ICCJ, veste prosta pentru fostul ministru Gabriel Berca

Joi, 27 August 2015, ora 20:41
2791 citiri
ICCJ, veste prosta pentru fostul ministru Gabriel Berca
Foto: Captura B1TV (Arhiva)

Fostul ministru de Interne Gabriel Berca ramane in arest preventiv in dosarul in care este judecat pentru trafic de influenta, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) i-a respins joi contestatia impotriva mentinerii masurii.

Aceeasi decizie a luat instanta suprema si in cazul fostului deputat Mihai Banu, iar fata de fiul sau, Lucian Banu, a mentinut controlul judiciar.

Decizia ICCJ este definitiva.

Fostul ministru Gabriel Berca, trimis in judecata din arest

Curtea de Apel Bacau a mentinut, in 19 august, arestul preventiv la Gabriel Berca si Mihai Banu, respingand cererile acestora de inlocuire a acestei masuri. Tot atunci, a decis ca Lucian Banu sa fie in continuare sub control judiciar.

In 17 august, DNA a anuntat ca procurorii Structurii Teritoriale Bacau i-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe fostul ministru de Interne Gabriel Berca si pe Mihai Banu, senator si, respectiv, deputat la data faptelor, pentru trafic de influenta.

In dosar a fost deferit justitiei, sub control judiciar, si Lucian Banu, pentru complicitate la trafic de influenta.

DNA sustine ca, in perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, Gabriel Berca, prin intermediul lui Mihai Banu, a pretins si primit, atat pentru sine, cat si pentru formatiunea politica din care facea parte, de la un om de afaceri, in mai multe transe, suma totala de 185.000 euro pentru ca, in calitate de senator si presedinte al organizatiei judetene Bacau a unui partid politic, sa-si foloseasca influenta personala pe langa membri ai Guvernului in vederea alocarii unei sume de bani catre o primarie de pe raza judetului.

Suma de bani respectiva era necesara pentru achitarea unor lucrari de constructie in valoare de aproximativ 5,6 milioane lei executate de firma omului de afaceri, in beneficiul unitatii administrativ-teritoriale.

Fostul ministru Gabriel Berca a fost arestat (Video)

Procurorii sustin ca, in aceeasi perioada si in acelasi scop Mihai Banu a pretins si primit, in mai multe transe, de la acelasi om de afaceri, suma de 220.000 euro, atat pentru sine, cat si pentru Gabriel Berca si pentru partidul din care faceau parte.

Anchetatorii au retinut ca din cei 220.000 euro, la solicitarea lui Mihai Banu, beneficiind de complicitatea fiului sau, Lucian Banu, 150.000 lei au fost remisi de catre omul de afaceri sub pretextul achizitionarii unui teren de la o persoana indicata de acesta.

"Astfel, la 11 august 2010, intre persoana respectiva, in calitate de promitent-vanzator si firma omului de afaceri, in calitate de promitent-cumparator, s-a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pentru un teren arabil in suprafata de 10.000 mp., situat in extravilanul unei comune, pretul vanzarii fiind stabilit la suma de 150.000 lei. Aceasta suma de bani a fost virata de firma omului de afaceri in trei transe, in perioada 12.08.2010-22.07.2011, in conturile indicate de inculpatii Mihai si Lucian Banu", au constatat procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bacau cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

#Gabriel Berca arestat preventiv, #Berca arestat trafic influenta, #Gabriel Berca DNA , #stiri Gabriel Berca