Cât de nociv este fumatul pasiv: Doar atingerea hainelor unui fumător pentru o perioadă poate crește riscul de cancer

Vineri, 19 August 2022, ora 06:12
3809 citiri
Cât de nociv este fumatul pasiv: Doar atingerea hainelor unui fumător pentru o perioadă poate crește riscul de cancer
Fumatul dăunează grav sănătății FOTO: pixabay.com

Cercetătorii americani au studiat modul în care substanțele chimice care cauzează cancer persistă pe haine.

Ei au descoperit că agenții cancerigeni pot fi absorbiți de organismul persoanelor care îmbracă pentru o perioadă de timp articolele vestimentare ale unor fumători.

Pericolele fumatului pasiv sunt cunoscute de zeci de ani, dar acum oamenii de știință avertizează cu privire la o nouă amenințare denumită ”THIRD-hand smoke”, conform unui studiu publicat în revista Environmental Science and Technology.

Un studiu din SUA a constatat că și doar manipularea hainelor unui fumător este suficientă pentru a expune oamenii la niveluri periculoase de substanțe chimice care cauzează cancer.

Fumul pasiv este atunci când fumul expirat sau fumul de la capătul unei țigări este inspirat de altcineva.

”THIRD-hand smoke” se formează atunci când particulele dintr-o țigară se infiltrează în materiale precum părul, hainele și mobilierul și covoarele.

Cercetătorii guvernamentali de la Berkeley Lab din California au efectuat o serie de experimente pe oameni și șoareci.

Într-un studiu, trei voluntari care nu fumau au fost rugați să poarte hainele unui consumator intens de țigări timp de trei ore.

Testele au arătat că au avut în urină un nivel de până la 86 de ori mai mare de compuși toxici cunoscuți sub numele de NNK și NNN, după experiment.

Într-un alt studiu, cercetătorii au expus aceiași agenți cancerigeni la țesutul pulmonar uman și au arătat că pot provoca leziuni ADN - care este unul dintre factorii declanșatori ai cancerului.

Se crede că fumatul pasiv crește riscul de cancer pulmonar la nefumători cu 20 până la 30%, conform unui raport al chirurgului general al SUA din 2006.

Ce au descoperit cercetătorii

O echipă de cercetători de la Berkeley Lab din California condusă de guvern a identificat pentru prima dată modul în care fumatul lasă substanțe chimice toxice microscopice pe suprafețe în 2010.

Testele de urină au arătat niveluri ridicate ale ambelor substanțe chimice din sistemul lor, sugerând că și contactul cu pielea poate duce la intrarea compușilor în corpul lor.

Chiar și după ce echipa a încetat să mai expună șoarecii la substanțele chimice, aceștia au continuat să se acumuleze în corpurile lor încă o săptămână.

Apoi au testat modul în care substanțele chimice interacționează cu celulele pulmonare umane în laborator pentru a vedea cât de probabil sunt acestea să provoace cancer.

Contactul cu substanțele chimice a dus la deteriorarea ADN-ului - care poate fi un factor critic în dezvoltarea cancerului.

În al treilea experiment, trei voluntari au purtat tricouri cu mâneci lungi și pantaloni care au fost expuși la fumul de țigară timp de 30 de zile, la concentrații similare cu cele găsite în casa unui fumător de pachet pe zi.

Voluntarii nu erau fumători și nu au fost expuși fumului acasă sau la locul de muncă.

Au purtat hainele timp de trei ore și s-au antrenat suficient pentru a transpira timp de treizeci de minute din fiecare oră.

Probele de urină au fost colectate înainte de expunere și la opt ore după începerea expunerii

Fiecare participant a completat, de asemenea, experimentul de trei ore în hainele lor normale pentru a stabili o linie de bază.

Experimentul a fost făcut într-o cameră în care aerul a fost reciclat aproape o dată pe minut, pentru a se asigura că substanțele chimice sunt absorbite prin piele, mai degrabă decât voluntarii care le inspirau.

Cercetătorii au descoperit că nivelurile substanței chimice au fost de 86 de ori mai mari în probele prelevate după ce au purtat îmbrăcămintea pătată de fum.

„Nicotina este eliberată în cantități mari în timpul fumatului și acoperă toate suprafețele interioare, inclusiv pielea umană”, este concluzia cercetătorului Xiaochen Tang, de la Berkeley Lab.

Acum, oamenii de știință vor să cerceteze mai detaliat mecanismele efectelor adverse asupra sănătății asociate cu reziduurile de tutun și canabis, strategii eficiente de remediere și traducerea descoperirilor științifice în practica de control al tutunului.

Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor au crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#fumat pasiv, #haine fumatori periculoase nefumatori, #cancer, #studiu medical , #sanatate