Un fugar condamnat și în dosarul lui Sorin Oprescu, ”albit” prin prescripție de alte acuzații de corupție

Joi, 30 Mai 2024, ora 15:44
1841 citiri
Un fugar condamnat și în dosarul lui Sorin Oprescu, ”albit” prin prescripție de alte acuzații de corupție
Bogdan Popa a primit 11 ani și 6 luni de închisoare în dosarul lui Sorin Oprescu FOTO Poliția Română

Bogdan Popa, fost director general al Centrului de Cultură ”Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” (CCPBPB) în perioada 2011 - 2013 şi unul dintre intermediarii mitelor pentru Sorin Oprescu, a scăpat definitiv de un dosar de corupţie prin prescrierea faptelor.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus definitiv joi, 30 mai, încetarea procesului penal împotriva lui Bogdan Popa, ca urmare a prescrierii faptelor, într-un dosar de luare de mită şi abuz în serviciu, legat de acordarea unui contract de dezinsecţie cu prejudiciu de 5,8 milioane lei.

De acuzaţii au scăpat şi Marian Nae - director general al Centrului în perioada 2014 - 2015, precum şi Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae - economist la CCPBPB.

Instanţa a dispus confiscarea sumei de 1.014.580 lei, primită ca mită de Bogdan Popa.

De asemenea, cei trei inculpaţi trebuie să plătească Centrului de Cultură ”Palatele Brâncoveneşti” despăgubiri civile de 1,2 milioane lei.

Bogdan Popa are o condamnare de 11 ani şi 6 luni de închisoare primită, în mai 2022, într-un alt dosar de corupţie, în care a fost condamnat şi Sorin Oprescu. El nu a făcut însă nicio zi de puşcărie, fugind din ţară înainte de pronunţarea sentinţei.

A fost dat în urmărire generală şi localizat în Italia, de unde autorităţile române nu au reuşit să îl extrădeze.

Acuzațiile DNA

Conform DNA, în mai 2012, între Centrul de Cultură ”Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”, reprezentat de Bogdan Popa, şi firma SC Wasval SRL a fost încheiat un acord-cadru, pe o durată de 4 ani, având ca obiect servicii de dezinsecţie, dezinfecţie şi tratamente fitosanitare.

Procurorii spun că, până în anul 2015, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au fost încheiate, cu aceeaşi societate, cinci contracte subsecvente, care au fost supraevaluate, angajându-se cheltuieli a căror necesitate şi oportunitate nu a fost justificată.

Documentele şi o parte din actele adiţionale au fost semnate, la momente diferite, de Bogdan Popa în calitate de director general al CCPBPB şi Marin Nae în calitate de director general, respectiv şef serviciu administrativ în cadrul Centrului.

”În demersurile lor infracţionale, cei doi inculpaţi au beneficiat de ajutorul inculpatei Petroi-Avasiloae Ruxandra-Mihaela care, în perioada 2012 - 2015, atât în nume personal dar şi pentru directorul general Nae Marin, a semnat referatul privind valoarea estimată a serviciilor ce formează obiectul acordului-cadru, precum şi mai multe contracte subsecvente şi acte adiţionale. Prin această conduită a fost cauzat un prejudiciu CCPBPB în cuantum de 5.867.153 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către societatea beneficiară a contractelor”, spun procurorii.

În cursul anului 2012, cu ocazia semnării acordului-cadru menţionat, Bogdan Popa a pretins de la reprezentanţii societăţii respective, cu titlu de mită, un procent de 50% din valoarea, fără TVA, a fiecărei facturi ce urma să fie emisă, iar ulterior, în perioada mai 2012 - septembrie 2015, a primit suma de 2.138.242 lei (ce reprezintă 40% din valoarea, fără TVA, a fiecărei facturi).

Președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță, trimis în judecată de DNA. El a obținut un nou mandat pe 9 iunie
Președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță, trimis în judecată de DNA. El a obținut un nou mandat pe 9 iunie
DNA a anunţat miercuri, 19 iunie, că îl trimite în judecată pe președintele Consiliului Judeţean (CJ) Călăraşi, Vasile Iliuţă (PSD), pentru abuz în serviciu. Iliuţă a fost reales în...
Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
După febra alegerilor locale începe o nouă etapă, poate la fel de dificilă pentru partide - negocierile pentru consiliile locale. La Primăria București, unde Nicușor Dan a avut o victorie...
#fugar, #dosar Sorin Oprescu, #Bogdan Popa, #coruptie, #prescriptie , #stiri juridice
  1. Ce ascunde China în spatele încrâncenării de a domina piețele europene. Deflația de pe piața imobiliară care riscă să falimenteze țara
  2. Bisericile germanilor din Banat sunt rase de pe suprafața pământului. Se pierde un patrimoniu imens VIDEO
  3. Probleme mari pentru Putin: Vești groaznice legate de portavionul Rusiei ”Amiralul Kuznețov” VIDEO
  4. Cum i-a obligat Macron pe francezi să aleagă între ”ciumă” și ”holeră” politică
  5. Șeful "fabricii de troli" fondată de Prigojin, arestat în Rusia, la un an de la revolta mercenarilor Wagner
  6. Tradiții și superstiții de Sânziene. Ce să nu faci de sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul
  7. Ucrainenii au lovit postul de comandă al infanteriei motorizate ruse din regiunea Belgorod
  8. Ucraina este prinsă într-o capcană strategică a Rusiei. Un expert în securitate explică ce trebuie să facă pentru a câștiga războiul
  9. Debarcaderul plutitor al armatei americane pentru ajutoare în Gaza nu poate fi folosit în condiții de mare agitată. „Au calculat greșit“
  10. Hoț prins de polițiști când ieșea din casa pe care o jefuise. Le-a mărturisit și alte infracțiuni care se lasă cu dosar penal