Despre Gabriel Berca

Gabriel Berca s-a nascut pe 12 iunie 1968, in Bacau. Este casatorit si are un copil. A fost secretar de stat si Secretar General al Guvernului in 2008. A fost prefect al judetului Bacau intre 2005 si 2008.

Gabriel Berca a devenit Secretar General in urma demisiei lui Ilie Bolojan, care a demisionat ca sa poata candida la functia de primar al municipiului Oradea. Berca a demisionat la randul sau din acceasta functie pentru a putea candida in noiembrie 2008 la alegerile parlamentare.

A fost ministru al Administratiei si Internelor in perioada februarie-aprilie 2012, in timpul guvernarii Mihai Razvan Ungureanu.  

Studii

-Master in Management si Legislatie, Universitatea „Gheorghe Asachi”, judetul Iasi (2006-2007);

-Atestare „Le rôle de préfécts et des sous- préfécts dans la nouvelle administration régionale Roumaine"; Scoala Nationala de Administratie ENA, Paris, Franta si Institutul National de Administratie, INA (2006);

-Certificat „Instrumentele structurale in Romania 2007-2013”, program Phare RO - 2004/IB/OT/01; „Coordonarea procesului de descentralizare si deconcentrare de catre administratia centrala”, Ministerul Administratiei si Internelor (2006);

-Diploma absolvire cursuri de formare specializata, Scoala Nationala de Administratie ENA, Paris, Franta (2005);

-Diploma absolvire cursuri de formare specializata Institutul National de Administratie, INA (2005);

-Licenta, Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor, Universitatea Politehnica Bucuresti (1989 - 1994);

Activitate profesionala

-Consilier Director general al S.C. CET SA (2004);

-Director vanzari, S.C. PROD CRESSUS SA (2001-2004);

-Director marketing, Monitorul de Bacau (2000-2001);

-Inginer proiectant, S.C. Robinete Industriale SA (1995-2000);

Activitate politica

-Secretar de Stat, Secretariatul General al Guvernului (2008);

-Secretar General al Guvernului (2008);

-Prefect, Institutia Prefectului – Judetul Bacau (2005-2008);

-Director, Serviciul public de asistenta sociala, Primaria Municipiului Bacau (2004);

-Membru al Comisiei de concurs pentru recrutarea inaltilor functionari publici (2008);

-Membru in Consiliul Director responsabil pentru Regiunea Nord-Est, Asociatia Prefectilor si Subprefectilor din Romania (2007);

-Vicepresedinte Crucea Rosie, Filiala Bacau (2007);

Distinctii si premii

-Membru de onoare al comunitatii academice „George Bacovia” (2005);

-Membru de onoare al Senatului Universitatii „George Bacovia” (2005)

Berca, secretar general in locul lui Ilie Bolojan

Gabriel Berca a fost numit Secretar General al Guvernului in martie 2008, in urma demisiei lui Ilie Bolojan. Ilie Bolojan a demisionat din functia de secretar general al Guvernului pentru a putea candida la primaria municipiului Oradea, in numele PNL .

Avand in vedere ca functia de secretar general al Guvernului este asimilata statutului de inalt functionar public, Ilie Bolojan era nevoit sa plece de la Guvern pentru a se inscrie in lupta electorala.

Pentru postul de secretar general au mai fost vehiculate si numele prefectului de Satu Mare, Radu Bud, si cel al fostului prefect de Iasi Nicusor Paduraru , in prezent director in Ministerul Internelor si Reformei Administrative.

Bolojan nu a fost singurul membru al Cabinetului care s-a inscris in cursa pentru alegerile locale. O serie de ministri si-au anuntat deja candidaturile: ministrul transporturilor Ludovic Orban , ministrul educatiei Cristian Adomnitei si ministrul dezvoltarii Lazslo Borbely.

Spre deosebire de acestia insa, Bolojan avea statut de inalt functionar public, statut incompatibil cu acela de membru de partid si candidat la alegerile locale.

Berca demisioneaza din Guvern pentru a ajunge in Parlament

In iulie 2008, Berca anunta ca ar fi dispus sa renunte la functia detinuta in Executiv pentru un mandat de deputat in Bacau. El a precizat ca va respecta procedura legala si ca va demisiona, „daca este nevoie”, din corpul inaltilor demnitari publici. El candideaza pentru un post de senator in colegiul 1 din Bacau.

In septembrie 2008, Gabriel Berca si-a dat demisia din functia de secretar general al Guvernului, solicitand si sa se ia act de incetarea calitatii de inalt functionar public.

Secretarul general al Guvernului, Gabriel Berca, desemnat de PNL candidat pentru un mandat de senator, a declarat la inceputul lunii august, pentru NewsIn, ca va demisiona din Guvern cu 60 de zile inainte de alegeri, daca legea nu va fi modificata astfel incat sa-i permita suspendarea din functie pe perioada campaniei electorale. Data alegerilor a fost stabilita de Guvern pentru 30 noiembrie.

Potrivit Legii 251/2006, inaltii functionari publici - categorie din care face parte si secretarul general al Guvernului - pot candida pentru functii de demnitate publica numai dupa incetarea raporturilor de serviciu. Din categoria inaltilor functionari publici mai fac parte, potrivit legii inca in vigoare, prefectii, subprefectii si inspectorii guvernamentali.

Un proiect de OUG initiat de Guvern prevedea insa ca secretarul general al Guvernului sa nu mai aiba statut de inalt functionar public ci rang de ministru, revenindu-se astfel la situatia anterioara reorganizarii Executivului. Daca acest proiect de OUG ar fi fost aprobat de Executiv, seful SGG ar fi putut candida pentru Parlament pastrandu-si functia.

In urma reorganizarii aparatului de lucru al Guvernului, in 2007, s-a decis ca secretarul general sa aiba statut de inalt functionar public.

Gabriel Berca a detinut functia de prefect de Bacau pana in martie 2008, cand l-a inlocuit pe fostul secretar general al Guvernului, Ilie Bolojan.

Berca, „dezamagit” de decizia presedintelui de a mari salariile profesorilor

In octombrie 2008, dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca va promulga legea de majorare a salariilor profesorilor, Gabriel Berca a declarat ca va adopta orice act normativ in acest domeniu, considerand ca nu pot fi alocate fonduri decat daca se renunta la investitii.

"Vom analiza foarte atent implicatiile acestei decizii. Vom lua in calcul toate posibilitatile de a actiona in asa fel incat stabilitatea economica sa nu fie pusa in pericol. Sunt dezamagit de aceasta decizie pentru ca acum cateva saptamni presedintele a cerut responsabilitate pentru a minimiza efectele crizei mondiale ", a declarat Gabriel Berca.

El a mai precizat ca nu este corect ca aceasta decizie sa fie luata inainte de alegerile parlamentare.

Presedintele Traian Basescu a promulgat legea de marire cu 50% a salariilor din educatie, de la 1 octombrie. Legea votata in unanimitate de catre parlamentari in a provocat controverse, Calin-Popescu Tariceanu sustinand ca nu exista bani pentru aceste mariri si ca aplicarea legii ar duce la un „dezastru economic”.

Link-uri utile:

Gabriel Berca
Gabriel Berca

Data nasterii: 12 iunie 1968

Cariera:  inginer, om politic

Evenimente importante:  prefect al judetului Bacau, Secretar General al Guvernului

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Gabriel Berca, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.