Gabriel Oprea poate fi urmarit penal - Cum a fost aparat in Parlament dreptul la coloana oficiala

Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 11:55
10799 citiri
Gabriel Oprea poate fi urmarit penal - Cum a fost aparat in Parlament dreptul la coloana oficiala
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Plenul Senatului a avizat favorabil, miercuri, cererea DNA privind inceperea urmaririi penale a fostului vicepremier si ministru de Interne Gabriel Oprea, acuzat de abuz in serviciu.

S-au inregistrat 102 voturi "pentru" si 30 "impotriva". Votul a fost secret, iar printre cei care au votat in favoarea solicitarii DNA a fost chiar Gabriel Oprea, care a votat cu bilele la vedere.

Cu putin timp inainte de sedinta de plen a Senatului, semnarea protocolului de colaborare intre PSD si UNPR, programata sa aiba loc miercuri, la ora 9:30, la Palatul Parlamentului, a fost amanata, la solicitarea lui Gabriel Oprea.

Urmeaza ca hotararea Senatului prin care se solicita DNA inceperea urmaririi penale a lui Gabriel Oprea sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

11:51 - Sedinta de plen a Senatului a fost inchisa.

11:50 - Se anunta rezultatul oficial. Din totalul senatorilor (165), au votat 133. 102 voturi au fost "pentru", 30 de voturi, "contra" si 1 vot anulat.

Hotararea Senatului va fi redactata si publicata in Monitorul Oficial.

11:40 - Senatorii au votat pentru urmarirea penala a lui Gabriel Oprea, informeaza surse citate de televiziunile de stiri. 102 voturi au fost pentru, iar 31 impotriva, relateaza Digi24.

Dupa ce a votat, Gabriel Oprea a parasit sala de plen. Comisia de numarare redacteaza procesul verbal si urmeaza sa anunte rezultatul oficial.

11:34 - Votul s-a incheiat. Urnele cu bile sunt preluate de comisia de numarare, urmand ca in scurt timp sa aflam rezultatul.

11:20 - A inceput votul secret cu bile.

Printre cei absenti se numara si Crin Antonescu, fost lider al PNL, precum si Mircea Geoana, liderul PSRO.

Gabriel Oprea a votat cu bilele la vedere:

11:14 - Senatorul Ioan Iovescu (UNPR) solicita schimbarea procedurii de vot.

"Nu mai vreau sa votez cu bile, nu mai vreau sa pun mana pe bile, consider ca e o procedura invechita. Avem doua cabine de vot pe care le tinem ca piesa de muzeu, avem procedura cu intrare in cabina. Noi cerem cetatenilor sa intre in cabine de vot, dar noi nu intram", a declarat senatorul UNPR.

In replica, presedintele Senatului i-a reamintit ca "legea Raspunderii ministeriale prevede modalitatea de vot, nu este la optiunea noastra".

11:12 - Se incheie dezbaterile, presedintele Tariceanu demareaza procedura de organizare a votului secret cu bile, la finalul careia se va afla daca Gabriel Oprea poate fi urmarit penal.

UNPR nu desemneaza pe nimeni in comisia de numarare a voturilor, anunta liderul de grup.

11:10 - Senatorul UNPR Constantin Popa subliniaza de la tribuna: "Inteleg ca de astazi ministrul de Interne si procurorul general nu mai au dreptul la coloana oficiala".

11:10 - Senatorul ALDE Cristiana Anghel a declarat ca "se intampla lucruri urate si cumplite in aceasta tara".

"Mai ales cu politicieni si mai ales cu unii care deranjeaza, pentru ca la un moment dat nu au spus: 'Sa traiti, am inteles!.

Stie cineva cine este MCV, cine este ca persoana fizica, cu nume si prenume, MCV? Stie cineva ce interese sunt in spatele acestui MCV? Ce bani, mii de euro sunt in spate? Ce vrea MCV? Sa fim o masa amorfa, niste amoebe, dar noi suntem depozitarii suveranitatii nationale.

Fiecare trebuie sa voteze in functie de propria constiinta, daca avem coloana vertebrala", a spus Cristiana Anghel.

11:00 - Ia cuvantul senatorul PSD Serban Nicolae.

