Furtună înfiorătoare în Balcani: cel puțin 5 oameni au murit. Imagini cu macarale purtate de vânt ca bețele de chibrit VIDEO

Vineri, 21 Iulie 2023, ora 16:14
12681 citiri
Furtună înfiorătoare în Balcani: cel puțin 5 oameni au murit. Imagini cu macarale purtate de vânt ca bețele de chibrit VIDEO
O macara cade în mijlocul furtunii în capitala Croației, Zagreb FOTO YouTube

O furtună excepțional de violentă a lovit în serie Slovenia, Croația, Bosnia și Serbia, cauzând decese și pagube materiale uriașe.

Furtuna s-a produs în după-amiaza zilei de miercuri, 19 iulie, și a fost a doua în două zile care a măturat regiunea după un șir de zile extrem de calde și uscate. În alte părți ale Europei, un val de căldură continuă a provocat incendii și avertismente pentru sănătatea publică.

Doi bărbați au murit în capitala Croației, Zagreb, după ce au fost loviți de copaci zburați de vânt, a declarat poliția croată. Un bărbat de 50 de ani a fost lovit în timp ce era afară, pe stradă, iar un bărbat de 48 de ani se afla în mașina sa, se arată într-un comunicat al poliției.

Medicul urgentist Ljupka Hitrova a declarat agenției oficiale de presă Hina că cele două victime au suferit mai multe răni la cap.

Serviciul de protecție civilă din estul Croației a raportat că o persoană a murit când un copac a căzut peste mașina lui în orașul Cernik.

În altă parte în Zagreb, un bărbat de 36 de ani a fost grav rănit când o macara de construcții s-a prăbușit, se arată în comunicatul poliției.

Furtuna a întunecat brusc cerul și a adus ploi orbitoare, inundații fulgerătoare și vânturi peste Zagreb, începând cu ora 16.00. A oprit transportul orașului, a provocat pene de curent și a lăsat străzile blocate de copaci căzuți, arată un raport al Euronews.

Serviciile de urgență din Zagreb le-au cerut cetățenilor să aibă răbdare, deoarece sute de apeluri de ajutor au venit deodată.

„Facem apel la cetățeni să sune doar dacă se află într-o situație care pune viața în pericol sau este de maximă necesitate până când situația se stabilizează”, a declarat primarul Zagrebului, Tomislav Tomasevic, pe Twitter.

O situație similară a fost raportată în vecina Slovenia, unde vântul puternic a răsturnat copaci și a aruncat în aer acoperișuri.

Radiodifuzorul public RTV Slovenia a raportat că o persoană a fost ucisă, iar alta a fost rănită, când un copac a căzut peste ei în zona lacului Bled. O persoană a murit și în Bosnia și cel puțin 20 au fost rănite, au declarat autoritățile de acolo.

Autoritățile din Serbia au emis un avertisment cetățenilor în timp ce furtuna se deplasa spre est. Rafalele de vânt au străbătut Belgradul, capitala, miercuri seară, învolburând frunze și praf în timp ce oamenii se împrăștiau pentru a căuta protecție.

Părți ale orașului au rămas fără electricitate, iar aeroportul din Belgrad a fost închis temporar. Un videoclip postat pe rețelele de socializare arată o macara uriașă căzând.

În altă parte a Serbiei, locuitorii au raportat copaci rupți, cărămizi căzute și acoperișuri rupte. O fetiță de 12 ani a fost internată în spital după ce un copac a căzut peste ea în orașul nordic Novi Sad, au spus medicii.

Serviciile de urgență din cele trei țări au raportat sute de intervenții în timp ce furtuna a cuprins regiunea.

Cele mai mari pagube au fost provocate pădurilor de mare altitudine, a informat agenția oficială de presă STA. Autoritățile i-au avertizat pe alpiniștii din țara alpină să stea departe de acele zone.

Quarterly Report - Editia 4

Rareș Hopincă avertizează că Sectorul 2 suferă prejudicii de milioane de euro din cauza conflictului dintre primarul de sector Radu Mihaiu și Nicușor Dan
Rareș Hopincă avertizează că Sectorul 2 suferă prejudicii de milioane de euro din cauza conflictului dintre primarul de sector Radu Mihaiu și Nicușor Dan
Candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 2, Rareș Hopincă, îl acuză marți, 28 mai, pe Nicușor Dan că va distruge lucrările făcute în campania electorală de Radu Mihaiu pe strada...
Nicolae Ciucă, cupris de febra campaniei electorale: „Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei” FOTO/VIDEO
Nicolae Ciucă, cupris de febra campaniei electorale: „Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei” FOTO/VIDEO
Nicolae Ciucă, președintele PNL a afirmat că Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei și că acest lucru este demonstrat de faptele și rezultatele sale. Liderul...
#furtuna balcani, #acoperisuri purtate vant , #Croatia