Ministrul Apararii si-a prezentat prioritatile pe 2017: Nicio vorba despre corvetele olandeze, nedorite de Dragnea

Marti, 28 Februarie 2017, ora 14:32
5573 citiri
Ministrul Apararii si-a prezentat prioritatile pe 2017: Nicio vorba despre corvetele olandeze, nedorite de Dragnea
Foto: Realitatea TV

In discursul sustinut cu ocazia bilantului MApN pe 2016, ministrul Apararii, Gabriel Les, nu a facut nicio referire la controversata achizitie a corvetelor construite la santierul Damen din Galati.

"Ca principale obiective de inzestrare, as vrea sa punctez: programul 'Avion multirol', transportorul blindat pentru trupe 8x8, radarele tridimensionale cu distanta mare de descoperire, sisteme de rachete antitanc portabile, autoturisme de teren si platforme de transport multifunctionale", a spus ministrul, enuntand obiectivele pe anul in curs.

"Un alt aspect al cresterii capacitatii de lupta il reprezinta inzestrarea. Cu toate ca este domeniul unde avem cele mai mari intarzieri, in mare parte din lipsa fondurilor bugetare din ultimii ani, as vrea totusi sa subliniez ca in 2016 au intrat in dotarea fortelor aeriene primele 9 avioane F-16 Fighting Falcon, din prima escadrila de 12 aeronave, demonstrand faptul ca programul 'Avion multirol' este unul de succes.

(...) Totodata, pentru continuarea constituirii capabilitatii de aparare aeriana prin programul 'Avion Multirol' au fost initiate demersurile de identificare a statelor potential furnizoare de avioane F-16 din uz pentru etapa a II-a a programului.

In total, in anul 2016, au fost derulate 107 programe de achizitii, iar 4 programe de inzestrare esentiale au fost in pregatire", a mai spus ministrul.

Ministrul nu a pomenit nimic despre achizitia corvetelor multifunctionale, proiect adoptat de Guvernul precedent. Despre hotararea de guvern care stabileste procedura de achizitie a corvetelor, presedintele PSD si al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, declara recent ca e "ilegala" si trebuie abrogata. Insa actualul ministru al Apararii este cel care a negociat acel contract din functia de secretar de stat responsabil pentru armamente.

In replica la afirmatiile lui Dragnea, fostul premier Dacian Ciolos a declarat ca hotararea de guvern privind achizitia unor nave militare tip corveta nu reprezinta un contract semnat sau aprobat, ci stabileste doar procedura care urma sa se desfasoare pentru achizitia acestor nave militare marine.

Acesta sustine, intr-o declaratie de presa comuna cu fostul ministru al Apararii, Mihnea Motoc, ca, "in conformitate cu prevederile legale existente, initierea achizitiei publice ar fi avut loc numai dupa aprobarea conditiilor de achizitie de catre Parlamentul Romaniei.

Urmand intru totul procedura stabilita de lege, in mod transparent, Guvernul a informat Parlamentul Romaniei, caruia i-a solicitat aprobarea prin Lege a conditiilor de achizitie a navelor militare marine respective.

In absenta unui aviz din partea Parlamentului, Guvernul, la acea data, nu a luat nicio decizie in privinta negocierilor, tocmai pentru ca procedura legala a avizarii de catre Parlament nu era finalizata".

In plus, se mai arata in declaratie, "actualul Guvern si Parlament pot oricand intrerupe negocierile pentru achizitia unor nave militare marine din motive de oportunitate pe care doar ei le pot sustine si argumenta".

Totodata, "prin anularea acestei proceduri de achizitie, Guvernul actual trebuie sa-si asume si ca renunta la constructia unor nave militare in santierele navale din Romania, din Galati si Constanta, unde lucreaza peste 25.000 de romani si care asigura in acelasi timp un nivel de investitii de peste 1,6 miliarde euro", se mai arata in comunicat.

Amintim ca, la finalul lunii noiembrie a anului trecut, fostul Guvern a adoptat o HG prin care se stabilea procedura prin care Ministerul Apararii sa incheie un contract cu santierul naval olandez Damen de la Galati pentru construirea a patru corvete multifunctionale de ultima generatie. Prima dintre acestea urma sa fie livrata in primii 2,5 ani de la semnarea acordului.

Costul programului era estimat la 1,6 miliarde de euri, inclusiv TVA, suma in care sunt cuprinse si achizitia munitiilor si suportul logistic initial, care include si instruirea echipajelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Les bilant MApN, #corvete scandal, #obiective MApN 2017, #Dragnea corvete, #program corvete pret , #ministrul Apararii