"Fac un apel, pentru ca suntem la ultimul an de mandat, nu putem accepta statutul pe care MCV ni-l tot repeta de cativa ani. Ultimul raport arata ca Parlamentul manifesta lipsa de vointa politica, lucru neadevarat, si ca nu avem criterii obiective pentru a ne justifica votul. Dar in Constitutie se arata ca orice mandat imperativ este nul, noi nu putem sa ne justificam votul in fata expertilor de la CE, doar in fata electoratului.

Procedural, as vrea dle presedinte sa se petreaca doua lucruri: sa se transmita tuturor senatorilor materialele transmise de Parchet si sa fie in mod explicit faptul ca intr-o asemenea situatie Senatul indeplineste o obligatie procedurala penala. Noi nu avem cum sa blocam o ancheta, ci putem sa o declansam.

As vrea sa nu vad ca DNA aloca doi procurori pentru a numara coloanele oficiale ale lui Gabriel Oprea si doi procurori care sa o ancheteze pe Mariana Rarinca, si as fi vrut sa vad dosarele mari de coruptie, ale celor care au devalizat statul, si ca toate aceste lucruri se intorc in patrimoniul statului", a declarat Nicolae.

10:55 - Ia cuvantul senatorul UNPR Florina Jipa.

"Ce ma intriga pe mine, de ceva timp, este ca prezumtia de nevinovatie s-a transformat in prezumtie de vinovatie, un lucru care este foarte grav. Am avut Coduri mult mai bune.

In privinta dl Oprea, cele 14 volume nu reprezinta nimic legat de infractiunea de abuz in serviciu, contin alte lucruri. Toti ministrii de Interne au beneficiat de ce a beneficiat si dansul. Mai mult, dansul avea niste calitati in plus, era viceprim ministru pe probleme de siguranta nationala. Dansul trebuie sa pastreze secretul, si probabil nu o sa le impartaseasca nici in fata magistratilor, probabil.

Se face o confuzie voita intre ce inseamna o coloana oficiala si ce facea dansul. Dansul avea dreptul la ceva de care n-a uzat niciodata: si la persoane din trupele antitero, care sa il insoteasca. Acest lucru nu l-a facut. Infractiunea aceasta nu subzista", a declarat Jipa, care le-a cerut colegilor sa voteze "dupa constiinta".

10:50 - Gabriel Oprea ia cuvantul de la tribuna Senatului, pentru a-si spune punctul de vedere.

"Am obligatia de a spune foarte clar doua lucruri foarte importante - sa imi spun punctul de vedere in fata dvs si sa ma prezint in fata procurorilor (...)

Nu am cerut si nu am avut nimic in plus fata de alti ministri de Interne, unii sunt pe aici prin sala. Nu am abuzat de functia ce mi-a fost incredintata, nu am beneficiat de drepturi sau privilegii, ma consider nevinovat. Toate argumentele vor fi prezentate pe larg in fata magistratilor.

Cer sa votati pozitiv solicitarea DNA. Este datoria procurorilor si a DNA sa faca lumina acolo unde exista semne de intrebare. E in interesul meu ca adevarul sa iasa la lumina in cel mai scurt timp", a declarat Gabriel Oprea.

10:48 - Presedintele Comisiei Juridice, Catalin Boboc (PNL), citeste raportul in cazul Gabriel Oprea, care recomanda sa se admita solicitarea procurorilor, si hotararea pe care plenul Senatului o va avea de votat, in care se solicita inceperea urmaririi penale.

10:46 - Programul de lucru al Senatului pe ziua de astazi a fost votat cu 115 voturi, 0 abtineri, 0 voturi impotriva.

10:45 - Senatorul Remus Daniel Nitu isi anunta demisia din PNL si trecerea la grupul liberal-progresist.

10:41 - Sedinta de plen a Senatului incepe cu intarziere, sub conducerea lui Calin Popescu Tariceanu, presedintele camerei parlamentare. Se voteaza ordinea de zi si suplimentarea ei.

10:40 - Gabriel Oprea este sustinut moral de colegii din Senat. Printre cei cu care a discutat sau care au venit la el sa ii stranga mana sunt Ioan Chelaru si Ecaterina Andronescu, de la PSD.

Foto:Digi24

10:30 - Liviu Dragnea a declarat ca "decizia de a nu ne opune solicitarii Parchetului va fi respectata la vot".

10:24 - Senatorul UNPR Gabriel Oprea a venit la Senat insotit de cativa dintre colegii sai senatori.

