Final de proces în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Cum l-a scăpat Curtea Constituțională pe Gabriel Oprea de toate problemele penale

Miercuri, 31 Mai 2023, ora 03:25
5927 citiri
Final de proces în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Cum l-a scăpat Curtea Constituțională pe Gabriel Oprea de toate problemele penale
Gabriel Oprea a scăpat de acuzațiile de abuz în serviciu în două dosare: Achizițiile de la DIPI și Dosarul coloanei oficiale. FOTO: Ionuț Mureșan

Curtea de Apel București judecă miercuri, 31 mai, al patrulea termen și ultimul din dosarul în care fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, a fost trimis în judecată pentru omor din culpă în legătură cu moartea agentului de poliție Bogdan Gigină în 20 octombrie 2015, în timp ce îl însoțea pe demnitar, în coloană oficială, în drum spre casă. Principala acuzație din acest dosar, de abuz în serviciu, a „picat” în 2016, după o decizie a CCR. Hotărârea respectivă, din 2016, l-a ajutat pe Oprea și în Dosarul DIPI de la Instanța supremă, unde a fost achitat definitiv în luna mai.

Soluția de achitare a lui Gabriel Oprea pronunțată de Tribunalul București pe data de 6 martie a fost atacată la Curtea de Apel atât de către familia polițistului Bogdan Gigină, cât și de procurorii DNA.

De asemenea, a mai formulat apel și Petre Mazilu, patronul firmei care a săpat groapa în care a murit polițistul, considerat de instanța de fond ca fiind singurul vinovat în acest caz și condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

Prin aceeași hotărâre, Petre Mazilu și SC MPM General Impex SRL au fost obligați să le plătească celor trei membri ai familiei polițistului Bogdan Gigină câte 100.000 de euro cu titlu de daune morale.

Judecătorii de la Curtea de Apel București au respins luni, 8 mai, toate cererile de probe formulate atât de către Petre Mazilu (10 adrese către diverse instituții din subordinea MAI, realizarea unei noi expertize tehnice, precum și reaudierea tuturor martorilor), cât și pe cele ale DNA (citarea a 15 martori și audierea fostului ministru de Interne pentru a dovedi „greșita achitare” a lui Gabriel Oprea).

Singurul care a plecat mulțumit de la termenul din data de 8 mai a fost Gabriel Oprea care, achitat fiind, n-a avut nicio probă de administrat.

Reamintim că pedeapsa pentru ucidere din culpă este de la 2 la 7 ani, astfel încât în acest dosar faptele reținute în sarcina lui Gabriel Oprea și a lui Petre Mazilu se prescriu în 8 ani de la comitere, adică pe 20 octombrie 2023.

În motivele de apel depuse la dosar de Petre Mazilu, avocații acestuia fac referire la mărturii și împrejurări deloc favorabile lui Gabriel Oprea.

Printre ele se numără mărturiile a 9 ofițeri de poliție, din care reiese că dispozitivul de însoțire al lui Gabriel Oprea circula cu viteză mare indiferent de natura deplasării.

În momentul în care motociclistul Bogdan Gigină și-a pierdut viața, în seara zilei de 20.10.2015, autospeciala de însoțire WV Passat se deplasa cu viteza de aproximativ 100 km/h, în vreme ce autoturismul care îl transporta pe Gabriel Oprea se deplasa cu viteza de 110 km/h, conform ultimului raport de expertiză criminalistică realizat în cauză, în anul 2021.

Dispozitivul care forma coloana oficială se grăbea să îl ducă la domiciliu pe Gabriel Oprea, la fel ca în peste alte 1.700 de cazuri.

Cum a scăpat Gabriel Oprea de două dosare cu ajutorul CCR

Gabriel Oprea a fost achitat pentru ucidere din culpă de judecătorul Sorin-Vasile Ivanciuc de la Tribunalul București, pe data de 6 martie, după ce scăpase de acuzația de abuz în serviciu încă din timpul urmăririi penale, urmare a redefinirii acestei infracțiuni în 2016, la inițiativa PSD, dublată de o decizie a Curții Constituționale.

De fapt, abuzul în serviciu era principala acuzație din dosarul lui Oprea, anume că la presiunile acestuia dispozitivul de polițiști de la Rutieră îl însoțeau peste tot, inclusiv la restaurant sau la frizerie.

