E oficial: Gabriel Oprea este urmarit penal

Vineri, 05 Februarie 2016, ora 11:59
6751 citiri
E oficial: Gabriel Oprea este urmarit penal
Foto: B1TV

Procurorii DNA au inceput, oficial, urmarirea penala pe numele lui Gabriel Oprea, senator UNPR si fost ministru de Interne si vicepremier pentru Securitate Nationala in guvernul Ponta.

Intr-un comunicat remis presei de DNA vineri, dupa ce Gabriel Oprea s-a prezentat la sediul central pentru a lua la cunostinta invinuirile ce i se aduc, se precizeaza infractiunile de care este acuzat fostul ministru de Interne.

Acestea sunt: "abuz in serviciu constand in folosirea resurselor umane si materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, in mod nelegal, insotirea deplasarilor efectuate de ministru cu echipaje ale politiei rutiere" si respectiv "abuz in serviciu constand in incheierea unui protocol in baza caruia procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a beneficiat, in mod nelegal, de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere".

DNA cere inceperea urmaririi penale a lui Gabriel Oprea - coloana oficiala, folosita ilegal (Video)

"Suspectului OPREA GABRIEL i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala", se mai asta in comunicatul DNA.

Gabriel Oprea a fost citat, vineri dimineata, la sediul central al DNA, unde s-a prezentat impreuna cu avocatul.

Gabriel Oprea, audiat la DNA in dosarul coloanelor oficiale

Oprea, la iesirea de la DNA: Sunt nevinovat. Nu mi-am luat o zi de concediu

Miercuri, Senatul a decis ridicarea imunitatii sale in vederea inceperii urmaririi penale, iar in aceeasi zi, procurorul general, Tiberiu Nitu, a demisionat, in contextul in care numele sau apare in dosar, fara ca el sa fie pus sub acuzare.

Gabriel Oprea poate fi urmarit penal - Cum a fost aparat in Parlament dreptul la coloana oficiala

Scandalul coloanelor ilegale: Tiberiu Nitu a demisionat din functia de procuror general

Detalii din dosar

DNA a cerut oficial, in data de 25 ianuarie, fostului procuror general al Romaniei, Tiberiu Nitu, sa sesizeze Senatul cu privire la formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul fostului ministru de Interne Gabriel Oprea pentru abuz in serviciu si obtinere de foloase necuvenite.

Cererii transmise de DNA catre Procurorul General, pentru a fi remisa Senatului, i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, precum si un numar de 15 volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.

Procurorii DNA reamintesc ca, potrivit legii, de insotire cu echipaje ale politiei rutiere beneficiaza doar presedintele Romaniei, presedintii celor doua camere ale Parlamentului si prim-ministrul, iar in cazul ministrilor, "acelasi act normativ prevede ca acestia pot beneficia de insotire cu echipaje ale politiei rutiere doar in situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta (conditii care trebuie indeplinite simultan) ".

Procurorii spun ca probele de care dispun arata ca in perioada mentionata, ministrul Gabriel Oprea "a fost insotit in cvasitotalitatea deplasarilor, intr-un regim rezervat de lege exclusiv presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua camere ale Parlamentului si prim-ministrului".

Astfel, Gabriel Oprea a beneficiat de coloana oficiala inclusiv la deplasarile zilnice la sediul Ministerului si cele saptamanale la sedintele de Guvern, "imprejurari care nu pot fi calificate ca situatii deosebite in sensul avut in vedere de legiuitor".

"Totodata, politia rutiera insotea deplasarile la destinatii cu vadit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnica la locuinta personala), inclusiv in afara programului de lucru si in zilele nelucratoare, situatii in care nu poate fi justificata in mod obiectiv o urgenta", subliniaza procurorii DNA.

Mai mult, conform probelor administrate in cauza, la compartimentul special din Politia Bucuresti "au fost desemnati lucratori care aveau ca atributii exclusive insotirea ministrului, intr-o structura permanenta care presupunea asigurarea concomitenta a 3 politisti pentru fiecare post (doua schimburi si o rezerva). Lucratorii erau permanent la dispozitia ministrului, asteptandu-l dupa fiecare deplasare in imediata apropiere a destinatiei", se arata in comunicatul citat.

Totodata, procurorii spun ca probele arata ca ministrul Gabriel Oprea "realiza in medie aproximativ 5 deplasari zilnice pe parcursul carora era insotit de echipaje ale politiei rutiere".

Astfel, "in perioada 2 ianuarie - 21 octombrie 2015, s-au realizat 1.607 misiuni de insotire a deplasarilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului Bucuresti. Numarul total al acestor misiuni este de aproximativ 3 ori mai mare decat cele realizate in aceeasi perioada pentru insotirea presedintelui Romaniei si de aproximativ doua ori mai mare decat cel corespunzator prim-ministrului, demnitari indreptatiti la insotire permanenta conform prevederilor legale".

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...