Gabriel Berca: Romania nu intra in apocalipsa, ci in cod portocaliu de ninsoare

Autor: Ana Ilie
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 14:56
2794 citiri
Gabriel Berca: Romania nu intra in apocalipsa, ci in cod portocaliu de ninsoare

Ministrul de Interne, Gabriel Berca, le-a transmis prefectilor, duminica dupa-amiaza, ca se asteapta ca ei sa actioneze ferm si rapid pentru a ajuta oamenii aflati in dificultate din cauza ninsorilor si viscolului, si sa evite sa semene panica prin intermediul presei, intrucat "Romania nu intra in apocalipsa, ci in cod portocaliu de ninsoare".

In opinia ministrului Administratiei si Internelor, expusa in cursul videoconferintei cu prefectii, prioritara este asigurarea furnizarii de energiei electrica - "s-a imbunatatit in ultima vreme, dar sa vedem cum evolueaza".

Acesta a cerut o prognoza "serioasa" de la Apele romane - "pentru perioada urmatoare, unde avem zone expuse. Exista posibilitatea de a avea cateva scenarii prin care sa vedem ce se va intampla. Sa actionati ferm si din acest punct de vedere".

Gabriel Berca i-a instruit pe prefecti sa coopteze profesorii si oamenii bisericii, pentru a forma consilii care sa se miste in judet si sa identifice problemele. "La nivel local, formati acele consilii largite care pot sa cuprinda profesori, oameni ai bisericii, miscati-va in teren... grupul de suport al prefecturii care sa antreneze aceasta activitate si sa identificam in fiecare sat unde avem oameni bolnavi sau inzapeziti, sa actionam punctual", a spus ministrul.

"Avem la nivelul fiecarui consiliu judetean un departament care monitorizeaza situatia pe plan judetean. Impreuna cu prefectul, gasiti solutii pe plan local, daca sunt situatii grave, actionam si noi de la nivel central", a spus Berca, subliniind ca Guvernul nu deszapezeste, intervine prin autoritatile locale.

"Autoritatile locale poarta intreaga raspundere pentru supravietuirea oamenilor.

Vreau sa aveti sprijin la fata locului si din partea Bisericii si a scolilor", a intarit ministrul, declarandu-se indignat ca "suntem la cativa ani de la instituirea acestor proceduri si nu se stie ce rol are prefectul, primarul etc".

"Aveti bugete de 2-3 ori mai mari decat bugetul presedintelui consiliilor judetene, ca sa nu mai spun ca cereti alimente de la rezerva de stat!", i-a admonestat Berca pe prefectii care se plang ca au nevoie de ajutoare de la Guvern.

Romania nu-si permite sa mai cheltuiasca bani aiurea

Ministrul a abordat si o alta problema: distribuirea unor sume cu incredintare directa acelor localitati afectate de situatia meteorologica. "Nu stiu in ce masura vom putea sprijini cu sume fiecare localitate cu probleme; sa nu-si inchipuie cineva ca nu vor fi monitorizate aceste sume cum se cheltuie; sa nu-si inchipuie cineva ca daca e incredintare directa...nu va frecati mainile. Romania nu-si mai permite sa cheltuiasca bani anapoda".

"Nu voi ezita sa sesizez alte institutii ale statului, sa nu ne facem iluzii ca ne putem imbogati pe seama oamenilor care trec prin dificultati!", i-a avertizat Berca. "Va rog ca atunci cand veti avea de utilizat sume pentru asigurarea financiara a unor autoritati locale care trebuiesc ajutate, vreau sa cred ca veti discuta in comitetele judetene, transparent", a subliniat acesta.

In fine, revenind la problema presei si a exagerarii pericolului, Berca le-a transmis prefectilor: "Folositi mass- media alaturi de dumneavoastra acolo in teren; oamenii fac un efort deosebit sa transmita de la fata locului. Folositi-i, ca prin intermediul lor putem discuta cu oamenii. Nu faceti excese, Romania nu intra in apocalipsa, ci in cod portocaliu de ninsoare".

Salariu de „faraon". Șeful ASF primește lună de lună 16.000 de euro. În 12 luni încasează 16 salarii + bonusuri
Salariu de „faraon". Șeful ASF primește lună de lună 16.000 de euro. În 12 luni încasează 16 salarii + bonusuri
USR face scandal. Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei, în guvernul cu PNL, acuză actuala alianță de incompetență crasă. Motivul invocat în cazul de față: conducerea ASF. PSD...
Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"
Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"
Tensiuni majore în USR: Elena Lasconi amenință cu demisia dacă nu are majoritate în Biroul Național. De asemenea, aceasta susține că nu poate candida la alegerile prezidențiale fără...
#Gabriel Berca, #Gabriel Berca cod portocaliu, #MAI videoconferinta prefecti, #cod portocaliu viscol , #ministru de Interne
  1. E cod roșu de caniculă! Bucureștiul și 5 județe din sud "se topesc" de cald
  2. Ce primește la schimb România pentru donarea sistemului PATRIOT?
  3. "Occidentul a provocat războiul din Ucraina", acuză Nigel Farage. Reacția secretarului Apărării, John Healey
  4. Rusia, avertisment pentru SUA. Planul lui Vladimir Putin, pe fondul conflictului din Ucraina
  5. Israel a bombardat un campus cu refugiați palestinieni din Gaza. Cel puţin 22 de oameni au fost ucişi
  6. Panică pe „Drumul Morții". Un autocar cu 59 de pasageri s-a răsturnat. Bilanțul accidentului FOTO
  7. Atac armat sinistru într-un supermarket din SUA. Trei oameni au fost uciși și 10 răniți
  8. Imperiul creat de Putin în toată lumea, imposibil de dărâmat: ”Aceasta este o relație fără sfârșit cu Rusia”
  9. Examenele naționale ar putea fi modificate pe ultima sută de metri: „Notele aparțin elevului și nu pot fi ascunse”
  10. Un faimos fizician britanic face o afirmație neașteptată: ”Există o singură civilizație inteligentă în Calea Lactee” VIDEO