Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Reclamații privind furturi de conturi Facebook și Instagram, în atenția DIICOT. Cum au acționat hackerii

Vineri, 21 Octombrie 2022, ora 23:49
3839 citiri
Reclamații privind furturi de conturi Facebook și Instagram, în atenția DIICOT. Cum au acționat hackerii
Mai multe persoane din Alba au anunțat poliția că le-a fost furat contul de Facebook sau Instagram FOTO Unsplash

Trei persoane din Alba au reclamat că le-a fost furat contul de Facebook sau Instagram.

Cazurile au ajuns în atenția DIICOT Alba Iulia, după ce persoanele respective au depus plângeri la poliție. În fiecare caz a fost vorba despre un furt de date informatice, relatează alba24.ro

În primul caz, o femeie nu și-a mai putut accesa contul de Facebook, după ce a primit o serie de mesaje pe telefon și pe contul de Facebook conectat pe telefonul respectiv. În unul din mesaje, era anunțată că în telefon ar avea trei viruși. După ce a raportat la poliție furtul de conturi, alături de oamenii legii a observat că au existat mai multe conectări de pe diferite IP-uri pe contul său de Facebook, iar că cei care l-au accesat au reușit să intre pe Facebook, după ce s-au logat în prealabil pe contul de email.

În timpul anchetei penale, femeia a anunțat că a reușit să își recupereze contul, iar pe 17 octombrie anchetatorii au cerut confirmarea renunțării la urmărirea penală, aceasta fiind acceptată de către judecători.

Într-un alt caz, o altă persoană din Alba a observat în aprilie că nu își mai poate accesa pagina de Facebook după ce contul i-a fost spart. Aceasta a primit mai multe mesaje care păreau scrise cu Google Translate, în franceză, în care era anunțată că parola profilului de pe rețeaua socială a fost schimbată.

Și în acest caz, persoana respectivă a cerut după o perioadă ca ancheta să fie oprită deoarece și-a recăpătat controlul asupra contului. De asemenea procurorii DIICOT Alba Iulia au cerut renunțarea la urmărirea penală, fapt acceptat de magistrați.

În al treilea caz, o altă persoană a raportat furtul unui cont de Instagram, tot în aprilie. Ea a primit un mesaj pe rețeaua de socializare de la contul denumit ”contactsupport66” prin care era anunțată că, în scurt timp, contul său va fi șters.

În conținutul mesajului era trecută o adresă de email, unde a expediat un mesaj pentru a clarifica situația creată. Ulterior, a primit un răspuns prin care i se solicita să acceseze un link pentru a cere verificarea contului, pentru a nu fi șters. După ce a accesat link-ul, a constatat că a fost delogată de pe contul său Instagram, i-a fost schimbată parola, adresa de e-mail pentru recuperarea contului și numărul de telefon asociat, fiindu-i astfel restricționat accesul la acesta.

În aceeași zi, ea a primit un mesaj pe Whatsapp de la o persoană care utiliza numărul de telefon, din care reieșea faptul că a intrat în posesia contului său Instagram, solicitând pentru recuperare suma de 70 euro, pe care nu a achitat-o.

Deoarece nu au putut localiza cu exactitate locația din care a fost trimis link-ul prin care s-a furat contul de Instagram, procurorii DIICOT au cerut renunțarea la urmărirea penală, fapt acceptat de magistrați în data de 17 octombrie.

ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#furt conturi Internet, #Instagram Facebook, #Alba, #DIICOT, #hackeri , #Facebook