Obiceiul care lovește grav oamenii: Risc cu 250% mai mare de cancer și boli mintale

Miercuri, 21 Februarie 2024, ora 02:23
7658 citiri
Obiceiul care lovește grav oamenii: Risc cu 250% mai mare de cancer și boli mintale
Tinerii au un obicei nociv care duce la cancer FOTO / captură Health

Un grup de cercetători din Canada și Danemarca a efectuat un studiu important pentru sănătate, care a fost publicat în revista medicală Acta Psychiatrica Scandinavica. Oamenii de știință au constatat că persoanele care fumează, un obicei tot mai des întâlnit în special în rândul tinerilor, au un risc crescut de a fi afectați de cancer sau de boli mintale, cu 250% față de ceilalți.

Chiar dacă pachetele de țigări afișează avertismente cu imagini șocante despre plămâni bolnavi și dinți putreziți, oamenii nu conștientizează pericolul. Și auzim adesea în mass-media despre cum fumatul poate provoca mai multe tipuri de cancer. Dar cei mai mulți dintre noi probabil nu știm că fumatul crește de fapt și riscul de boli mintale, conform News Medical.

În ultimii ani, tot mai multe cercetări au indicat o corelație puternică între fumat și boli mintale. Cu toate acestea, cercetătorii nu au reușit să convină dacă fumatul provoacă depresie sau alte tulburări mintale sau dacă fumăm pentru că trebuie să diminuăm simptomele unei tulburări mintale latente.

Descoperire ce schimbă totul despre o băutură alcoolică: Bună pentru inimă, reduce riscul de boli cardiace

Acum, noile studii realizate de Lyoyd Balbunea și Evyn Peters de la Universitatea Saskatchewan din Canada și Doug Speed de la Universitatea Aarhus din Danemarca, au arătat că fumatul poate duce la depresie și tulburare dipolară, două boli mintale.

„Cifrele vorbesc de la sine. Fumatul provoacă boli mintale. Deși nu este singura cauză, fumatul crește riscul de a fi spitalizat cu o boală mintală cu 250 la sută”, a spus Goug Speed.

”Fumatul vine de obicei înaintea bolii mintale. De fapt, cu mult timp înainte. În medie, oamenii analizați au început să fumeze la vârsta de 17 ani, în timp ce de obicei nu erau internați la spital cu o tulburare mintală decât după vârsta de 30 de ani.”

Pe baza datelor de sănătate de la 350.000 de persoane, înainte ca Doug Speed și colegii săi să poată răspunde dacă fumatul poate provoca tulburări mintale, au avut nevoie de volume foarte mari de date. Pot exista multe motive diferite pentru care dezvoltăm o tulburare mintală.

Cum îți menții inima sănătoasă. Consumă 100 de grame din acest aliment zilnic timp de 30 de zile, spun experții britanici

Ei au apelat la Biobank din Marea Britanie, una dintre cele mai mari baze de date din lume cu informații despre sănătatea umană. Baza de date conține date genetice despre mai mult de jumătate de milion de oameni.

Nicotina distruge creierul, renunțați la fumat!

„Cercetările anterioare nu au considerat cu adevărat că ar putea exista o dimensiune temporală în joc. Oamenii încep de obicei să fumeze înainte de vârsta de 20 de ani, dar nu sunt internați la spital cu o tulburare mintală până când au în medie între 30 și 60 de ani."

”Aproximativ 90% dintre persoanele din setul de date care erau încă fumători sau foști fumători au început înainte de vârsta de 20 de ani. Probabilitatea ca tu să începi să fumezi mai târziu în viață este, prin urmare, destul de mică. De fapt, genele tale ajută la determinarea dacă vei deveni sau nu fumător”, explică Doug Speed.

„Când ne-am uitat la mulți fumători din baza de date, am găsit o serie de variante genetice recurente. Privind studiile pe gemeni, în care gemenii aveau aceleași gene, dar au crescut în case separate, am putut vedea că genele lor ar putea explica 43% din riscul de a deveni fumător.”

Este singurătatea bună sau rea pentru sănătatea mintală: Descoperirea ce dă totul peste cap

O altă explicație ar putea fi aceea că fumatul provoacă inflamații la nivelul creierului, care pe termen lung poate deteriora anumite părți ale creierului și poate duce la diferite tulburări mentale.

Statistic, fumatul pare să provoace tulburări mintale precum depresia, tulburarea bipolară și schizofrenia. „Încă trebuie să găsim mecanismul biologic care face ca fumatul să inducă tulburări mentale. O teorie este că nicotina inhibă absorbția neurotransmițătorului serotoninei în creier și știm că persoanele cu depresie nu produc suficientă serotonină”, a spus Doug Speed.

Când fumezi o singură țigară, nicotina activează producția de serotonină în creier. Printre altele, asta te face să te simți relaxat după fumat. Dar dacă vei continua să fumezi, nicotina va avea efectul opus. În schimb, va inhiba serotonina – ceea ce vă poate face anxios, supărat și instabil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#fumat efecte, #fumat sanatate, #fumatul dauneaza sanatatii, #tutun sanatate, #fumatul ucide, #risc cancer, #risc boli mintale , #stiri externe