Fost ministru de Interne condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare cu executare

Joi, 14 Decembrie 2017, ora 16:40
8038 citiri
Fost ministru de Interne condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare cu executare
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul ministru al Internelor Gabriel Berca (fost PDL) a fost condamnat definitiv, joi, de Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Initial, Gabriel Berca a fost condamnat in mai 2016 de Curtea de Apel Bacau la trei ani de inchisoare, pedeapsa scazuta la doi ani prin decizia instantei supreme.

In acelasi dosar, fostul deputat Mihai Banu a primit trei ani si jumatate inchisoare cu executare, tot pentru trafic de influenta.

De asemenea, Lucian Banu, fiul lui Mihai Banu, a ramas cu pedeapsa de doi ani inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta.

Instanta suprema a mentinut dispozitiile sentintei pe latura civila date de Curtea de Apel Bacau, respectiv confiscarea a cate 92.500 de euro de la Gabriel Berca si Mihai Banu, iar de la Lucian Banu a sumei de 150.000 de lei.

Spaga, si pentru Berca, si pentru partid

Procurorii DNA au demonstrat ca, in perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, prin intermediul lui Mihai Banu, Gabriel Berca a pretins si primit, atat pentru sine, cat si pentru partidul din care facea parte, de la omul de afaceri Viorel Rusu (denuntator in dosar) suma totala de 185.000 euro pentru ca, in calitate de senator si presedinte al PDL Bacau, sa intervina pe langa membri ai Guvernului in vederea alocarii unei sume de bani catre Primaria comunei Ardeoani, din judetul Bacau.

Banii erau necesari pentru achitarea unor lucrari de constructii, in valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri.

Conform DNA, in aceeasi perioada si in acelasi scop, Mihai Banu a pretins si primit, in mai multe transe, tot de la Viorel Rusu, suma de 220.000 euro, bani folositi atat pentru sine si pentru Gabriel Berca, cat si pentru partidul din care faceau parte.

La solicitarea lui Mihai Banu si a fiului sau, Lucian Banu, din cei 220.000 de euro, suma de 150.000 lei a fost remisa de omul de afaceri sub pretextul achizitionarii unui teren.

In acest dosar Berca a fost si retinut, si arestat preventiv in iulie 2015.

#Gabriel Berca condamnat inchisoare , #ministru de Interne