O echipa de cercetatori americani a ascultat "muzica" unei panze de paianjen: O melodie stranie, de rau augur VIDEO

Miercuri, 14 Aprilie 2021, ora 10:25
4576 citiri
O echipa de cercetatori americani a ascultat "muzica" unei panze de paianjen: O melodie stranie, de rau augur VIDEO
Structura vie a panzei de paianjen ar putea conduce la inovatii in constructii, mentenanta si reparatii Foto/Pixabay

O echipa de cercetatori americani a studiat cu ajutorul inteligentei artificiale vibratiile emise de paianjeni, relateaza Reuters.

O melodie stranie, de rau augur, reverberanta, ce poate transmite fiori - asa suna o panza de paianjen, potrivit cercetatorilor americani.

Panzele de paianjen pot oferi informatii ce pot fi utile in diverse domenii, din cel al comunicatiilor pana in cel al constructiilor, sustine Markus Buehler, profesor de inginerie la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, unul dintre cei care care au utilizat inteligenta artificiala pentru a le studia.

"Paianjenii folosesc vibratiile ca modalitate de comunicare cu mediul inconjurator, cu alti paianjeni", a explicat el.

"Am inregistrat aceste vibratii emise de paianjeni si am folosit inteligenta artificiala pentru a studia aceste modele vibrationale si a le asocia cu anumite actiuni, invatand practic limbajului paianjenului", a adaugat Buehler.

Buehler si echipa sa au creat modele 3D ale panzelor de paianjen in momentele in care arahnidele erau ocupate cu diverse activitati - constructia panzei, reparatia acesteia, vanatoare sau hranire. Au ascultat apoi sunetele, incercand sa gaseasca tipare in semnalele paianjenilor si au recreat sunetele cu ajutorul computerelor si al algoritmilor matematici.

"Paianjenul este un animal cu totul diferit", a spus Buehler. "Ceea ce paianjenii vad sau simt nu este audibil sau vizibil pentru urechea sau ochiul omului. Asadar, transpunand (vibratiile) incepem sa experimentam acest lucru", a adaugat cercetatorul.

Buehler spera ca activitatea echipei sale ar putea permite oamenilor sa inteleaga limbajul paianjenilor si chiar sa comunice cu acestia.

Exista peste 47.000 de specii de paianjeni si toti tes panze care le asigura adapost si cu ajutorul carora prind hrana.

Potrivit oamenilor de stiinta, panza de paianjen este de cinci ori mai rezistenta decat otelul.

Structura vie a panzei de paianjen ar putea conduce la inovatii in constructii, mentenanta si reparatii, a precizat Buehler. "Ne putem imagina crearea unui sistem sintetic ce ar putea imita ceea ce face paianjenul pentru a detecta vibratiile panzei si pentru a o repara", a spus el.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Cercetatori, #paianjeni, #muzica , #stiri funny