Săptămâna trecută s-au raportat o serie de furturi de baterii electrice din mașini cu motor hibrid în capitala Italiei. În vizorul hoților au fost mai ales mașini Toyota și Nissan, dar și marca BMW, Audi și Renault, anunță un cotidian italian.
Potrivit informațiilor La Reppublica, citate de G4Media, ultimele lovituri au fost date în noaptea de joi spre vineri, 22 noiembrie, la Roma: mai multe mașini au fost ”spintecate”, inclusiv o Toyota parcată în parcarea unui condominiu. Hoții au intrat în acțiune între orele 3 dimineața și 4 dimineața, au furat doar bateria și au lăsat mașina complet „eviscerată”, apoi au dispărut în întuneric, pierzându-și urma. „Au spart geamul din spate și au tăiat cablul electric care lega bateria, apoi au scos bancheta din spate și întregul pachet de baterii care se afla sub scaun”, explică Massimo, 50 de ani, proprietarul unei mașini hibrid Toyota.
Victima jafului a depus o plângere la carabinieri, dar nu este singura persoană aflată în această situație: în același cartier au mai existat alte 4 cazuri în aceleași zile. „Aceste cinci furturi din zonă confirmă faptul că există bande specializate care acționează la comandă. Furturile au loc și în interiorul garajelor și garajelor”, explică autoritățile, potrivit sursei citate.
Cotidianul italian menționează că doar modelele Tesla sunt salvate de jefuitori, deoarece bateria este prea dificil de scos pentru a merita efortul. În urmă cu trei zile, o altă Toyota a fost furată. „Au deconectat chiar și aplicația de urmărire a acesteia”, a explicat pentru presă Roberto, proprietarul mașinii avariate.
Totodată, în urmă cu două săptămâni, hoții au intrat din nou în acțiune, însă au fost surprinși de carabinieri. Aceștia au arestat doi moldoveni care tăiaseră deja cablurile electrice ale unei baterii montate pe o Toyota. Cei doi hoți fuseseră surprinși la ora 3 dimineața de un locuitor și fugiseră, dar după o oră au revenit pentru a finaliza furtul și au fost arestați.
Bateriile electrice sunt ultima frontieră a pieței negre din capitală, arată sursa citată. Greu de găsit, fiecare poate valora între 6.000 și 10.000 de euro și poate fi montată pe mașini recondiționate după un accident sau poate fi folosită ca stocare, adică pentru a genera energie în panouri fotovoltaice.