Ticu Plăcintă de la Fundația pentru Tineret, bun de judecat pentru abuz în serviciu. Instanța: „A lezat interesele societății în general și ale tinerilor în special” MOTIVARE

Sambata, 02 Martie 2024, ora 03:25
2870 citiri
Ticu Plăcintă de la Fundația pentru Tineret, bun de judecat pentru abuz în serviciu. Instanța: „A lezat interesele societății în general și ale tinerilor în special” MOTIVARE
Ticu Plăcintă a „sifonat” 15 milioane de lei din veniturile Fundației pentru Tineret prin firma fiului său. FOTO: Facebook

Președintele Fundației pentru Tineret Ticu Plăcintă a exploatat patrimoniul acestei organizații și, drept consecință, pe lângă prejudiciul de peste 15 milioane de lei a lezat interesele acestei organizații, ale societății în general și ale tinerilor în special, notează judecătorii de la Curtea de Apel București în motivarea hotărârii prin care au dat „undă verde” pentru începerea judecății. Ticu Plăcintă, pensionarul acuzat de spolierea patrimoniului fostei Uniuni a Tineretului Comunist (UTC) – va fi judecat pentru un abuz în serviciu alături de fiul său, patronul Tin Management SA.

Ticu Plăcintă era cât pe ce să se aleagă cu restituirea dosarului la DNA, după ce un judecător de cameră preliminară a arătat că prin înstrăinarea patrimoniului fostului Titan Club din Sectorul 3 n-ar fi clar în ce fel a fost prejudiciată municipalitatea.

Procurorii DNA îl acuză pe Ticu Plăcintă că, prin intermediul fiului său, a înființat o firmă – SC Tin Management Grup SA – care a preluat dreptul de administrare al FTMB asupra clădirilor și terenurilor Titan Club, pe care le-a înstrăinat apoi dezvoltatorilor imobiliari, iar bani i-a băgat în buzunar.

Nu mai puțin de 85% din banii pe care ar fi trebuit să-i obțină FTMB și să-i aloce programelor pentru tineri au ajuns la firma pe care Ticu Plăcintă a pus-o pe picioare și i-a dat-o în administrare fiului său, Bogdan Laurențiu Plăcintă.

Pe data de 13 februarie 2024, Curtea de Apel București a desființat hotărârea Tribunalului București, care restituise dosarul la parchet pentru așa-zise nereguli, concret fiind vorba de greșita evidențiere din punct de vedere matematic a fiecărui prejudiciu în dreptul celor 9 acte materiale reținute în sarcina lui Ticu Plăcintă.

Între timp, procurorii au refăcut tabelul cu prejudiciile și au explicat în ce constă fiecare sumă în parte, astfel că instanța de control judiciar a dispus începerea judecății.

Instanța: Consecința faptelor – sume nesemnificative alocate pentru tineri

Ziare.com a consultat motivarea deciziei din 13.02.2024, în urma căreia Ticu Plăcintă va fi judecat pentru sifonarea sumelor de bani din Fundația pentru Tineret a Municipiului București (FTMB), în beneficiul lui și al fiului său:

 • „În speţă, contrar celor reţinute de către judecătorul de cameră preliminară de la prima instanţă, Completul de cameră preliminară al Curţii constată că faptele pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor sunt, în materialitatea lor, cele pentru care s-a efectuat urmărirea penală cu privire la aceştia şi a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva lor, astfel cum acele acte procesuale le-au fost aduse la cunoştinţă.
 • De asemenea, constată că rechizitoriul, completat cu actul de remediere, realizează o descriere precisă şi clară a faptelor pentru care inculpaţii au fost trimişi în judecată şi indică toate elementele care, în opinia procurorului de caz, circumscriu acele fapte normelor de incriminare în care acesta le-a încadrat juridic, astfel încât, pe de o parte, asigură o informare completă şi detaliată a inculpaţilor cu privire la cauza şi natura acuzaţiei aduse fiecăruia dintre ei, iar, pe de altă parte, permite stabilirea neîndoielnică a obiectului şi limitelor judecăţii.
 • S-a arătat, atât în rechizitoriu, cât şi în actul de remediere, că, prin crearea artificială a acestor mecanisme juridice, a fost deturnat obiectul de activitate şi scopul special pentru care s-a înfiinţat FTMB, destinaţia patrimoniului propriu şi a resurselor materiale ale organizaţiei de tineret şi s-a cauzat, pentru perioada aprilie 2012 - martie 2022, un prejudiciu total de 15.725.391,84 lei, în dauna FTMB.
 • Această pagubă reprezintă venituri nerealizate ca urmare a acţiunilor inculpatului (Plăcintă Ticu – n.r.), care au fost redirecţionate către societatea (SC Tin Management Grup SA – n.r.), astfel încât aceeaşi sumă de bani reprezintă şi foloase necuvenite obţinute, în aceeaşi perioadă, de către această societate.
 • Totodată, aceste acţiuni ale inculpatului au avut drept consecinţă alocarea unor sume nesemnificative de bani din veniturile obţinute din exploatarea patrimoniului FTMB pentru realizarea de programe de şi pentru tineri.
 • Aşadar, pe lângă prejudicierea patrimoniului FTMB, au fost afectate şi lezate în mod grav interesele legitime ale organizaţiei de tineret, respectiv cele de realizare a scopului şi a obiectivelor pentru care a fost înfiinţată prin lege, precum şi ale societăţii, în general şi ale tinerilor, în particular.
 • Rezultă astfel, în mod clar, că, potrivit rechizitoriului şi actului de remediere, cele 9 acte materiale reţinute în conţinutul infracţiunii continuate de care inculpatul (Plăcintă Ticu – n.r.) este acuzat au fost săvârşite în perioada 09 august 2011 (primul act material) - 08 ianuarie 2020 (ultimul act material) şi au cauzat prejudiciile menţionate în dauna FTMB, ce constituie şi foloasele necuvenite obţinute, în aceeaşi perioadă, de societatea (SC Tin Management Grup SA – n.r.) SA, acestea având şi o altă urmare, şi anume lezarea intereselor legitime ale acelei organizaţii de tineret (de realizare a scopului şi a obiectivelor pentru care aceasta a fost înfiinţată prin lege), precum şi ale societăţii, în general şi ale tinerilor, în particular.
 • Nu există nicio contradicţie relevantă cu privire la întinderea prejudiciului afirmat, întrucât, potrivit rechizitoriului, actul material nr.3 a contribuit la cauzarea întregului prejudiciu (…), egal cu valoarea însumată a prejudiciilor aferente actelor materiale nr.2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, în timp ce, referitor la actul material nr.1, teza acuzării este că a avut ca urmare numai lezarea intereselor legitime ale FTMB (de realizare a scopului şi a obiectivelor pentru care aceasta a fost înfiinţată prin lege), precum şi ale societăţii, în general şi ale tinerilor, în particular, la fel ca şi, pe lângă prejudiciu, şi toate celelalte opt acte materiale.
 • La stabilirea cuantumului prejudiciilor anterior menţionate, cel aferent fiecărui act material şi cel însumat, există într-adevăr inadvertenţe, dar acestea constituie în mod evident erori materiale, de calcul matematic, care nu împiedică stabilirea obiectului şi limitelor judecăţii, câtă vreme mecanismul de determinare este în mod expres şi clar menţionat”, reține Curtea de Apel București în documentul citat.

