Accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină, descris de bărbatul care a săpat groapa. Gabriel Oprea n-a venit să-l audă

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 03:01
14028 citiri
Accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină, descris de bărbatul care a săpat groapa. Gabriel Oprea n-a venit să-l audă
Gabriel Oprea a „chiulit” și de data acesta de la procesul în care e judecat pentru ucidere din culpă. FOTO: Ionuț Mureșan

Ultima persoană care l-a văzut în viață pe polițistul Bogdan Gigină a fost muncitorul necalificat care a săpat groapa în care agentul a intrat cu motocicleta în timp ce îl escorta pe Gabriel Oprea, în seara de 20.10.2015.

Emil Alexie a fost martor ocular la tragedie și a fost audiat marți, 29 noiembrie, la Tribunalul București, în procesul în care fostul vicepremier și șef al MAI este judecat pentru ucidere din culpă.

Emil Alexie lucra în seara tragediei pentru firma lui Petru Mazilu, General MPM Impex SRL, patronul fiind și el judecat pentru aceeași infracțiune ca Gabriel Oprea.

Fostul vicepremier a lipsit și de data acesta de la proces. În schimb, patronul General MPM Impex SRL vine la fiecare termen de judecată.

Muncitorul susține că groapa era corespunzător semnalizată în seara de 20.10.2015 – cu indicatoare luminoase intermitente, semne de circulație și bandă reflectorizantă – dar spune că înainte de accident o basculantă tocmai ridicase pământul excavat pentru a-l transporta în afara orașului, fapt care ar fi putut face carosabilul și mai alunecos, pe condiții de ploaie. Cu toate acestea, judecătorul fondului a respins întrebările cu privire la aceste aspecte, considerând că „exced obiectului cauzei”.

Tatăl polițistului care a murit în seara respectivă a relatat la termenele anterioare că groapa respectivă nu a fost semnalizată suficient pentru condițiile de atunci – ploaie și întuneric – mai precis că nu existau indicatoare reflectorizante și luminoase.

Martor ocular: „Am văzut motocicletă căzută în groapă, cu tot cu gard”

Iată ce a susținut martorul în fața judecătorului, cu ocazia audierii de marți:

  • „Am făcut parte din a doua echipă care a lucrat în ziua de 20.10.2015 la intervenția realizată în zona Casei Radio. În concret, am mai săpat o groapă în partea carosabilă, anterior mai fiind săpate una sau două gropi. Semnalizarea era realizată în data de 20.10 de către echipa anterioară. Echipa din care eu am făcut parte nu a adus niciun fel de modificări modului de semnalizare. Îmi amintesc că gropile erau pe mijlocul părții carosabile, fiind împrejmuite cu garduri metalice, iar de jur împrejur a fost aplicată o bandă galbenă pe care scria Distrigaz. Lucrarea se afla la aproximativ 50 de metri de la intersecția situată în partea opusă a Podului Eroilor, iar indicatoarele rutiere au fost amplasate dinspre gard înspre intersecție distanța dintre acestea fiind de 1 metru și ceva.
  • Semnificația indicatoarelor era următoarea: muncitor, drum îngust, accesul interzis. Indicatorul având muncitorul era primul indicator dinspre intersecție înspre lucrare, apoi venea drum îngust și acces interzis. Este posibil să fi fost și alte indicatoare, însă la acest moment nu îmi mai amintesc. Indicatoarele rutiere erau amplasate direct pe carosabil, în partea gropilor, având un suport de fier cu trei brațe pe acela fiind sudate efectiv indicatoarele. Atât pe gardurile metalice care împrejmuiau lucrarea cât și pe indicatoarele rutiere folosite au fost amplasați saci cu nisip pentru că acestea să nu se dărâme. Acei saci au fost amplasați tot de către echipa anterioară.
  • Mai menționez că pe garduri au fost montați, pe fiecare colț, licurici care aveau lumina intermitentă de semnalizare. Funcționau, pentru că i-am văzut eu, atât ziua – când era înnorat – cât și noaptea. După realizarea activităților am încărcat mașina cu pământ, iar șoferul a plecat să îl transporte la o groapă.
  • Dat fiind că la un moment dat a început să picure, am traversat stradă și m-am dus sub un pom să mă adăpostesc. Pomul era chiar acolo, la 5 metri de partea carosabilă.
  • A trecut o coloana de mașini, iar din spate o motocicletă a încercat să depășească coloana, pentru a ajunge la următoarea intersecție. Dintr-o dată, am auzit o bubuitură și am văzut motocicletă căzută în groapă, cu tot cu gard.
  • Până să ajung eu, au sosit mai mulți polițiști care nu mi-au permis să mă apropii de groapă. M-am dus, am dat o declarație, m-au luat cu ei... Nu am asistat la cercetarea la fața locului, pentru că m-au dus la secția de poliție.
  • În timpul zilei accidentului pe acolo a trecut și domnul director Mazilu. Separat a venit și ajutorul lui. S-au interesat de modul cum decurg lucrurile și au zis să facem curățenie, dar nu au spus nimic cu privire la semnalizare. Menționez că indicatoarele erau reflectorizante, erau noi și noaptea străluceau. Mi-am dat seama că sunt reflectorizante întrucât străluceau”, a declarat martorul.