Odată ce acuzația a „picat” cu ajutorul CCR, fapta de ucidere din culpă a fost aruncată în derizoriu de către apărătorii lui Oprea, aceștia lansând teoria că „nu poți ucide un om de pe bancheta din spate”.

În lipsa acuzației de abuz în serviciu, magistratul fondului a ales să se concentreze pe cauzele imediate ale morții polițistului Bogdan Gigină.

Ca o paranteză, tot urmare a deciziei CCR pe tema abuzului în serviciu Oprea a scăpat definitiv de dosarul DIPI de la Înalta Curte.

Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a dispus definitiv, pe 15 mai 2023, achitarea lui Gabriel Oprea în dosarul în care fostul vicepremier şi ministru de Interne a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu în legătură cu achiziţionarea din fondurile operative ale Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), în mod conspirat, a unui autoturism de lux Audi A8, folosit în exclusivitate de fostul demnitar.

La fel s-a întâmplat și în procesul morții polițistului Bogdan Gigină:

„În opinia Tribunalului, prezența victimei în dispozitivul de însoțire a inculpatului, independent de caracterul legal sau nelegal al măsurii dispuse, nu constituie o condiție necesară și suficientă pentru producerea decesului victimei, acest efect fiind determinat în mod nemijlocit de modalitatea defectuoasă de semnalizare a lucrărilor de intervenție realizate în carosabil”, conchide, sec, judecătorul Sorin-Vasile Ivanciuc în motivarea deciziei de achitare.

Odată descoperite cauzele imediate ale morții polițistului Bogdan Gigină, judecătorul nu le mai analizează pe cele de ansamblu, respectiv că demnitarul Gabriel Oprea folosea abuziv coloana oficială în deplasările lui, fapt care rezultă din numărul mare de situații – cam 1.700 pe toată perioada mandatului de ministru de Interne.

„Nu este suficient să se constate existența unei conduite (comisivă sau omisivă) reproșabile și a rezultatului material prevăzut de norma de incriminare (decesul unei persoane), fiind necesar să se demonstreze și că respectivul rezultat este consecința acțiunii sau inacțiunii autorului; cu alte cuvinte, este necesar să se constate existența unui raport de cauzalitate între comportamentul periculos și urmare”, mai arată judecătorul.

Ce au reținut procurorii DNA în rechizitoriul lui Gabriel Oprea

În seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat. Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în mai 2018 pentru ucidere din culpă, în dosarul deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină.

Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus - cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către Poliţia Rutieră - însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de Poliţie Rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist.

În acest mod, el şi-a conferit, în mod discreţionar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită.

„În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa”, afirmă procurorii DNA în rechizitoriu.

Accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi, rețin anchetatorii.

În ceea ce-l priveşte pe Gabriel Oprea este vorba despre însoţirea sa de către poliţişti rutieri, iar în cazul lui Petre Mazilu şi al firmei pe care o administra, lucrările făcute la carosabil.

Klaus Iohannis, absolvit de vină pentru echivalarea PSD cu noul coronavirus, după ce judecătorii au studiat celebrele derapaje ale lui Traian Băsescu MOTIVARE
Klaus Iohannis, absolvit de vină pentru echivalarea PSD cu noul coronavirus, după ce judecătorii au studiat celebrele derapaje ale lui Traian Băsescu MOTIVARE
Sancțiunea autorității anti-discriminare împotriva lui Klaus Iohannis pentru afirmația „sănătatea publică este ameninţată de COVID-19, iar politica românească este ameninţată de...
PSD Argeș l-a exclus din partid pe Ion Georgescu. Primarul din Mioveni a fost prins când returna mită
PSD Argeș l-a exclus din partid pe Ion Georgescu. Primarul din Mioveni a fost prins când returna mită
Conducerea PSD Argeş a votat, miercuri seara, excluderea din partid a primarului oraşului Mioveni, Ion Georgescu, cercetat de DNA pentru fapte de corupţie. "Întrunit în şedinţă...
#Gabriel Oprea politist mort, #gabriel oprea dipi, #abuz in serviciu DNA CCR, #abuz in serviciu dezincriminare, #achitare, #curtea de apel bucuresti , #justitie