Cum ne afectează schimbările bruște de temperatură. Fluctuațiile cresc riscul declanșării unor afecțiuni

Joi, 22 Septembrie 2022, ora 06:18
1991 citiri
Cum ne afectează schimbările bruște de temperatură. Fluctuațiile cresc riscul declanșării unor afecțiuni
Când organismul este forțat să treacă brusc de la o temperatură ridicată la una foarte scazută, sistemul imunitar este slabit FOTO: Unsplash.com

În unele zone de la munte, în ultimele zile, s-au înregistrat temperaturi de 3 grade Celsius. Frigul s-a instalat rapid, iar tot mai mulți oameni s-au plâns de răceli.

Oscilațiile de temperatură din această perioadă sunt un adevărat pericol pentru imunitatea organismului și atrag după sine probleme de sănătate.

Cât timp îți ia ca să te adaptezi la alte temperaturi

Trecerile bruște de la temperaturi ridicate la frig, ploaie și vreme mohorâtă dau peste cap funcționarea organismului și afectează în special copiii, persoanele anemice, bătrânii și bolnavii cronici.

Organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la aceste schimbări climatice. Spre exemplu, pentru a se adapta la o diferență de temperatură de 4 grade, corpul are nevoie de 14 zile. La o diferență de 10 grade, organismul resimte un stres foarte puternic.

Sistem imunitar slăbit

Când organismul este forțat să treacă brusc de la o temperatură ridicată la una foarte scăzută, sistemul imunitar este slăbit instantaneu, iar corpul devine vulnerabil în fața virozelor de sezon.

Persoanele care se știu cu o imunitate scăzută sau care duc un stil de viață dezorganizat ar trebui să acorde o importanță mai mare disciplinei alimentare.

O dietă echilibrată și mesele bogate în legume și fructe proaspete pot face diferența când vine vorba de menținerea sănătății în această perioadă de tranziție.

Probleme cardiovasculare

Schimbările bruște de temperatură pot afecta grav persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare, iar persoanele hipertensive riscă să facă atac de cord, fiindcă nu pot ține sub control tensiunea arterială.

Probleme respiratorii și agravarea alergiilor

Oscilațiile de temperatură pot declanșa și agrava anumite afecțiuni, în special cele de natură respiratorie. Persoanele care se confruntă cu bronșite, alergii de sezon sau astm bronșic sunt sfătuite să limiteze ieșirile în aer liber atunci când temperaturile sunt foarte scăzute și aerul devine rece și umed.

Copiii, risc crescut de a dezvolta viroze

Copiii au un risc mai crescut de a dezvolta viroze în sezonul rece, dar și adulții cu un sistem imunitar slăbit sau persoanele în vârstă.

De asemenea, fumătorii sunt mai predispuși la viroze respiratorii, întrucât au deja sistemul respirator afectat și un sistem imunitar mai slăbit, comparativ cu persoanele care nu fumează.

Dureri de cap și migrene

Schimbările bruște de temperatură sunt coșmarul persoanelor care suferă de migrene sau care au destul de des dureri de cap. Asta pentru că vremea rece provoacă îngustarea vaselor de sânge, reducând fluxul sanguin către creier.

Modificările presiunii atmosferice, umezeala din aer și micșorarea zilei dau peste cap organismul, provocând persoanelor meteosensibile episoade migrenoase și dureri de cap insuportabile.

Stres și predispoziție la depresie sau anxietate

Pe măsură ce vremea se răcește, cerul devine acoperit de nori și ziua se micșorează din ce în ce mai mult, persoanele meteosensibile devin tot mai stresate și predispuse la stări depresive sau de anxietate.

O zi mai scurtă este echivalentă cu mai puțină expunere la soare, iar atunci când nu ne expunem suficient la soare, organismul nostru nu își primește aportul necesar de vitamina D – un energizant natural.

Ce ar trebui să faci

Mișcarea zilnică (20-30 minute de exerciții fizice pe zi) combinată cu o alimentație echilibrată, din care să nu lipsească cele mai nutritive fructe și legume de sezon, care conțin vitamine și minerale esențiale, contribuie la menținerea unui organism sănătos, gata să lupte împotriva factorilor externi.

Citește și:
Bolile letale pe care le poți preveni dacă mănânci nuci. Date confirmate de experți
Bolile letale pe care le poți preveni dacă mănânci nuci. Date confirmate de experți
Nucile sunt bune pentru menținerea glicemiei și ajută la prevenirea unor boli, potrivit publicației TheHealthy.com. Există un motiv întemeiat pentru care oamenii iau nuci cu ei atunci...
Se face foarte frig în următoarele două săptămâni. Unde scad temperaturile cel mai mult
Se face foarte frig în următoarele două săptămâni. Unde scad temperaturile cel mai mult
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni prognoza meteo pentru intervalul 19 septembrie - 2 octombrie. Temperaturile minime coboară până la 3 - 4 grade în toată țara, până...