Animalele cu job la aeroport - de la caprele peisagisti, la soimii controlori de trafic

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 18:35
3933 citiri
Animalele cu job la aeroport - de la caprele peisagisti, la soimii controlori de trafic
Foto: Ziare.com

Animalele sunt folosite in diverse activitati de la aeroporturi, mai ales in unele ce privesc securitatea.

Deja cainii sunt "angajati" pe posturi de terapeuti, iar lamele ca garzi de corp, se arata intr-un articol CNN, care a facut o lista cu astfel de animale care "lucreaza" in aeroporturi.

Anunt al unui aeroport international: Veniti sa va luati avioanele uitate pe pista!

Cainii: terapeutii

De mai mult de doi ani, Aeroportul Los Angeles ofera pasagerilor terapie gratuita din partea unei trupe de psihiatri canini. Acestia cutreiera zonele de dupa filtrul de securitate, pentru a oferi alinare calatorilor emotionati.

"Cand calatoria devine tot mai stresanta, cand pasagerii se simt agitati sau nelinistiti, voluntarii nostri cu patru picioare si care dau din coada raspund apelului", a spus, luna trecuta, un consilier al orasului, cu ocazia unui eveniment la care au fost onorati patrupezii.

Pisicile: mascotele

Angajatii Aeroportului din Manchester au adoptat neintentionat o mascota vargata si cu o singura ureche - este vorba despre o pisica stabilita in jurul birourilor din aeroport.

Pisica a fost adoptata si a primit numele de Olly, care a locuit cativa ani intr-un adapost construit de angajatii aeroportului intre terminalele 1 si 3. Olly nu doar ca a avut o pagina de Facebook cu 2.500 de prieteni, ci si un avion numit in cinstea sa.

Olly a murit in cele din urma in acest an, din cauza unei pneumonii, iar in prezent are o placa memoriala la aeroport.

Soimii: controlorii de trafic aerian

Una dintre cele mai mari amenintari pentru avioane sunt pasarile, doar in Statele Unite existand aproape 14.000 de incidente cu inaripate lovite, in fiecare an. Efectele pot fi atat minore, cat si semnificative, precum pierderea totala a avionului, sustine Mark Adam, proprietar la Falcon Environmental Services, companie care foloseste soimii pentru a indeparta pasarile de avioane, in timpul momentelor critice ale decolarii si aterizarii.

Adam sustine ca aceasta este o metoda folosita extensiv pentru a controla aceste pasari, adaugand ca este una dintre cele mai umane metode de a preveni lovirea pasarilor. Astfel, este folosita in sprijinul omului legatura din salbaticie dintre soimi si pasarile mai mici. In plus, un avantaj il reprezinta si faptul ca pasarile rapitoare pot acoperi distante mari.

Caprele: peisagistii

In programele de proba de la Aeroportul International Portland si Chicago O'Hare, autoritatile au inceput sa experimenteze o versiune ecologica a intretinerii spatiilor verzi, cu ajutorul caprelor.

A fost adusa astfel o trupa de capre care sa se ocupe de vegetatia din jurul aeroportului si s-a renuntat la ierbicide.

"Caprele sunt un instrument alternativ viabil pentru zone unde timpul nu este o problema, masinariile nu sunt o optiune, iar vegetatia este deasa, iar siguranta muncitorilor poate fi problematica", a spus Kama Simonds, purtatoare de cuvant la Aeroportul International Portland.

Pe langa capre, au mai fost aduse si oi, lame si magari. Simonds mai sustine ca, astfel, se reduce habitatul pasarilor care pot afecta activitatea aeronautica.

Lamele: garzile de corp

In schimb, caprele de la Portland se confrunta si ele cu pericole - coiotii, astfel ca pentru a le proteja s-a apelat la veritabile garzi de corp sub forma unor lame. "Lamele intimideaza coiotii, pentru protectia caprelor", a mai declarat Simonds.

Soarecii: agentii de securitate

Firma israeliana de securitate Tamar Group dezvolta un sistem de detectie al explozibililor, de care sa se ocupe soarecii. Vicepresedintele acesteia, Yuval Amsterdam, a vorbit despre avantajele folosirii acestor animale - au un simt olfactiv excelent, sunt usor de instruit si sunt mici, deci usor de transportat.

Aflati in custi, soarecii, daca vor fi vreodata "angajati", ar urma sa adulmece pasagerii si bagajele pentru a detecta urme de explozibili si alte substante.

Albinele: gardienii antidrog

Cercetatorii de la universitatea din orasul german Giessen au descoperit ca albinele pot fi instruite sa detecteze drogurile, respectiv pot fi antrenate sa se indeparteze de mirosul narcoticelor.

Unul dintre avantajele folosirii albinelor fata de caini este ca acestea sunt mai usor de antrenat si sunt mai eficiente din punctul de vedere al costurilor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#animale angajate aeroporturi, #capre aeroporturi, #lame aeroporturi, #albine aeroporturi , #animale haioase