Ministrul Apararii vrea rachete Patriot, dar decizia nu e inca luata. Ce se intampla cu corvetele si avioanele F16

Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 17:50
8245 citiri
Ministrul Apararii vrea rachete Patriot, dar decizia nu e inca luata. Ce se intampla cu corvetele si avioanele F16
Foto: Arhiva site/Raytheon.com

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les, a declarat ca sistemul de rachete Patriot este una dintre posibilele solutii avute in vedere pentru apararea antiaeriana deoarece este un "sistem incercat in lupta" si cu "pret echilibrat", dar inca nu a fost luata o decizie in acest sens.

"Aceste rachete Patriot de care s-a discutat in ultimele zile este apararea antiaeriana care este extrem de importanta pentru Romania in acest moment.

Patriot este una dintre posibilele solutii pe care le avem in vedere, este un sistem foarte bun, este un sistem incercat in lupta, un sistem care, din estimarile noastre actuale, are un pret echilibrat.

As vrea sa specific de la bun inceput, am discutat pana acum si vom discuta de apararea antiaeriana cu niste cerinte operationale care sa raspunda categoriilor de forta, nu avem inca luata o decizie in acest sens", a afirmat Les, duminica, la TVR1.

El a spus ca sunt "aproximativ 2-3-4 solutii mondiale" pentru acest tip de aparare antiaeriana, adaugand ca nu fiecare tara produce astfel de sisteme.

Intrebat despre criticile aduse acestui sistem ca ar fi prea vechi, ministrul Apararii a subliniat ca specialistii si tehnicienii din cadrul MApN vor fi cei care vor spune care sistem corespunde cerintelor.

"Eu nu am discutat in acest moment de un anumit sistem, discutam de apararea antiaeriana si toti specialistii si tehnicienii din cadrul MApN, din categoriile de forta, vor fi cei care vor spune ca acest sistem sau alt sistem vor corespunde cerintelor stabilite de catre categoriile de forta. Acest sistem nici nu este pentru aparare antibalistica, ci este vorba de un sistem de aparare antiaeriana impotriva tuturor avioanelor posibile.

Asa si apararea impotriva rachetelor de croaziera e un alt lucru. La momentul la care vom avea o solutie in aceasta directie, venim si o anuntam public pentru ca pana la urma asta este intentia noastra, sa fim extrem de transparenti", a adaugat Les.

Ministrul a subliniat ca pentru achizitiile care depasesc 100 milioane de euro trebuie aprobarea Parlamentului si in acest sens a trimis o scrisoare forului legislativ pe care a sustinut-o in fata comisiile de specialitate.

Ce se intampla cu corvetele, elicopterele, transportatoarele blindate si avioanele F16

Legat de achizitia de corvete, Les a sustinut ca acest program nu s-a oprit, ci se asteapta aprobarea Parlamentului.

"Discutam de o suma care depasea un miliard de euro vizavi de aceste corvete. Acest program nu s-a oprit, Statul Major al Fortelor Navale are nevoie de o astfel de modernizare, de o astfel de tehnica noua. Dupa ce o sa avem aceste scrisori, o sa pornim si o sa vedem care este solutia cea mai potrivita.

Bineinteles, conform programului de guvernare, este o chestiune la care tin enorm de mult, sa vedem cat din aceste programe noi dorim sa le pornim incepand din acest an, pentru ca niciunul nu se va finaliza in acest an, astfel de produse nu le gasesti pe rafturile magazinelor, trebuie sa le comanzi, cat vom reusi sa integram si in industria noastra de aparare", a mai spus Gabriel Les.

In privinta avioanelor F16, ministrul a mentionat ca, in acest moment, sunt in inzestrare 9 avioane F16 si urmeaza ca, "undeva la sfarsitul acestui an, septembrie-octombrie", sa soseasca ultimele 3 avioane care erau prevazute in contractul guvernamental cu Statele Unite prin care s-au modernizat aceste avioane la cerintele actuale.

El s-a referit si la achizitia de elicoptere, subliniind ca, pana la sfarsitul acestei luni, va fi finalizata conceptia elicopterului care ar trebui sa inzestreze armata Romaniei, in conditiile in care elicopterele IAR incep sa-si consume resursa de zbor.

In legatura cu transportoarele blindate, Gabriel Les a mentionat ca este necesara achizitionarea a 400-500 de transportoare.

"Stim cu totii ca ceea ce folosim in acest moment, in afara de cateva bucati comandate in ultimii 10 ani de zile care raspund unor cerinte actuale, celelalte sunt capabilitati vechi, unele au chiar 20-30-40 de ani de zile, nu mai raspund nici cerintelor de securitate actuale. Va trebui sa comandam. Necesitatea este destul de mare. Discutam de un necesar de peste 400-500 bucati de transportoare 8x8, inclusiv varianta 4x4", a mai spus Les.

#Gabriel Les rachete Patriot, #Romania rachete Patriot, #Romania achizitii armata , #ministrul Apararii