Lider de sindicat din Politie, despre cazul Oprea: E o caracatita de interese. Parlamentarii nu se tem decat de electoratul manios

Joi, 22 Septembrie 2016, ora 12:01
13421 citiri
Lider de sindicat din Politie, despre cazul Oprea: E o caracatita de interese. Parlamentarii nu se tem decat de electoratul manios
Foto: Facebook / Emil Pascut

Cazul Gabriel Oprea a scos la iveala o "caracatita de interese", existenta unor "piramide mafiote structurate frumos, in care cei din linia inferioara sar sa isi apere stapanii", spune Emil Pascut (foto), liderul Sindicatul Politistilor "Diamantul", care crede ca parlamentarii nu isi vor schimba atitudinea daca mitingurile anuntate pentru joi seara nu se transforma "intr-o masa critica".

"In calitate de lider de sindicat, sunt profund ingrijorat de ce se intampla in acest caz. Am ramas siderat sa vad ce maree de oameni, ce viespar s-a ridicat in apararea acestui Gabriel Oprea. Ganditi-va cum au sarit inca de la inceputuri trusturi de presa ca sa il apere, sindicalisti faimosi in Politie ca sa il apere.

Apoi, am vazut rand pe rand tot felul de pozitii in favoarea lui, am vazut cum l-au aparat cei din DIPI si Petre Toba cum a incercat, intr-un fel, sa il protejeze pe Oprea, sa obstructioneze Parchetul, refuzand sa declasifice informatii. Apoi, am vazut pe altcineva sarind sa il apere pe Toba - acel Tupulan de la Academia de Politie.

Exista un fel de piramide mafiote structurate frumos, in care cei din linia inferioara sar sa isi apere stapanii", a declarat Emil Pascut, liderul sindicatului Diamantul pentru Ziare.com.

Vezi cum a fost scapat Gabriel Oprea de urmarirea penala de catre colegii din Senat in cazul mortii lui Bogdan Gigina si cum isi explica unii dintre ei votul:Nu mi-e rusine, as face-o din nou.

Emil Pascut a refuzat sa vorbeasca despre procedurile prin care se stabilesc dispozitivele de insotire a coloanelor oficiale, pentru a ne ajuta sa intelegem cine poarta responsabilitatea pentru moartea lui Bogdan Gigina.

"Au tot felul de norme care nu sunt publicate si e greu de stiut din exterior exact care e procedura. Nici macar presa nu ar afla, desi nu sunt secrete. Asta e scopul lor: oricine ar vrea din partea societatii civile sa arunce o privire in maruntaiele Politiei sa fie obstructionat", ne-a explicat Emil Pascut.

Trei categorii de catateni

Intrebat cum s-a ajuns in aceasta situatie, liderul de sindicat a replicat: "Pentru ca asa e Romania".

"Intr-o tara in esenta lipsita de educatie si lovita de saracie, avem astfel de guvernanti, care ajung in varfurile puterilor statului pretinzand ca reprezinta poporul suveran si apoi confisca suveranitatea poporului, pe care o folosesc in interes propriu.

Dupa ce s-a intamplat la Senat in cazul Gabriel Oprea, m-am uitat pe Constitutie si am observat ca unul dintre principiile cele mai importante este cel al tratamentului egal al tuturor cetatenilor in fata legii. Foarte frumos principiu, inscris la articolul 16. Dar, surprinzator, cand ne uitam spre parlamentari, vedem ca nu pot fi retinuti, perchezitionati fara acordul camerelor si, mai mult, mergand catre membrii Guvernului vedem articolul 109, care spune ca acestia nici nu pot fi macar cercetati penal fara acordul camerelor.

E o scara de privilegii si avem de a face cu trei categorii de cetateni, de fapt: cetatenii simpli, parlamentarii si ministrii. Culmea, ministrii sunt mai protejati decat parlamentarii! Eu am gasit si o logica. Noi avem de a face cu o inselatorie, planificata si continuata, care are piloni plantati chiar in Constitutia Romaniei. Parlamentarii isi pun acesti soldati in fruntea Guvernului, ca sa poata jefui banul public, sa controleze functiile publice, contractele, in scopul ultim al dobandirii accesului la bani.