Gabriel Oprea și Petre Mazilu, salvați de prescripție

Dosarul în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este judecat pentru ucidere din culpă pentru moartea polițistului Bogdan Gigină este încă departe de o soluție pe fond, în condițiile în care anul viitor – mai exact pe data de 20 octombrie 2023 – se va împlini termenul de prescripție al faptelor.

La anul ne apropiem – după ultima decizie a CCR – de termenul de prescripție. Deci la anul, pe data de 20 octombrie, inculpații vor scăpa. Este un dosar care s-a prelungit cu mult peste orice termen rezonabil de soluționare, dacă ne raportăm pe un dosar similar pentru acest obiect de cercetare penală. În condițiile astea stăm cu riscul să se prescrie faptele la anul, iar inculpații stau bine-mersi și așteaptă să treacă timpul în favoarea lor”, a declarat pentru Ziare.com avocatul familiei Gigină, Cătălin Crăciunescu.

Legea spune că răspunderea penală se stinge la „8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani” (art. 154 Cod penal).

Iată ce prevede Codul penal pentru uciderea din culpă:

  • „Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
  • Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se majorează cu jumătate”.

Ce au reținut procurorii DNA în rechizitoriul lui Gabriel Oprea

În seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în mai 2018 pentru ucidere din culpă, în dosarul deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină.

Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus - cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoţirea demnitarilor de către poliţia rutieră - însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliţie rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist.

În acest mod, el şi-a conferit, în mod discreţionar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită.

„În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa”, afirmă procuorii DNA în rechizitoriu.

Conform DNA, accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi. În ceea ce-l priveşte pe Gabriel Oprea este vorba despre însoţirea sa de către poliţişti rutieri, iar în cazul lui Petre Mazilu şi al firmei pe care o administra, lucrările făcute la carosabil.

Un bărbat a murit împușcat cu propria armă de vânătoare. Primele informații din anchetă
Un bărbat a murit împușcat cu propria armă de vânătoare. Primele informații din anchetă
Un bărbat din localitatea Albota (județul Argeș) a murit miercuri seara, 2 octombrie, împuşcat cu propria armă de vânătoare. Poliţiştii efectuează cercetări pentru stabilirea...
Diana Șoșoacă a pornit revolta după ce candidatura la prezidențiale i-a fost respinsă de CCR: „România este în cea mai cumplită dictatură"
Diana Șoșoacă a pornit revolta după ce candidatura la prezidențiale i-a fost respinsă de CCR: „România este în cea mai cumplită dictatură"
Diana Șoșoacă a oferit o reacție în stilul caracteristic după ce candidatura sa pentru alegerile prezidențiale a fost respinsă de CCR. Europarlamentara a declanșat o mare „furtună"...
#Gabriel Oprea, #ucidere din culpa, #Gigina politist mort, #prescriptie, #Tribunalul Bucuresti , #justitie
  1. Ei sunt americanii care vor face diferența la alegerile din SUA. Trump și Harris pompează bani pentru votul lor
  2. Autorul jafului de la Iași, prins de polițiști: A folosit un pistol cu apă și o mustață falsă pentru a fura banca. Explicațiile agresorului
  3. Un bărbat și-a dat foc la Washington în semn de protest față de atacurile Israelului în Gaza VIDEO
  4. 1 an de război în Gaza: încă 21 de morți, într-o moschee, după atacul Israelului. ONU trage semnalul de alarmă: „Suferință profundă pentru palestinieni și libanezi"
  5. Putin vrea ca Americii să-i fie frică de Rusia: Noua mișcare care pune presiune pe SUA
  6. Fenomen astronomic rar. Seara în care va putea fi din nou admirată aurora boreală pe cerul României: ”Au fost două erupții foarte puternice”
  7. Descoperirea dezamăgitoare a unui român, după ce a cumpărat 15 sticle de vin de la marginea drumului: „Nu am înțeles de ce făcea asta”
  8. „Dronele dragon” ale Ucrainei distrug și tancuri
  9. Netanyahu îi ceartă pe Macron și pe liderii mondiali care cer sistarea livrării de arme către Israel: „Să le fie rușine”
  10. Oligarhii din anturajul lui Putin construiesc un port de iahturi de mari dimensiuni în Golful Balaklava din Crimeea ocupată