Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ministrul Apararii considera ilegal decretul lui Iohannis, de prelungire a mandatului lui Ciuca

Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 20:25
4021 citiri
Ministrul Apararii considera ilegal decretul lui Iohannis, de prelungire a mandatului lui Ciuca
Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Ministrul Apararii, Gabriel Les, a incercat sa vorbeasca direct cu presedintele Klaus Iohannis, pentru a-i spune ca nu considera legal decretul prezidential de prelungire a mandatului sefului Statului Major, dar s-a intamplat ca presedintele sa nu aiba timp.

"Nu aveam cum sa nu vin si sa atac acest decret, care din punctul nostru de vedere este ilegal. Legea spune clar propune ministrul Apararii persoana, avizeaza premierul si apoi semneaza presedintele. Am pus Armata si anumiti oameni intr-o situatie dificila din lipsa dialogului.

Eu documentele le-am trimis cu doua saptamani inainte de sedinta CSAT. Am incercat sa iau legatura cu domnul presedinte. S-a intamplat ca nu a avut timp. Am vorbit cu unul dintre consilieri. Am fost deschis la negociere atunci, sa vedem care este cea mai buna varianta. Nu s-a dorit", a declarat ministrul Apararii, Gabriel Les, la Digi24.

Acesta mai subliniat ca in 28 de ani de la Revolutie, nu a fost prelungit mandatul de sef al Statului Major decat pentru o singura persoana.

"Prelungirea se face in anumite situatii. Slava Domnului ca nu suntem in astfel de situatii, nu suntem in stare de razboi", a mai spus Les.

Ministerul Apararii a transmis catre Presedintie o plangere prealabila prin care cere anularea decretului de prelungire a mandatului sefului Statului Major al Apararii, urmand ca, daca Presedintia nu anuleaza decretul, sa-l atace si in contencios.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 28 decembrie, decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciuca, actualul sef al Statului Major al Apararii, dupa ce a respins in sedinta CSAT propunerea facuta de MApN pentru aceasta functie.

Premierul Viorica Dancila si ministrul Apararii, Gabriel Les, au acuzat ca seful statului nu a avut baza legala, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Astfel, cei doi, precum si seful SGG Toni Grebla, au anuntat ca este in opinia lor un nou conflict juridic de natura constitutionala, astfel ca il vor reclama din nou pe Iohannis la CCR.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Les Ciuca Stat Major decret , #ministrul Apararii