
Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les, a declarat ca, in cazul unei situatii de razboi, lucrurile s-ar complica pentru Romania, insa a dat asigurari ca Armata are stocuri de armament si munitie pentru a rezista pana la interventia partenerilor din NATO.
Intr-un interviu acordat duminica postului Realitatea TV, Gabriel Les a fost intrebat ce s-ar intampla daca Romania nu ar mai avea de unde sa cumpere pulbere pentru munitie, in conditiile in care tara noastra importa aceasta pulbere din strainatate.
"Situatia nu este una foarte simpla. Daca ajungi la situatia de razboi, lucrurile se complica foarte urgent. Binenteles ca Armata Romana are stocuri, de armament, de munitie, pentru a rezista astfel incat, conform regulilor, sa poti rezista pana vin partenerii sa te sustina (...) Noi putem sa respectam regulile la acest moment", a spus Les.
Intrebat daca Romania este capabila sa reziste o saptamana in cazul unui conflict militar, Les a spus: "We are NATO. Suntem in perioada in care sarbatorim 15 ani de cand suntem in NATO. Atacul asupra unuia este atacul asupra tuturor si eu cred in acest lucru. Noi suntem pregatiti, nu suficient, si de aceea incercam sa grabim toate achizitiile de produse militare de care avem nevoie".
"Ganditi-va ca, din pacate, si o spun cu mare amaraciune in suflet, pentru o munitie oarecum mica, pentru calibre foarte mici, la momentul acesta, nu facem nimic in tara, decat asamblarea unei astfel de munitii. In acest moment, pulberea se cumpara. Sunt pornite proiecte foarte ambitioase, inclusiv pentru fabrica de pulberi de la Fagaras. Este obligatoriu sa avem o fabrica care sa produca anumite lucruri, care sunt de importanta majora. Fabrica de la Fagaras este prioritatea zero", a adaugat ministrul.
Gabriel Les a recunoscut ca industria nationala de aparare este la "pamant".
"Traim o perioada destul de dificila, trebuie sa recunoastem acest lucru. Capabilitatile noastre sunt invechite din multe puncte de vedere si de multa vreme. In ultimii 25 de ani, programele de achizitii din cadrul Ministerului Apararii au fost foarte putine si s-au derulat pe o perioada foarte lunga de timp. Nu erau bani. Din pacate, am facut rau tuturor si aici vreau sa va explic. In primul rand, Armata nu are ceea ce ar fi trebuit sa aibe. Vreau sa felicit militarii romani si personalul MApN, de la soldat pana la general, pentru faptul ca noi inca folosim acea tehnica si este functionala. Multa din aceasta tehnica este uzata moral. Noi umblam astazi cu camioane de 30-40 de ani si sunt functionale, din pacate cu posibilitatea sa te lase 'tehnologia' din acel camion oricand. Sa nu uitam ca au fost si accidente destul de grave cu astfel de camioane. Dar de aici pana la a continua cu asemenea tehnica este foarte mult si nu ne dorim acest lucru.
25 de ani de subfinantate si-au pus amprenta foarte grav si asupra industriei specializate din Romania. Sa nu uitam ca industria de aparare pe care o avem este la pamant. Din pacate, este foarte slab tehnologizata. Nu s-a facut cercetare si dezvoltare in perioada asta si nu mai avem capacitatea sa oferim (...) . Discutam de niste vremuri destul de dificile. Sa nu uitam ca ne aflam in flancul estic cel mai indepartat", a explicat ministrul Apararii.