Acuzațiile DNA pentru Ticu Plăcintă, șeful Fundației pentru Tineret

Fundația pentru Tineret a municipiului București este o persoană juridică constituită în anul 1990 care a preluat patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist (UTC) din municipiul București (imobile și terenuri aferente).

Scopul acestei fundații consta în realizarea și finanțarea unor programe și activități destinate tinerilor și organizațiilor/asociațiilor de tineret, rețin procurorii DNA în rechizitoriu.

„În perioada 21 iunie 2011 – 08 ianuarie 2020, inculpatul Plăcintă Ticu, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legislației primare și beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, prin crearea artificială a unor mecanisme juridice, ar fi deturnat obiectul de activitate și scopul special pentru care a fost înființată F.T.M.B., destinația patrimoniului propriu și a resurselor materiale ale organizației de tineret, cauzând prin aceste demersuri fundației pe care o conducea un prejudiciu de 15.725.392 lei”, rețin procurorii DNA.

Un procent de 85% din veniturile Fundației, „sifonate” de Ticu Plăcintă

Concret, demersurile inculpatului Plăcintă Ticu și ale complicilor săi ar fi constat, printre altele, în:

 • Înființarea SC Tin Management Grup SA în scopul preluării de către această firmă a dreptului de administrare asupra tuturor imobilelor prezente și viitoare ale F.T.M.B.
 • Ulterior, după înființarea SC Tin Management Grup SA, în scopul menționat mai sus, ar fi fost încheiate mai multe contracte (inițial un contract de concesiune, iar ulterior mai multe contracte de asociere în participație), în condiții vădit dezavantajoase pentru organizația de tineret, ce aveau ca obiect predarea, către societatea comercială, a dreptului de administrare a întreg patrimoniului imobiliar prezent și viitor și redirecționarea a 85% din rezultatele financiare obținute în favoarea SC Tin Management Grup SA;
 • Cooptarea în cadrul SC Tin Management Grup SA a unei societăți comerciale administrată de Plăcintă Laurențiu Bogdan ca asociat cu un aport în natură constând într-un teren în suprafață de 51.341 m.p. cu construcții speciale, situate într-o comună din județul Argeș și evaluat la 1.902.165 lei.
 • În acest mod, F.T.M.B. a rămas cu 38,258% din acțiuni, iar societatea administrată de Plăcintă Laurențiu Bogdan a preluat controlul asupra SC Tin Management Grup SA și implicit și asupra patrimoniului F.M.T.B. deținând 60,846% din acțiuni;
 • Încheierea unor acte adiționale prin care s-a modificat metoda de împărțire a rezultatelor financiare, respectiv 20% din veniturile realizate din exploatarea imobilelor revine F.T.M.B. și 80% din venituri revine SC Tin Management Grup SA”, se arată în rechizitoriu.

Prejudiciul menționat mai sus, de 15.725.392 lei, reprezintă venituri nerealizate de către F.T.M.B. și în același timp foloase necuvenite, obținute de SC Tin Management Grup SA, notează procurorii DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Fundatia pentru Tineret, #abuz in serviciu, #camera preliminara, #motivare instanta, #curtea de apel bucuresti , #justitie