Ultima persoană care l-a văzut în viață pe polițistul Bogdan Gigină a fost muncitorul necalificat care a săpat groapa în care agentul a intrat cu motocicleta în timp ce îl escorta pe Gabriel Oprea, în seara de 20.10.2015.
Emil Alexie a fost martor ocular la tragedie și a fost audiat marți, 29 noiembrie, la Tribunalul București, în procesul în care fostul vicepremier și șef al MAI este judecat pentru ucidere din culpă.
Emil Alexie lucra în seara tragediei pentru firma lui Petru Mazilu, General MPM Impex SRL, patronul fiind și el judecat pentru aceeași infracțiune ca Gabriel Oprea.
Fostul vicepremier a lipsit și de data acesta de la proces. În schimb, patronul General MPM Impex SRL vine la fiecare termen de judecată.
Muncitorul susține că groapa era corespunzător semnalizată în seara de 20.10.2015 – cu indicatoare luminoase intermitente, semne de circulație și bandă reflectorizantă – dar spune că înainte de accident o basculantă tocmai ridicase pământul excavat pentru a-l transporta în afara orașului, fapt care ar fi putut face carosabilul și mai alunecos, pe condiții de ploaie. Cu toate acestea, judecătorul fondului a respins întrebările cu privire la aceste aspecte, considerând că „exced obiectului cauzei”.
Tatăl polițistului care a murit în seara respectivă a relatat la termenele anterioare că groapa respectivă nu a fost semnalizată suficient pentru condițiile de atunci – ploaie și întuneric – mai precis că nu existau indicatoare reflectorizante și luminoase.
Martor ocular: „Am văzut motocicletă căzută în groapă, cu tot cu gard”
Iată ce a susținut martorul în fața judecătorului, cu ocazia audierii de marți:
Dosarul în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este judecat pentru ucidere din culpă pentru moartea polițistului Bogdan Gigină este încă departe de o soluție pe fond, în condițiile în care anul viitor – mai exact pe data de 20 octombrie 2023 – se va împlini termenul de prescripție al faptelor.
„La anul ne apropiem – după ultima decizie a CCR – de termenul de prescripție. Deci la anul, pe data de 20 octombrie, inculpații vor scăpa. Este un dosar care s-a prelungit cu mult peste orice termen rezonabil de soluționare, dacă ne raportăm pe un dosar similar pentru acest obiect de cercetare penală. În condițiile astea stăm cu riscul să se prescrie faptele la anul, iar inculpații stau bine-mersi și așteaptă să treacă timpul în favoarea lor”, a declarat pentru Ziare.com avocatul familiei Gigină, Cătălin Crăciunescu.
Legea spune că răspunderea penală se stinge la „8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani” (art. 154 Cod penal).
Iată ce prevede Codul penal pentru uciderea din culpă:
În seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.
Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în mai 2018 pentru ucidere din culpă, în dosarul deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină.
Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus - cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoţirea demnitarilor de către poliţia rutieră - însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliţie rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist.
În acest mod, el şi-a conferit, în mod discreţionar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită.
„În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa”, afirmă procuorii DNA în rechizitoriu.
Conform DNA, accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi. În ceea ce-l priveşte pe Gabriel Oprea este vorba despre însoţirea sa de către poliţişti rutieri, iar în cazul lui Petre Mazilu şi al firmei pe care o administra, lucrările făcute la carosabil.
Aloooo, justitia corupta din Romania ?
Nu au... Vezi tot
Miine urmati si voi. Pentru un furt de piine jigodiile de judecatori va baga... Vezi tot