, anunță Le Figaro. Preşedintele Franţei este aşteptat miercuri, 24 aprilie, la Plaisir, în...
#FRF, #Nasul, #Dragomir, #cluburi, #fotbal , #stiri FRF