Decizie definitiva: DNA era competenta sa faca ancheta in dosarul in care Oprea este judecat pentru moartea politistului Gigina

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 26 Martie 2019, ora 16:38
19929 citiri
Decizie definitiva: DNA era competenta sa faca ancheta in dosarul in care Oprea este judecat pentru moartea politistului Gigina
Foto: Facebook/Gabriel Oprea

Procurorii DNA erau competenti sa faca ancheta in dosarul in care fostul vicepremier Gabriel Oprea este judecat pentru ucidere din culpa privind moartea politistului Bogdan Gigina.

Decizia apartine Curtii de Apel Bucuresti, care a decis trimiterea dosarului la Tribunalul Bucuresti pentru a se continua procesul, potrivit portalului instantelor.

Magistratii au transat in mod definitiv una dintre controversele juridice ridicate de mai mai multe persoane publice: daca procurorii DNA au competenta de a instrumenta un dosar de ucidere din culpa, in care este implicat un inalt demnitar.

Initial, Tribunalul Bucuresti a spus ca nu DNA trebuia sa faca ancheta si a restituit cauza la Parchet. Minuta Tribunalului poate fi vazuta pe site-ul instantei.

Procesul continua

Procurorii au contestat decizia la Curtea de Apel Bucuresti, iar instanta le-a dat dreptate.

"Respinge ca nefondate exceptiile invocate de inculpatii Oprea Gabriel, Mazilu Petre, SC General MPM Impex SRL si de partile responsabile civilmente Guvernul Romaniei si Ministerul Afacerilor Interne privind necompetenta DNA de a efectua urmarirea penala in cauza.

Inlatura dispozitiile privind constatarea nelegalitatii sesizarii instantei atrasa de necompetenta DNA de a efectua urmarirea penala si de restituire a cauzei la DNA", este minuta Curtii de Apel Bucuresti.

Judecatorii au trimis cauza la Tribunalul Bucuresti - Sectia I a Penala pentru continuarea procedurii de camera preliminara, urmand ca judecatorul sa se pronunte asupra celorlalte cereri si exceptii invocate in acest dosar.

Ce spune avocatul lui Oprea

Dan Lupascu, avocatul lui Gabriel Oprea, a transmis Ziare.com o reactie in care sustine ca "Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit, inca de anul trecut, prin hotarare definitiva, intrata in puterea lucrului judecat, ca nu exista nicio legatura intre exercitarea atributiilor de serviciu ale functiei de ministru al Afacerilor Interne, detinuta de Gabriel Oprea in 2015 si accidentul rutier in care si-a pierdut viata politistul motocilist".

"In prezent se discuta doar cererile si exceptiile specifice camerei preliminare. Solutia Curtii de Apel Bucuresti se refera doar la una dintre aceste exceptii, si anume competenta DNA de a efectua urmarirea penala in cauza.

Dosarul va fi restituit Tribunalului Bucuresti pentru a solutiona celelalte cereri si exceptii (neregularitatea rechizitoriului, nelegalitatea administrarii unor probe, lipsa competentei functionale a sectiei DNA etc.) si a decide daca se impune restituirea cauzei la DNA sau inceperea judecatii", a mai spus Lupascu.

Citește și:
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare...
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
#Gabriel Oprea DNA, #Gabriel Oprea Bogdan Gigina, #gabriel oprea unpr, #Gabriel Oprea ucidere culpa , #DNA