România a devenit a doua piață de fuziuni și achiziții din regiune: ”Valoarea medie a unei tranzacții este de 40 de milioane de euro”

Marti, 09 Iulie 2024, ora 15:18
1134 citiri
România a devenit a doua piață de fuziuni și achiziții din regiune: ”Valoarea medie a unei tranzacții este de 40 de milioane de euro”
FOTO Facebook/Bursa de Valori București

România a reușit să devină a doua piață de fuziuni și achiziții (M&A) din regiune, după ce a depășit Cehia și este foarte aproape de Polonia, deși PIB-ul României este la jumătate din cel al Poloniei. Această evoluție semnificativă demonstrează o creștere constantă și o dinamică pozitivă în sectorul M&A din România.

Cifra medie a unei tranzacții în România se menține în jurul sumei de 40 de milioane de euro, o valoare constantă în ultimii ani care arată, de fapt, o sedimentare a acestui sector și o creștere a segmentului de tranzacții medii și mari.

„Valoarea medie a unei tranzacţii în România, tichetul mediu, se află în jurul valorii de 40 de milioane de euro şi stă acolo de ceva vreme şi continuă să stea. Nu trebuie să uităm că masa critică de tranzacţii care dă contur acestei pieţe este formată din tranzacţii medii şi mari. Vedem destul de greu şi rar tranzacţii mari, iar pentru noi tranzacţii mari înseamnă 100 milioane plus. Din punctul meu de vedere, ar trebui să sărbătorim această dinamică pe tranzacţiile medii şi mari care prind din ce în ce mai mult contur,” a menționat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory în cadrul companiei de audit şi consultanţă EY România, potrivit Agerpres.

România a devenit un concurent serios pentru Polonia în cursa pentru titlul de cea mai importantă piață de M&A din Europa Centrală și de Est. În ultimii ani, piața locală a demonstrat o creștere impresionantă, mergând împotriva tendințelor regionale. Într-un timp relativ scurt, România a depășit Cehia și acum se află într-o luptă strânsă pentru prima poziție în regiune.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), investițiile nete în economia României au ajuns la 34,6 miliarde de lei în primul trimestru al anului 2024, marcând o creștere de 6,7% față de aceeași perioadă a anului precedent. Comparativ cu anii anteriori, avansul este și mai semnificativ: investițiile sunt cu 29,4% mai mari decât în trimestrul 1 din 2022 și aproape duble față de aceeași perioadă din 2020, când valoarea acestora era de 18,4 miliarde de lei.

”Statisticile publicate de BNR arată că, în primele 4 luni ale acestui an, investiţiile străine au crescut semnificativ, ajungând la 3,2 miliarde euro, o creştere de 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În timp ce unii fac doar circ, investitorii se concentrează pe realitatea cifrelor şi a oportunităţilor pe care le oferă economia românească. În ciuda minciunilor aruncate zilnic de unii care nu au construit niciodată nimic, este clar că investitorii văd potenţialul imens al economiei noastre şi investesc masiv în România. Ceea ce confirmă corectitudinea măsurilor şi politicilor adoptate de Guvern”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

În primele patru luni din 2024 au fost înființate 2.308 societăți cu capital străin în România, în creștere cu 0,9% față de perioada similară din 2023, potrivit datelor de pe Registrul Comerțului. Aceste noi societăți aveau un capital social subscris de peste 12,4 milioane de dolari, reprezentând o creștere de 46,4% față de capitalul subscris al firmelor înmatriculate în perioada ianuarie - aprilie 2023, care era de 8,47 milioane de dolari.

La finalul lunii aprilie 2024, în România existau 253.534 de societăți cu participare străină la capitalul social, valoarea totală a capitalului subscris fiind de peste 70,58 miliarde de dolari. Dintre acestea, cele mai multe societăți cu participare străină proveneau din Italia, cu 53.077 firme și un capital subscris de aproximativ 3,37 miliarde de dolari. Totuși, cea mai mare valoare a capitalului social aparținea firmelor olandeze, care însumau 13,063 miliarde de dolari în 6.146 de firme.

Băncile se întrec să împrumute statul român. O nouă licitație la Ministerul Finanțelor
Băncile se întrec să împrumute statul român. O nouă licitație la Ministerul Finanțelor
Ministerul Finanțelor a împrumutat marți, 23 iulie, 45 de milioane de lei de la bănci, în a doua licitație organizată în această săptămână. Ofertele primite de la instituțiile...
Românii au cheltuit peste 33 miliarde de dolari pe alimente în 2023. Cifre cu aproape 50% mai mari față de 2022
Românii au cheltuit peste 33 miliarde de dolari pe alimente în 2023. Cifre cu aproape 50% mai mari față de 2022
Românii au cheltuit peste 33 miliarde de dolari pe alimente, în magazinele fizice, în 2023, mai mult cu aproape 50% față de anul 2022. Conform unei analize realizate de Departamentul...
#fuziuni achizitii Europa, #Romania, #tranzactii, #economie Romania , #bursa
  1. Xiaomi a lansat primul său telefon pliabil de tip Clamshell: Xiaomi Mix Flip. Cu ce specificații vine și cât costă
  2. Se deschide un nou lot pe Autostrada A0 Sud. Când vom putea circula aproape 250 km fără oprire pe un drum de mare viteză VIDEO
  3. Vulnerabilitate gravă în Telegram pentru Android: Cum îi afectează pe utilizatori + sfaturi de siguranță
  4. Google renunță la eliminarea completă a fișierelor cookie din Chrome
  5. Câte PC-uri au fost afectate de mega pana IT care a blocat sistemele de sănătate, securitate și transporturi
  6. Cum să faci față cheltuielilor neprevăzute: 3 soluții practice
  7. Cum să oferi angajaților beneficiile de care chiar au nevoie: 4 sfaturi utile
  8. Încă un eșec major bifat de mașinile electrice. Bogații de la Porsche au confirmat: „Clienții au rămas reticenți"
  9. Economia liniară vs. circulară: cum îți dai seama în care se încadrează afacerea ta
  10. Google schimbă strategia în privința utilizatorilor ce folosesc aplicații piratate. Cu ce îmbunătățiri vine Play Protect