Fostul deputat Gabriel Bivolaru a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală cu motorină. Prejudiciul uriaș din dosar

Vineri, 07 Octombrie 2022, ora 16:46
3961 citiri
Fostul deputat Gabriel Bivolaru a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală cu motorină. Prejudiciul uriaș din dosar
Gabriel Bivolaru este fratele vitreg al liderului MISA, Gregorian Bivolaru FOTO arhivă ziare.com

DNA a informat vineri, 7 octombrie, că patru administratori ai unor societăţi comerciale au fost trimişi în judecată într-un dosar în care sunt acuzaţi de evaziune fiscală de aproximativ 4 milioane de euro.

Potrivit portalului instanţelor, printre cei patru administratori trimişi în judecată se află şi fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru.

Gabriel Bivolaru a fost condamnat, în 2004, la 5 ani de închisoare pentru înşelăciune privind ordinele şi dispoziţiile de plată, prin care a prejudiciat Banca Română de Dezvoltare cu 50 de milioane de euro.

Ulterior, în anul 2013, a fost arestat preventiv într-un alt dosar pentru furt de produse petroliere din conducte magistrale.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei persoane (Gabriel Bivolaru, n.r.), administrator în fapt al SC Romeco International Service Company SRL, a societăţii comerciale menţionate, dar şi a altor trei persoane, administratori ai unor firme, pentru evaziune fiscală în formă continuată.

În cursul anului 2010, administratorul SC Romeco International Service Company SRL ar fi iniţiat, conceput şi pus în aplicare un circuit fraudulos de valorificare a unei cantităţi de motorină Euro 5, aflată în regim scutit de la plata accizelor, în scopul de a se sustrage de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale către bugetul statului.

Beneficiind de ajutorul celorlalţi trei inculpaţi şi al altor persoane, el ar fi achiziţionat 13.246 tone motorină Euro 5 de la două societăţi comerciale din România, pe care, ulterior, a evidenţiat-o în documentele contabile ca fiind utilizată în procesul de producţie de combustibil ecologic pentru centrale termice, explică procurorii.

”În realitate, motorina ar fi fost comercializată pe teritoriul României ca atare, destinatarii finali fiind societăţi comerciale care aveau ca principal obiect de activitate distribuţia carburanţilor prin intermediul staţiilor de carburanţi, societăţi de transport şi ferme agricole”, se precizează în comunicat.

Prin aceste demersuri a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 17.927.540 lei, aproximativ 4 milioane euro la cursul din acea perioadă, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală constituindu-se parte civilă în cauză, informează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, arată sursa citată, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu o persoană, fost administrator de drept al SC Romeco International Service Company SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, aceasta fiind de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi interzicerea unor drepturi.

Gabriel Bivolaru, fratele vitreg al liderului MISA Gregorian Bivolaru, a fost ales deputat PDSR de Ialomița în 1996.

Citește și:
Fost șef din poliție, acuzat de luare de mită și trafic de influență, mare director într-o firmă de stat după ce s-a pensionat din MAI
Fost șef din poliție, acuzat de luare de mită și trafic de influență, mare director într-o firmă de stat după ce s-a pensionat din MAI
Tribunalul Călărași a dispus începerea judecății lui Marian Iorga, comisarul șef care a condus două inspectorate de poliție. Deși este anchetat pentru fapte de corupție (luare de mită...
Afaceriștii inculpați în dosarul lui Secureanu recunosc „zeciuiala” cerută de fostul manager de la Spitalul Malaxa: „Vrei să lucrezi, bine, ăsta e prețul!”
Afaceriștii inculpați în dosarul lui Secureanu recunosc „zeciuiala” cerută de fostul manager de la Spitalul Malaxa: „Vrei să lucrezi, bine, ăsta e prețul!”
Afaceriștii Mihai Mesner și Claudiu Ioniță au vorbit în fața judecătorului, în calitate de inculpați, cu privire la contractele pe care le-au derulat cu Spitalul „Malaxa”, pe vremea...
#gabriel bivolaru anchetat, #evaziune fiscala Romania, #motorina, #DNA , #DNA