NASA avertizează omenirea: Vom avea doar 30 de minute înainte ca o furtună solară ucigașă să lovească Pământul VIDEO

Joi, 18 Mai 2023, ora 02:14
12609 citiri
NASA avertizează omenirea: Vom avea doar 30 de minute înainte ca o furtună solară ucigașă să lovească Pământul VIDEO
O furtună solară puternică poate provoca daune de trilioane de dolari pe Pământ FOTO: Universe Today

În trecut, Pământul a fost lovit de mai multe ori de erupții solare catastrofale, precum cele din 1859 și 1989, ultima la Quebec, Canada. Acum, agenția spațială americană NASA anunță că omenirea nu va avea la dispoziție decât 30 de minute înainte ca o furtună solară ucigașă să lovească sever planeta noastră în viitor.

Cea mai puternică furtună solară care a lovit Pământul a fost evenimentul Carrington, care s-a produs în anul 1858 și a distrus aproape în totalitate sistemele de telegraf din America și Europa, potrivit Universe Today.

Un alt eveniment asemănător, dar mai mic ca intensitate, s-a petrecut în Canada, în 1989, la Quebec când milioane de oameni au rămas în întuneric mai multe ore, după ce o furtună solară puternică a afectat rețelele electrice din acest oraș.

Descoperire surprinzătoare despre sănătatea inimii: Consumul zilnic al unor alimente, la fel de bun ca 4.000 de pași

Recent, NASA a aplicat foarte multe modele de inteligență artificială pentru a dezvolta un sistem de avertizare timpurie al Pământului. Experții americani spun că în acest moment ei pot anunța omenirea cu aproximativ 30 de minute înainte ca o furtună solară potențial catastrofală să lovească o anumită regiune de pe planeta noastră.

Acest timp se datorează faptului că lumina (adică din ce sunt făcute semnalele radio) poate călători mai repede decât materialul solar ejectat din Soare în cazul acestor furtuni solare.

Evenimente solare extreme, cum ar fi fenomenul Carrington care a avut loc acum mai bine de 150 de ani, pot provoca distrugeri masive a infrastructurii electrice și de comunicații dacă ar avea loc astăzi.

În timp ce furtunile solare rareori reprezintă o amenințare directă pentru viața umană, există riscul ca acestea să aibă un impact catastrofal asupra sistemelor critice din punct de vedere al siguranței prin efectele electromagnetice - de la comunicații spațiale, navigație și servicii de prognoză meteo până la distribuția de energie electrică la nivelul solului, potrivit ESA Space Weather.

O furtună solară catastrofală provoacă pagube de trilioane de dolari

S-a presupus că o furtună de amploarea evenimentului Carrington, dacă ar avea loc astăzi, ar putea provoca o apocalipsă a internetului, a băncilor, a infrastructurii, trimițând un număr mare de oameni și companii offline.

Cercetătorii de la Lloyd's din Londra și de la Agenția de cercetare atmosferică și de mediu din SUA au estimat că un eveniment de astăzi de clasă Carrington ar avea ca rezultat pagube între 0,6 și 2,6 trilioane (mii de miliarde) de dolari numai pentru SUA, conform Space.

Oamenii de știință sunt de mult conștienți de problemă și nu au stat cu mâinile în sân. În acest moment al explorării de către specia noastră a Sistemului Solar, o mulțime de sateliți se uită la Soare, care pot fi utilizați pentru a identifica aceste izbucniri solare.

Unii dintre acești sateliți includ ACE, Wind, IMP-8 și Geotail, care au furnizat date echipei NASA. Dar, așa cum vă poate spune orice cercetător AI, pentru a dezvolta un model predictiv, trebuie să îi spuneți ce este menit să prezică.

Este singurătatea bună sau rea pentru sănătatea mintală: Descoperirea care dă totul peste cap

A ști pur și simplu că o furtună solară este pe drum este doar o parte a bătăliei – trebuie să știi și ce fel de impact va avea asupra Pământului atunci când va lovi acolo. Deci, cercetătorii au colectat și date de la stații de suprafață care au fost, de asemenea, afectate de unele furtuni pe care le-au detectat sateliții.

Oamenii de știință au început apoi să pregătească un model de învățare profundă, care a devenit recent aproape un cuvânt de uz casnic. În acest caz, l-au numit DAGGER și are niște specificații destul de impresionante în comparație cu algoritmii de predicție existenți care au încercat să facă același lucru.

Efectuarea unor astfel de predicții la nivel local este extrem de importantă – în orice moment în care o furtună solară ar putea lovi Pământul, jumătate din glob va fi protejată de întreaga masă a planetei – într-o stare a ceea ce în mod obișnuit numim „noapte”.

#furtuna solara, #furtuna solara Pamant, #furtuna solara efecte, #eruptii solare, #furtuni solare efecte Pamant, #NASA, #furtuni solare NASA , #stiri externe