Principii, nu gluma! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 07 Iunie 2015, ora 20:36
8099 citiri
Principii, nu gluma! (Opinii)
Foto: Ministerul de Interne

Fascinantul caz al lui Gabriel Berca mi se pare, cu tot caragialescul sau, emblematic pentru politica romaneasca, pentru lipsa de principii, de credinte reale, de ideologie.

Dl Berca s-a lansat ca membru PNL si inca nu unul de rand. A fost prefect al judetului Bacau in perioada 2005 - martie 2008, dupa care pana la alegerile din acel an a fost secretar general al Guvernului Tariceanu. Acel guvern Tariceanu aflat intr-o confruntare pe viata si pe moarte cu Traian Basescu, dupa cum probabil va amintiti. In 2008, dl Berca a devenit senator PNL de Bacau, la fel de implicat si vocal in adversitatea fata de PDL si Traian Basescu.

In iunie 2010, Gabriel Berca a avut revelatia "basismului" care l-a dus direct in barca PDL. Primit cu bratele deschise a devenit presedinte interimar al PDL Bacau si chiar ministru de Interne in scurtul parcurs al Guvernului Ungureanu.

Plecat de la Palatul Victoria, s-a mutat in Palatul Cotroceni unde a devenit consilier prezidential. Si din Palatul Cotroceni s-a mutat in PMP, devenind unul dintre vicepresedintii partidului, fiind un opozant sever al actualei puteri PSD-UNPR.

Dupa prezidentiale de anul trecut si socul arestarii Elenei Udrea, au inceput sa apara zvonurile ca dl Berca isi cauta alt culcus avand in vedere vria in care intrase PMP. Din informatiile mele a zgariat mult la usa liberalilor, promitand sa vina chiar cu o zestre de colegi. La un moment dat, trecerea domniei sale inapoi in barca liberalilor parea sigura. Dar ceva n-a mers. N-a fost primit si atunci, ca sa nu ramana fara colegi, si dl Berca a decis sa schimbe nu numai partidul, ci si ideologia.

Interesul national si, nu ma indoiesc, nicidecum gandul la parlamentarele de anul viitor, l-a dus pe politicianul de dreapta in UNPR-ul de stanga. Din tabara criticilor aprigi ai guvernarii Ponta, in tabara sustinatorilor actualului premier. In aprilie dl Berca spune asa: "Blatul din Codul electoral ma face sa cred ca USL traieste. Din pacate, in Romania USL traieste" - si probabil si dl Berca inteleg ca a vrut sa lupte cu blatul din interior.

Principii, nu gluma!

Explicatia pentru care dl Berca a renuntat la proiectul liberal la UNPR mi se pare de-a dreptul seducatoare: "Am facut pasul asta pentru ca am vazut un PNL ravasit si plin de contradictii si bataie pe scaune. Este un partid in care exista conflicte intre vechii penelisti, vechii pedelisti... din punctul meu de vedere este un partid neserios in momentul asta prin leadershipul lui, care nu poate sa construiasca. Acelasi lucru se intampla si la Bacau. Sunt oameni care se tem.

Daca veneam, se temeau de mine ca ei nu pot sa-si depaseasca - si va rog sa consemnati - statutul de carator de geanta si de executanti. Ma refer la cei care conduc PNL in judetul Bacau. De asta Bacaul nu mai e reprezentat la nivel national, sunt oameni de proasta calitate, nu pot face echipa cu oameni care nu au viziune, iar singura lor dorinta este sa ocupe o functie politica (...) " - a declarat Berca.

Tot e bine ca dl Berca a gasit oameni de buna calitate in UNPR. Unul si unul. Ma intreb daca mai exista PP-DD, dl Berca nu gasea si acolo seriozitate, principii si calitate?

Daca dl Berca ar fi doar un caz izolat, nici macar nu ar conta cine stie ce. Dar domnia sa este din pacate doar un simptom al politicii romanesti in care traseismul tinde sa devina regula, nu exceptia. Traseismul nu numai intre partide, si ci intre doctrine, si pe acest traseism s-a bazat adesea instalarea de guverne.

Dupa prezidentialele din 2010, Guvernul Boc a fost reinstalat pe baza racolarilor din PSD prin intermediul lui Gabriel Oprea. In 2012, Guvernul Ungureanu a fost rasturnat pe baza racolarilor masive facute de PNL din PDL.

Dar cel mai grav mi se pare fenomenul partidelor aparute in virtutea traseismului, partide care institutionalizeaza practic traseismul ca reteta de maxim succes.

Ce este UNPR? A devenit partid parlamentar in fosta legislatura fara sa fi trecut prin alegeri, s-a strecurat in actuala legislatura sub sigla USL si se indreapta spre o noua reconfirmare parlamentara anul viitor ca vagon al PSD, indeplinind exact rolul de aspirator. Tot ceea ce PSD nu isi poate totusi permite sa asimileze direct, pmp-isti sau liberali, sunt cazati la UNPR care isi sporeste astfel o pondere politica total rupta de ponderea sa electroala. Asa a inceput, asa continua.

Ce este PMP? Vreun partid validat de focul unor alegeri parlamentare, asa cum, de bine de rau, PP-DD a fost? Sa fim seriosi. Este tot un partid de traseisti. De "berci" care acum il parasesc pe rand.

Problema e asadar nu una individuala, ci una de fond a politicii romanesti pentru care nu numai ca nu exista solutie, dar nimeni nici macar nu o cauta. Si cat timp ramane asa, tot traseismul va face jocurile in politica romaneasca.

#Gabriel Berca UNPR, #trasesim politic , #stiri Gabriel Berca