MAI detine un soft care face inutil recensamantul lui Ponta

Marti, 07 August 2012, ora 10:28
4958 citiri
MAI detine un soft care face inutil recensamantul lui Ponta
Foto: Arhiva

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) este in posesia unui soft care poate genera rapid numarul exact al romanilor cu drept de vot. Softul de evidenta a populatiei nu poate fi spart sau afectat in vreun alt fel pentru a truca rezultatul.

Fostu ministru de Interne, Gabriel Berca, a declarat, pentru Adevarul, ca baza de date a ministerului este actualizata in permanenta, conform legii.

"Sistemul de evidenta informatizata a populatiei este gestionat de serviciile din teritoriu, la nivel de municipii si judete. Acestea sunt in subordinea administratiei locale, fiind coordonate doar din punct de vedere metodologic de minister. Programul respectiv poate furniza, in baza codurilor numerice personale (CNP-uri), numarul total al persoanelor cu drept de vot", a spus Berca.

Amanunte despre cum functioneaza acest sistem au fost oferite de fostul director general pentru reforma administratiei publice in cadrul MAI, Nicusor Paduraru.

"In birourile in care se afla terminalele bazei de date au acces doar cei de pe lista operatorilor autorizati. Fiecare dintre acestia poate fi identificat printr-un cod, adica se vede cine a introdus in program acte noi de identitate sau cine le-a radiat in caz de deces", a explicat Paduraru.

CCR a trimis o noua adresa Guvernului - recensamantul nu mai are niciun rost

Curtea Constitutionala a trimis, luni, o noua adresa Guvernului, in care spune ca nu a cerut "actualizarea listelor electorale", asa cum sustine Victor Ponta, ci a solicitat listele electorale actualizate care au fost folosite la referendumul din 29 iulie.

"Avand in vedere interpretarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului Romaniei, care a avut loc in data de 3 august 2012, cu privire la datele solicitate de Curtea Constitutionala, va aducem la cunostinta faptul ca, prin Adresa nr. 5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor art. 17 alin. 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu", se afirma in adresa CCR trimisa Guvernului.

Seful de la Evidenta Persoanelor, urmarit penal pentru abuz in serviciu

Directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, chestorul de Politie Constantin Manoloiu, este urmarit penal pentru abuz in serviciu, ca urmare a transmiterii listelor electorale catre CCR, saptamana trecuta.

Seful Evidentei Persoanelor a fost audiat de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, luni, in legatura cu adresele cu listele electorale transmise Curtii Constitutionale a Romaniei.

"Am comunicat domnului ministru Rus, nu CCR, ca nimeni nu poate sa isi insuseasca aceasta cifra. Si am comunicat intr-o adresa modul in care numarul poate sa fie modificat. (...) Nu imi dau demisia, de ce sa imi dau? Imi dau demisia cand nu imi voi mai putea face treaba. Si ce daca sunt invinovatit? Invinuirea se face si se duce. Sunt un profesionist, un chestor al Politiei Romane", a declarat seful Evidentei Persoanelor, luni.

Acesta a precizat ca se urmareste scoaterea de pe listele electorale a persoanelor care sunt decedate si nu au fost inca scoase de pe liste. Totodata, el apreciaza ca nu s-a putut face modernizarea softului de care dispune MAI, dar ca poate "acesta este un moment zero pentru Evidenta Populatiei".

Procurorii au vrut sa stabileasca daca exista neconcordante mari intre ce este scris pe listele electorale si realitate sau daca exista persoane care si-au pierdut dreptul de a-si exprima votul. Manoloiu este cel care a trimis CCR instiintarea prin care spunea ca nu garanteaza datele inscrise pe listele electorale.

#soft MAI recensamant, #Gabriel Berca soft MAI, #liste electorale MAI , #stiri Gabriel Berca
Comentarii