"Am trimis o scrisoare Senatului saptamana trecuta, in care am cerut ridicarea imunitatii, asa mi s-a parut corect. E o plangere, procurorii trebuie sa o solutioneze, ca in cazul oricarui cetatean. Ma consider nevinovat si abia astept sa merg in fata procurorului", a declarat Gabriel Oprea.

Intrebat de ce a decis amanarea semnarii protocolului cu PSD, Gabriel Oprea a raspuns: "Cu totii suntem oameni, e o zi mai speciala (sic!) pentru mine astazi. Discutam politica de maine incolo", dand asigurari ca relatia cu PSD se mentine la fel de buna ca pana acum.

"Totdeauna ne-am inteles, suntem oameni seriosi", a declarat Gabriel Oprea inainte de a intra in sala de plen a Senatului.

09:55 - Liviu Dragnea a sosit la Palatul Parlamentului. Presedintele PSD a dat de inteles ca nu stia ca liderii UNPR au decis unilateral amanarea semnarii protocolului, ei neprezentandu-se dimineata la intalnire. Totusi, a discutat cu putin timp inainte de ora 9 cu Gabriel Oprea si au stabilit impreuna ca protocolul va fi semnat ulterior votului in plen.

"E o zi complicata pentru domnul Oprea, am inteles", a punctat Dragnea.

09:18 - Protocolul PSD-UNPR a fost amanat pana la o data neprecizata, anunta Realitatea TV. Protocolul prevede liste comune la alegerile locale si parlamentare.

Programata initial pentru joi, semnarea protocolului intre PSD si UNPR fusese initial devansata pentru miercuri la ora 9:30, inainte de sedinta de plen a Senatului la care se decide daca Gabriel Oprea poate fi urmarit penal pentru folosirea abuziva de coloane oficiale.

Aviz pozitiv de la Comisia Juridica

Oprea, la un pas de a ramane fara imunitate - aviz pozitiv de la senatorii juristi

Scandalul coloanelor ilegale: Oprea afla miercuri daca ramane fara imunitate

Inainte insa ca Senatul sa voteze cererea DNA de incuviintare a urmaririi penale pe numele sau, Gabriel Oprea va semna un protocol de colaborarea cu Liviu Dragnea, in care PSD se angajeaza sa mearga pe liste comune cu UNPR la alegerile parlamentare, iar la locale sa lase la decizia organizatiilor teritoriale eventualele aliante.

Comisia Juridica a Senatului a dat, marti, un aviz pozitiv pentru incuviintarea urmaririi penale a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea.

Senatorii juristi au admis astfel cererea DNA cu 9 voturi pentru si unul impotriva.

Cu totul neobisnuit, la sedinta comisiei juridice a participat, in calitate de invitat, si senatorul Mihai Fifor, liderul grupului PSD. Acesta a refuzat sa spuna de ce a venit, dar a precizat ca a fost invitat de colegul sau Ioan Chelaru.

Liderul UNPR le-a cerut saptamana trecuta senatorilor sa voteze pentru aprobarea solicitarii DNA, prin intermediul unei scrisori deschise adresate presedintelui Senatului si presedintelui Comisiei Juridice, Catalin Boboc, fara a mentiona insa posibilitatea demisiei.

Acuzatiile aduse lui Oprea

Presedintele UNPR este acuzat de abuz in serviciu, pentru insotirea deplasarilor sale de echipaje ale Politiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat ilegal si procurorul general Tiberiu Nitu, in baza unui protocol.

Oprea s-a prezentat la comisia juridica insotit de senatorul care l-a miruit pe Sova

Procurorii DNA trebuie sa obtina avizul Senatului pentru a incepe urmarirea penala pe numele lui Gabriel Oprea. In acest sens, procurorul sef al DNA a trimis procurorului general referatul cauzei in vederea sesizarii Senatului, precum si un numar de 15 volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.

Potrivit DNA, Oprea se face vinovat de doua infractiuni de abuz in serviciu. Una consta in folosirea resurselor umane si materiale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru a asigura, in mod nelegal, insotirea deplasarilor efectuate in perioada in care era ministru cu echipaje ale Politiei Rutiere.

Cealalta infractiune consta in incheierea unui protocol in baza caruia fostul procuror general, Tiberiu Nitu, a beneficiat, in mod nelegal, de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale Politiei Rutiere. Tiberiu Nitu si-a anuntat, marti, demisia din functia de procuror general.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#vot Senat imunitate Oprea, #Oprea DNA imunitate, #Oprea coloane ilegale , #DNA