Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Revolta e din nou aici!

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Vineri, 23 Septembrie 2016, ora 16:54
5152 citiri

Joi seara am vazut din nou o rabufnire a celui mai ignorat fenomen din societatea romaneasca: revolta fata de clasa politica. E doar o continuare a protestelor de la #Colectiv si a multor altora din urma.

Colectiv a fost important prin rezultatul produs. A aprins un foc ce cu greu se poate stinge. Instalarea guvernului tehnocrat a fost o cale de a risipi tensiunea. Si a functionat.

Poate spune PSD ce vrea despre guvernul tehnocrat, insa instalarea sa l-a salvat si, paradoxal, l-a facut mai puternic permitandu-i sa fie in acelasi timp la putere prin cativa ministri favorabili si multi secretari de stat plus majoritatea in Parlament, dar si in Opozitie.

Doar ca aceeasi revolta fata de clasa politica a ramas. Si va ramane pentru multa vreme. Mai toate categoriile o simt, dar ea se manifesta mai ales in partea mai tanara si mai educata a Romaniei. Cea mai dispusa a iesi in strada.

E si firesc. DNA si restul sistemului de justitie "matura" pur si simplu clasa politica si aflam lucruri care acum cativa ani ni se pareau de neimaginat.

Mai mult, ajung la milioane de oameni extrem de rapid, datorita retelelor de socializare. Unele stiri foarte importante pot ajunge la 1 milion de oameni in maxim o ora si nu este o exagerare.

De partea cealalta, ai o reactie (aproape fireasca, dar nu normala) a multor membri ai clasei politice, care incearca sa se protejeze. Asa se ajunge la lucruri ce revolta si mai mult, de tipul blocarii cererilor procurorilor in Parlament. Asa se ajunge la pensii speciale si la alte beneficii.

Un public tot mai constient si mai radicalizat fata de "aventurile" politicienilor va recurge la ce are la indemana pentru a pedepsi clasa politica.

La vot, in primul rand. Mai toate alegerile au avut in ele componente ale revoltei. Nu revolta intreaga, atentie, multi si-au aratat nemultumirea altfel, alegand, spre exemplu (si din nefericire) sa nu voteze.

Cand s-a votat, de cele mai multe ori a fost pentru a-i pedepsi pe "ceilalti".

Alternativ, partidele, de la PDL la PNL si PSD, s-au prezentat ca reprezentantii revoltei. Asta inainte de a deveni, in linii mari, apropiati de ce fusesera ceilalti.

Doar ca publicul a inceput sa se prinda. E frustrant sa votezi pentru a instala un alt "sistem ticalosit". Sigur, spun asta cu tuse groase. Fiecare guvern a adus si lucruri bune. Dar circuitul de politizare si coruptie nu a fost rupt, ci doar improspatat.

In conditiile astea, strada a devenit o alternativa. Revoltele din 2012 sau revolta post-Colectiv sunt doar cateva exemple, ultimul fiind cel mai puternic.

Clasa politica a reusit, abil, sa "zboare sub radar" in ultimul an, cel de dupa protestele de strada de dupa #Colectiv.

Poate ca va reusi in continuare sa o faca. La urma urmei, energiile "maselor" pot fi canalizate inteligent sau secatuite, daca ai mijloacele potrivite.

Problema e ca indignarea e un sentiment prea puternic pentru a fi inabusit usor.

Asta au simtit-o si politicienii in ultimele 2 zile. E usor sa le observi crisparea, teama de ce ar putea urma. Sunt oameni cu experienta si stiu ca e greu sa te lupti cu un val de revolta.

Prima veste care poate duce la calmarea spiritelor deja a venit - Gabriel Oprea si-a anuntat demisia din Senat. S-ar putea sa fie de ajuns pentru calmarea protestelor de acum. Dar revolta inca exista. Si va produce efecte, fie in perioada asta, fie in anii urmatori. E ceva profund.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com. Il mai puteti gasi si pe blogul Carbon14.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#revolta strada Oprea, #proteste strada Oprea, #demisie Oprea , #demisie