Se cauta tezaurul ratacit de Walt Disney

Duminica, 06 Aprilie 2008, ora 10:10
2700 citiri
Se cauta tezaurul ratacit de Walt Disney

O universitate din Japonia vrea sa returneze companiei Walt Disney 250 de piese de arta originale, ce au fost ratacite acum aproape 50 de ani, informeaza cotidianul "The New York Times".

Obiectele pierdute au fost trimise in Japonia in 1960, pentru o expozitie care a avut loc inaintea lansarii filmului "Frumoasa din padurea adormita". Aceasta a avut loc prima data la magazinul Mitsukoshi, din Tokio, si apoi la alte 16 magazine.

Desenele, schitele si celelalte obiecte de arta fac parte dintr-o colectie pe care insusi Walt Disney a selectat-o. "Walt a vrut sa explice fiecare element al procesului de creare a unei animatii, asa ca a ales obiecte din toate fazele de productie a unor filme", explica Lella Smith, director de creatie al Disney Animation Research Library (Biblioteca de Cercetare a Animatiei Disney, care pastreaza lucrarile realizate de studioul Disney).

Desi majoritatea obiectelor apartin filmului "Frumoasa din padurea adormita", colectia cuprinde si piese neobisnuite din doua dintre cele mai cunoscute filme de animatie - "Flowers and Trees" ("Flori si copaci" - 1932), primul desen animat tehnicolor si primul scurtmetraj de animatie care a castigat Premiul Oscar, "Three Little Pigs" ("Cei trei purcelusi" - 1933).

Dupa ce au fost expuse, Walt Disney a luat hotararea de a le dona Muzeului National de Arta Moderna din Tokio. Materialele nu au fost considerate destul de bune pentru a intra in colectia permanenta a muzeului, asa ca au fost facute cadou Universitatii Chiba, pentru dezvoltarea studiului artelor vizuale.

Dar Universitatea se ocupa cu studiul stiintei, ingineriei si medicinei, iar obiectele au fost inchise in magazia administratorului si au ramas acolo pana acum patru ani. Desi unele dintre ele au avut de suferit din cauza umiditatii, au fost restaurate de tehnicienii de la Disney Animation Research Library.

Obiectele s-au mai aflat intr-un turneu prin Japonia, impreuna cu alte 350 de piese, intr-o expozitie numita "Arta Disney" si care a fost prezentata in sapte muzee din Japonia, in 2006 si 2007. La sfarsitul acestei manifestari, Universitatea Chiba a decis sa returneze obiectele companiei Disney.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

„Fir-ar mama ei a dracu de zdreanță! Retardată” Diana Șoșoacă, pusă la punct de soțul abuzat timp de doi ani
„Fir-ar mama ei a dracu de zdreanță! Retardată” Diana Șoșoacă, pusă la punct de soțul abuzat timp de doi ani
Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei Diana Șoșoacă, a reacționat virulent la adresa acesteia, dezvăluind că de doi ani îndură comportamentul abuziv al acesteia. „Am renunțat la tot...
Cazurile celebre în care sondajele politice nu au prevăzut câștigătorii. Diferențe semnificative de procente după numărarea voturilor
Cazurile celebre în care sondajele politice nu au prevăzut câștigătorii. Diferențe semnificative de procente după numărarea voturilor
Deciziile partidelor, dincolo de ierarhii sau experiență pentru o anumită funcție, sunt luate și în funcție de rezultatele pe care un candidat sau o formațiune politică le au în sondajele...
#Disney, #tezaur, #opere , #bancuri