Isi pun acesti ministri-soldati sa jefuiasca in interesul lor, al acestor grupari politice manate de interese private, si tot ei au inventat si mecanismul prin care sa isi apere acesti soldati - articolul 109 din Constitutie.

Oprea este doar un caz dintre cele care au fost si care vor fi. Pana nu se face o revizuire a Constitutiei, in sensul eliminarii acestor privilegii acordate unei categorii restranse de persoane care gestioneaza averea statului, nu se va intampla nimic", a argumentat Emil Pascut.

De altfel, judecatorul Cristi Danilet, membru in CSM, i-a invitat pe presedintele tarii, premier si presedintele CSM sa sesizeze CCR in cazul Oprea pentru conflict intre puterile statului, iar sindicatul "Diamantul" le-a cerut presedintelui si premierului, printr-o scrisoare deschisa, sa demareze procedurile pentru revizuirea Constitutiei in vederea eliminarii acestor imunitati.

Moartea nu inseamna nimic pentru parlamentari

Nu este prima oara cand un parlamentar este scapat de colegi prin vot dat impotriva solicitarilor DNA, dar cazul Oprea reprezinta totusi o premiera, pentru ca fostul vicepremier nu este acuzat de trafic de influenta, luare de mita sau impiedicarea votului, precum predecesorii sai, ci de ucidere din culpa.

Intrebat cum isi explica faptul ca peste 70 de senatori nu au fost impresionati de moartea tanarului politist Bogdan Gigina, Emil Pascut a raspuns: "E vorba despre o caracatita de interese".

"Moartea unui om e groaznica, privita de aproape, dar de la distanta nu inseamna nimic. Pentru indivizii astia din Parlament, nu inseamna nimic nici daca moare un om, nici daca mureau 100.

Se observa ca singurul impuls de a face ceva in bine e dat in cazul parlamentarilor de frica de mase. Frica de electorat. Sa nu devina cumva manios. Doar cand apar miscari de strada puternice, vedem ca se mai schimba ceva. E dezamagitor, noi nu i-am trimis in Parlament ca sa procedeze in felul asta, sa confiste puterea in folosul propriu", a adaugat acesta.

Un alt semn de intrebare ridica si lipsa unor reactii cat de cat vizibile din partea colegilor lui Bogdan Gigina, in conditiile in care in 2010, cand li s-au taiat salariile, politistii si-au putut manifesta in forta nemultumirile, protestand in strada si aruncandu-si caschetele in curtea Cotroceniului.

Intrebat de ce nu sunt acum revoltati aceiasi politisti de blocarea dosarului Oprea, Emil Pascut a spus ca ii este greu sa faca pe scurt o "radiografie a personalitatii politistului".

"Cred ca e vorba despre demotivare, de prostratie. O atitudine de om care si-a pierdut speranta. In Ministerul de Interne nu exista o cultura organizationala care sa promoveze valori morale corecte. Cultura organizatiei in MAI este contrara valorilor morale pe care le apreciem noi ca popor, unele fiind inscrise si in Constitutie. Nu se apreciaza demnitatea persoanei, nu se respecta drepturile ei.

Exista o impingere catre obedienta. Daca ar fi sa punctez care e cea mai incurajata trasatura a politistului in MAI, asta este - obedienta. Si pana acum au reusit: iata, avem o politie care pare obedienta, linistita. Rareori 'mamaligarii' explodeaza", a mai sustinut acesta.

Cat despre protestele organizate pe retelele de socializare si anuntate pentru aceasta seara, Emil Pascut este de parere ca vor fi oameni care vor veni, desi conditiile meteo nu sunt prea grozave.

"Si daca vor veni, parerea mea este ca oamenii nu vor veni neaparat doar sa manifesteze in memoria lui Bogdan Gigina, ci si ca sa le aminteasca acestor parlamentari ca sunt alesi de noi, in slujba noastra, a interesului general. Dar daca acest miting nu se transforma intr-o masa critica, parlamentarii nostri vor uita linistiti. Nu vor lasa ca acest miting sa le afecteze bioritmul", a conchis acesta ironic.

Citeste mai multe despre cazul Oprea:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#lider sindicat Diamantul Oprea imunitate, #Gabriel Oprea senat imunitate Gigina , #DNA