Raspunsul ministrului Les la acuzatiile lui Iohannis referitoare la dotarea Armatei

Joi, 18 Aprilie 2019, ora 12:49
5923 citiri
Raspunsul ministrului Les la acuzatiile lui Iohannis referitoare la dotarea Armatei
Foto: Arhiva Facebook/ Gabriel Les

Ministrul Apararii, Gabriel Les, sustine ca presedintele Klaus Iohannis a fost informat despre toate programele de inzestrare pe care MApN le deruleaza si nu intelege de ce seful statului face presiuni.

"Mi-am asumat cu mare responsabilitate functia pe care o am astazi, imi doresc intotdeauna sa fiu parte a solutiei, si nu a problemei. Este foarte usor sa vii sa bagi batul prin gard (...) in momentul in care ai fost informat vizavi de toate programele de inzestrare pe care Ministerul Apararii Nationale le deruleaza, pe care le-ai aprobat intr-o sedinta CSAT ca presedinte al Romaniei.

De ce dansul alege la acest moment, din nou, sa vina sa faca presiuni de un anumit tip pe Ministerul Apararii Nationale, nu ma intrebati.

Vreau sa va spun in acest moment ca da, exista si intarzieri in programe pe licitatii si asa mai departe, aspecte care nu tin intotdeauna de MApN, pe care ni le-am asumat si mi le-am asumat ca ministru si vreau deblocarea lor", a spus Gabriel Les intr-o conferinta de presa, joi, la sediul MApN.

In opinia sa, aceste declaratii ale presedintelui reprezinta o chestiune strict electorala, lucru care nu ajuta nici Armata, nici MApN, nici populatia.

"A fost un atac la adresa ministerului, a Guvernului, e un mod de lucru pe care presedintele l-a ales in ultimii trei ani de zile, de la aspecte care tin de imposibilitatea Guvernului de a duce Presedintia rotativa la modul in care ne organizam si functionam, sunt aspecte pe care presedintele le face in mod natural, nu-l inteleg si nu vad care este castigul pe care poate sa-l aiba aici.

Nu o data si-a asumat, international de exemplu, cei 2% si s-a laudat cu cei 2% pe care Guvernul PSD-ALDE si l-a asumat. Ne-am asumat programele de inzestrare, dar vad ca, atunci cand lucrurile nu merg asa cum doreste domnia sa, vine sa atace Guvernul", a mai spus Les.

Miercuri, presedintele Klaus Iohannis a atentionat Guvernul si Ministerul Apararii sa actioneze "mult mai eficient" pentru realizarea programelor esentiale de achizitii strategice.

"Romania isi ia in serios rolul de stat membru NATO, iar eu sunt ferm angajat inca de la inceputul mandatului in sustinerea credibilitatii tarii noastre la nivel aliat. Ne respectam angajamentele asumate in cadrul NATO.

Suntem in al treilea an consecutiv in care alocam 2% din PIB pentru Aparare, in baza acordului politic pe care l-am initiat la preluarea mandatului de presedinte al Romaniei, in 2015, dar nu este suficient.

Am spus-o si o repet: atentionez Guvernul Romaniei si, mai ales, Ministerul Apararii sa actioneze mult mai eficient pentru realizarea programelor esentiale de achizitii strategice la care ne-am angajat, astfel incat sa fie asigurata cheltuirea completa si cu folos a sumelor alocate", a declarat seful statului, la Palatul Cotroceni, la conferinta "Intarirea Flancului Estic al NATO: Provocari si strategii pentru coerenta masurilor din regiunea Marii Baltice si a celor din regiunea Marii Negre".

Iohannis a subliniat ca este in interesul Romaniei sa isi consolideze capabilitatile nationale de aparare, pentru ca cetatenii sa fie in siguranta.

#Gabriel Les replica Iohannis, #Iohannis declaratii NATO , #ministrul Apararii