Ceausescu, de vina pentru Valentine's Day

Miercuri, 13 Februarie 2008, ora 09:05
2421 citiri
Ceausescu, de vina pentru Valentine's Day

Vrea sa fie sarbatoare nationala. Vrea sa fie un trend. Sau poate vrea sa fie Sfantul indragostitilor. Vrea sa fie un Eros modern. Unii ar spune ca vrea sa-i ia locul traditionalului Dragobete. Adevarul? "Ballantine's day", ziua eterna a indragostitilor americani, este un kitsch importat, care spre deosebire de rosiile de import care nici gust nu mai au, este sarat-amarui!

Inima trebuie sa bata mai tare decat in orice alta zi... Emotiile trebuie sa urce in gat si sa ramana acolo nici mai mult nici mai putin de 24 de ore. Mana se va inrosi pe telefonul mobil de cate ciorne si mesaje va scrie. Indragostitii trebuie sa fie indragostiti mai rau ca in alte zile, la fel cum romanii trebuie sa fie romani doar de ziua lor. Cel mai important, toate cadourile trebuie sa fie rosii, de preferat in forma de inima, ca altfel pur si simplu toata ziua este stricata...

Valentine's Day, un kitsch comercial

Care zi? Ballantine's Day, desigur! Fiindca probabil marile companii, care ar fi fost nevoite sa intre in greva foamei daca dupa Craciun, Revelion, Sfantul Ioan si Sfantul Vasile nu ar mai fi exista nimic pana la Paste, s-au intalnit la un pahar de Coca-Cola, pentru a pastra linia produselor de import bine inradacinate, si au hotarat sa schimbe istoria si sa inventeze o sarbatoare care sa le asigure profitul. Putea sa se numeasca oricum, tot un pion important al consumismului ar fi devenit. Cum spunea si Shakespeare: "Ce-i intr-un nume?"

Valentine's Day, inventata de americani

Cine este Sfantul Valentin si ce a facut el de fapt? In cartea "Hristos si tinerii", Laurentiu Damian scrie ca nu vede "legatura intre viata mucenicului Valentin, marturisitor al credintei crestine, si marele kitsch mediatic Valentine's Day".

"Se spune ca imparatul Claudius al II-lea nu reusea sa-si adune oastea pentru ca barbatii refuzau sa se inroleze. Credea ca motivul era acela ca barbatii romani nu voiau sa isi paraseasca sotiile. Din cauza acestui fapt, imparatul a interzis logodnele si nuntile in Roma. Un preot crestin, pe nume Valentin, a intuit imediat ca tinerii au primit o ispita greu de purtat.

O fi vazut cu siguranta ca interzicandu-li-se casatoria, unii tineri, deznadajduind, au cazut prada desfraului, traiului in concubinaj (...) Valentin, neputand rabda pierderea sufleteasca a acestora, a cununat in secret perechile ce au apelat la el (...) Cand imparatul Claudius a aflat ca preotul Valentin a nesocotit hotararea sa, l-a intemnitat pe parinte, care a murit ca martir in inchisoare in anul 270 d.Hr., la data de 14 februarie", scrie Damian.

14 februarie, ziua turmei

Valentine's Day e o sarbatoare straina si artificiala, ce incurajeaza kitschul, conformisul si superficialitatea, ce promoveaza spiritul de turma si indoctrinarea consumista a publicului de catre marii producatori.

Multi spun ca astfel de importuri culturale preluate fara discernamant duc la pierderea traditiilor autentice romanesti si la pierderea identitatii, in timp ce traditionalistii scot de la naftalina, imbracat in ie, uzatul Dragobete.

Desi suta la suta romanesc, Dragobetele, fiul babei Dochia, cum se spune din batrani, nu are niciun fel de putere in fata inimioarei rosii a lui Valentin!

"Nu suntem de acord cu transformarea iubirii in comert si, mai ales, nu suntem de acord ca sentimentele sa se vanda la tava", a declarat Adrian Tanase, unul din membrii trupei Tapinarii, trupa ce in fiecare an, incepand din 2002, sarbatoreste anti-Valentine's Day.

Cum? Cu melodii de dragoste sau despre viata de cuplu, in stilul caracteristic: mai realiste si mai cu picioarele pe pamant, fiindca ne-am saturat cu totii de stelute, norisori si balonase colorate.

Nu trebuie sa inventez o zi ca sa iubesc

Nu trebuie sa zambim ca idiotii si sa ne aruncam banii pe ferestra fiindca e Valentine's Day. Nu trebuie sa cumparam cadouri doar fiindca toti o fac. Nici macar bomboane de ciocolata in forma de inimioara nu trebuie sa mancam. Nu trebuie sa facem sex sau dragoste, dupa conceptia fiecaruia, ca e Valentine's Day. Nu trebuie sa ne iubim la comanda. Nu trebuie sa mimam fericire. Nu trebuie sa acceptam orice momeala americana.

"Nu mai vreau sa dau flori numai pentru ca e 14 februarie. Nu mai vreau sa cumpar lucruri la suprapret numai pentru ca e 14 februarie. Nu mai vreau sa copiez de la americani. De ce ma sufocati la radio cu emisiuni intregi despre 14 februarie? Nu imi trebuie sa inventez o zi ca sa iubesc", este crezul unei petitii anti-Valentine's Day.

Mandri ca suntem americani

Tot ce mai trebuie sa facem pentru a fi mandri ca suntem americani ar fi sa sarbatorim si Ziua Independentei, pe 4 iulie, ca deja sarbatorim Valentine's, Craciunul e adus de Coca-Cola, noi nu mai avem Dragaica, avem Halloween. Si cu toate astea, americanii inca stau pe ganduri daca sa ne dea vize sau nu!

Ceausescu este vinovat de Valentine's Day

Pe de alta parte, nimeni nu ne-a bagat pe gat o zi in care sa iubim fiindca dragoste cu forta nu se poate. Se pare ca Valentine's Day, alaturi de Halloween si in scurt timp de 4 iulie, sunt efectele perioadei post-comuniste, cand consumismul si libertatea perceputa prost, insa natural dupa atatia ani de comunism, au exoplodat.

De ce trebuie sa imprumutam de la altii? Fiindca indoctrinarea din timpul comunismului a scris cuvantul "prost" si "gresit" in fruntea fiecaru lucru traditional romanesc.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Valentine s Day, #Ceausescu, #spirit de turma , #bancuri