Colegiul Maimutelor (VIDEO)

Sambata, 07 Iunie 2008, ora 13:41
8566 citiri
Colegiul Maimutelor (VIDEO)

Cunoscute ca facand parte din una dintre cele mai inteligente specii de primate, maimutele capucin ii socheaza, prin istetimea si nastrusnicia lor, pe toti cei cu care intra in contact.

Acesta este si unul dintre motivele pentru care o organizatie non-profit din SUA s-a gandit sa le foloseasca inteligenta si capacitatea incredibila de invatare pentru a le dresa in scopul ajutorarii persoanelor paralizate sau care sufera de diferite dizabilitati fizice.

Asa a luat fiinta "Colegiul Maimutelor" la Boston, Massachusetts, un loc unde peste o suta de maimute capucin au fost antrenate de voluntari pentru a deveni un ajutor de nadejde si totodata un prieten apropiat pentru suferinzii care le "adopta".

Cu multa rabdare si perseverenta, voluntarii de la "Helping Hands" le invata pe neobisnuitele "eleve" nu giumbuslucuri pentru amuzamentul copiilor, ci lucruri extrem de folositoare si imposibil de efectuat de catre o persoana paralizata, cum ar fi sa aduca obiectele cerute, sa aprinda si sa stinga lumina, sa stearga de transpiratie fata bolnavului, sau sa rasfoiasca paginile unei reviste la cererea acestuia.

Afectuoase si extrem de inteligente, maimutele incep mai intai prin a invata lucruri simple, cum ar fi sa puna diverse obiecte in cutii sau sa le deosebeasca dupa marime. "Se merge pe principiul imitatiei si repetitiei ('Monkey see, monkey do')", spune Cristy, una dintre antrenoare.

Dupa indelungate repetitii si recompense pe masura efortului depus, maimutele ajung sa execute comenzi foarte dificile dar totodata imposibil de efectuat de catre cei care au nevoie de ajutorul lor.

Astfel, la sfarsitul perioadei de antrenament, care tine uneori si cativa ani de zile, maimutele ajung sa fie in stare sa desurubeze capacul unei sticle in care trebuie sa introduca tubul de alimentare al suferindului, sa manipuleze CD-urile intr-un player si chiar sa ridice mainile neputincioase ale pacientului si sa le aseze pe manerul scunului cu rotile sau sa aranjeze ochelarii pe nas, cand acestia aluneca.

Viata la Colegiul Maimutelor este captivanta atat pentru profesori cat si pentru "elevi". "Ele se simt aici ca acasa, sunt foarte bine ingrijite, au toate conditiile. Tot ce li se cere este sa 'invete' cat mai bine, iar la 'sfarsitul scolii' sa fie capabile sa execute mare parte din ceea ce are nevoie un pacient care sufera de paralizii totale sau partiale. Maimutele capucin sunt uluitor de inteligente, ele au capacitatea de a capata tot felul de deprinderi absolut necesare persoanelor care nu isi mai pot utiliza mainile", spune Robert Stern director la "Helping Hand".

Unul dintre cei mai tineri beneficiari ai unui astfel de serviciu, Ned Sullivan de 23 de ani, paralizat in urma unui accident de masina petrecut in 2005, spune ca acum a devenit mult mai independent si ca, in plus, are un nou prieten extrem de apropiat si de loial.

Casey, maimutica pe care a primit-o in ajutor de la "Helping Hands", face tot felul de lucruri de maxima importanta pentru el, cum ar fi sa ia mancarea din frigider, sa o bage in cuptorul cu microunde, de unde sa o scoata pentru a o oferi lui Ned, incapabil sa faca singur acest lucru.

Cei care se ocupa de cresterea si antrenarea maimutelor spun ca este o mare diferenta intre a creste un caine sau o pisica si a avea in casa o maimuta. De aceea, ele trebuie tratate cu cea mai mare atentie, pentru ca fiecare are propria ei personalitate, calitati si defecte, de care trebuie sa se tina cont atunci cand este repartizata unei familii.

James Cesario, director la Mt. Sinai Medical Center, el insusi paraplegic, spune ca multi dintre pacientii spitalului au putut fi ajutati in acest mod inedit. "Pentru toti cei care sufera de diverse forme de paralizie, cheia sta in obtinerea sub orice forma a unei cat mai mari independente, iar aceste maimute ajuta mult in acest scop", spune Cesario.

In plus, tovarasia pe care o ofera aceste animale inteligente contribuie din plin la terapia de care trebuie sa beneficieze persoanele aflate in imposibilitatea de a se misca, intre maimuta si pacient formandu-se o legatura extraordinara bazata pe un profund atasament.

CARACTERISTICI

Maimutele capucin sunt de dimensiuni medii, in jur de un metru inaltime si 6 kilograme, si au o durata de viata de 35-45 de ani. Sunt raspandite in zona centrala si de nord a Americii de Sud, unde traiesc in grupuri de 8-20 indivizi.

Aceste maimute inteligente traiesc aproape toata viata in copaci, coborand pe sol doar atunci cand au nevoie sa bea apa. Au degetul mare opozabil, ceea ce le ofera o mare dexteritate atunci isi cauta hrana. In plus, cu ajutorul acestui deget pot folosi pietre pe post de unelte, de exemplu ca sa sparga nuci.

Maimuta capucin se numeste astfel datorita culorii capului, care seamana cu gluga calugarilor capucini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#maimute, #capucin, #paraplegici, #Halping Hands , #bancuri