Nutriționista Mihaela Bilic le recomandă părinților să-și lase copiii să mănânce alimente nespălate: „Trăiască microbii!”

Miercuri, 06 Noiembrie 2024, ora 13:40
2714 citiri
Nutriționista Mihaela Bilic le recomandă părinților să-și lase copiii să mănânce alimente nespălate: „Trăiască microbii!”
Fructe FOTO: Pixabay

Specialista în nutriție Mihaela Bilic face o recomandare neașteptată părinților. Ea le spune acestora că este în regulă să le dea copiilor voie să mănânce fructele nespălate.

Nutriționista nu vede nicio problemă dacă cei mici sunt lăsați să se joace în locuri murdare.

Mihaela Bilic scrie într-o postare pe Facebook că expunerea la microbi le face bine copiilor.

„Trăiască microbii!! Lăsați copiii să se joace în țărână, să mănânce alimente nespălate și să trăiască la țară cu câini, pisici și gunoi de grajd – vor avea mai puține alergii, astm, dermatite atopice și intoleranțe alimentare! Este concluzia uluitoare a multor studii făcute în Europa, Statele Unite și Japonia, care au demonstrat că prea multă igienă distruge sănătatea.

Acum 50 de ani doar 5% din populație suferea de astfel de afecțiuni, astăzi procentul depășește 30%. Această creștere spectaculoasă a fost observată doar în țările industrializate, cu nivel de igienă ridicat și trai la oraș, departe de natură și animale”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Ea reamintește de studiul numit „Pășune” din Europa „care a urmărit timp de 20 de ani familii cu copii din Austria, Elveția, Franța, Germania și Finlanda, care trăiau în ferme agricole. Toți cei 500 de copii care s-au născut și au crescut în aceste familii au avut contact cu germenii și microbii prezenți în mod natural pe cîmp și în grajdurile de animale, fapt care le-a dezvoltat microbiota intestinală și a crescut imunitatea organismului. Primele 1000 de zile din viața unui copil sunt cele mai importante pentru dezvoltarea și antrenarea sistemului imunitar, iar viața la țară pare că face asta!”.

De asemenea, Mihaela Bilic ține să reamintească de un alt studiu făcut în Finlanda. Acolo, în locurile de joacă din creșe și grădinițe au fost amplasate recipiente cu pământ de pădure și gunoi de grajd. Printre altele, cei mici au fost încurajați să grădinărească.

„După numai 2 săptămâni de scormonit în aceste rezervoare de biodiversitate microbiană, după ce s-au jucat cu plantele, râmele și țărâna, imunitatea copiilor a crescut!

Concluzia? Putem preveni și reduce bolile inflamatorii cronice și autoimune cu ajutorul biodiversității microbiene. Deși pare șocant, inclusiv prezența de paraziți intestinali în intestinul copiilor nu trebuie privită ca o anomalie și tratată excesiv. Parazitozele ușoare educă sistemul imunitar și îl învață să fie mai tolerant”, adaugă Mihaela Bilic.

Corpul uman este un ecosistem interconectat cu natura și dacă uităm acest lucru, riscam să suferim de un „deficit de natură”, atrage atenția nutriționista.

„Bolile civilizației au origine în această „sărăcire” microbiană care are loc în organismul nostru- disbioză intestinală cu inflamație cronică și dezechilibru imunitar.

Din prea multă teamă de germeni și microbi am ajuns să avem intestine sterile și un sistem imunitar isteric, reactiv la orice particulă de praf sau polen. Mai puține antibiotice, mai puține frici de murdărie și bacterii, de asta avem nevoie ca să fim sănătoși.

Cât despre copiii, ei trebuie să crească în contact cu natura în toată frumusețea și complexitatea ei: de la gândăcei, iarbă și fructe din copac, la vaci, găini, câinii și pisici, mâini nespălate și nasuri înfundate. Nu-i țineți sub un clopot de sticlă ca să-i protejați, vor fi palizi, fragili, bolnăvicioși și alergici la toate!”, e de părere Mihaela Bilic.

Ce efecte are ora cinei asupra metabolismului. Cum afectează sănătatea cardiovasculară. Momentul în care luăm masa este la fel de important ca ce și cât mâncăm
Ce efecte are ora cinei asupra metabolismului. Cum afectează sănătatea cardiovasculară. Momentul în care luăm masa este la fel de important ca ce și cât mâncăm
Un studiu dezvăluie că ingerarea a peste 45% din caloriile zilnice după ora 17:00 perturbă nivelurile de glucoză, prezentând riscuri semnificative pentru sănătate. De mult timp se crede...
Xiaomi aduce în România Smart Band 9 Pro și Smart Band 9 Active: noile brățări de fitness accesibile pentru un stil de viață sănătos
Xiaomi aduce în România Smart Band 9 Pro și Smart Band 9 Active: noile brățări de fitness accesibile pentru un stil de viață sănătos
Xiaomi a lansat oficial în România două noi brățări de fitness, Smart Band 9 Pro și Smart Band 9 Active, ambele fiind concepute pentru a satisface cerințele utilizatorilor pasionați de...
#fructe copii, #sfaturi parinti, #mihaela Bilic, #sfaturi alimentatie sanatoasa, #sanatate , #sanatate
  1. Scandal major: ambasador român, revoltat după ce un ministru din Israel a discutat cu Călin Georgescu. Ce ar fi promis candidatul susținut de AUR
  2. Mulți români au petrecut Ziua Națională pe pârtiile de schi, dar nu au uitat de vot
  3. Amenda luată de un român care a ridicat drona să filmeze la parada de 1 Decembrie. „Siguranţa publicului este prioritară”
  4. Extragerea Loto de 1 Decembrie. Ce numere au fost extrase la 6/49, 5/40, Joker, SuperNoroc, Noroc și NorocPlus
  5. Micuța marină ucraineană folosește o tactică din Primul Război Mondial pentru a-și deruta inamicul
  6. Cursuri suspendate într-un oraș întreg după ce doi elevi s-au îmbolnăvit de meningită în aceeași săptămână
  7. Statele Unite nu iau în calcul reînarmarea nucleară a Ucrainei. Kievul a renunțat la armele sale atomice după căderea URSS după ce a primit garanții de securitate
  8. Ursula von der Leyen a anunțat prioritățile, în fruntea noii Comisii Europene. Decizii majore la nivelul UE
  9. Cartelurile mexicane recrutează studenți la chimie pentru laboratoarele de fentanil. Baronii vor să scape de importurile din China. "Ne-ar transforma în regii Mexicului"
  10. Poliția din Rusia a făcut razii în mai multe cluburi de noapte frecventate de persoane LGBTQ, la un an de la interzicerea mișcării și etichetarea ei ca „organizație extremistă” VIDEO