Familia politistului Gigina cere daune de 3 milioane de euro. DNA: Oprea si-a instrainat gratuit averea catre rude

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 04 Mai 2018, ora 18:30
8404 citiri
Familia politistului Gigina cere daune de 3 milioane de euro. DNA: Oprea si-a instrainat gratuit averea catre rude
Foto: Facebook/Bogdan Gigina

Rudele politistului Bogdan Gigina s-au constituit parte civila in dosarul in care Gabriel Oprea este judecat pentru ucidere din culpa, cu aproximativ 3 milioane de euro. Politicianul si-a instrainat gratuit o parte de avere catre fiica si fiul sau, spun procurorii DNA.

Detalile apar in rechizitoriul din acest caz. Potrivit DNA, pe 1 iulie 2016, rudele lui Bogdan Gigina s-au constituit parti civile in cadrul procesului penal, solicitand daune morale in cuantum de 3 milioane de euro (aproximativ 13.496.100 de lei) si daune materiale in valoare de 43.886 de lei.

Trei institutii publice au fost introduse in cauza ca parti responsabile civilmente, care ar putea plati o parte din daune, in cazul in care Oprea este gasit vinovat: Guvernului Romaniei, Ministerului Afacerilor Interne si Ministerul Finantelor Publice.

Politia cere banii pentru motocicleta si combustibil

La data de 5 februarie 2018 s-a inregistrat la DNA cererea de constituire ca parte civila a Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, cu suma 89.606,24 de lei, la care se adauga taxa pe valoare adaugata, pentru prejudiciul produs prin avarierea motocicletei si distrugerea echipamentului aferent acesteia.

Potrivit Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti combustibilului utilizat pe parcursul misiunilor de insotire a ministrului Afacerilor Interne a fost evaluat la 61.444,11 lei (exclusiv TVA), iar contravaloarea combustibilului utilizat pentru pe parcursul misiunilor de insotire a procurorului general a fost de 17.547,80 lei (exclusiv TVA), in timp ce contravaloarea amortizarii aferente perioadei de utilizare a autovehiculelor folosite pe parcursul misiunilor de insotire a ministrului Afacerilor Interne a fost de 7.194,15 lei18. S-a ajuns astfel la un material de 86.186,06 lei in dauna Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.

Sechestre asiguratorii

Procurorii DNA au pus sechestru asigurator pe bunurile celor trimisi in judecata in acest dosar: Gabriel Oprea, afaceristul Petre Mazilu - cel care controla societatea care facea lucrarea drumului - si firma General MPM Impex SRL - care executa lucrarea.

Procurorii DNA arata ca Oprea, "dupa momentul comiterii infractiunilor care fac obiectul prezentei cauze, a instrainat, cu titlu gratuit, catre membrii sai de familie cea mai mare parte a bunurilor imobile pe care le detinea in proprietate".

In cazul unuia dintre bunurile imobile astfel instrainate, Oprea si-a rezervat un drept de abitatie viagera. Acesta confera titularului indreptatirea de a folosi in exclusivitate imobilul pe timpul vietii, insa nu are alte drepturi asupra proprietatii respective.

DNA: Instrainari fictive

"Fata de momentul acestor instrainari (dupa demararea cercetarilor in prezenta cauza, iar in cazul celor din urma instrainari chiar dupa dispunerea efectuarii in continuare a urmarii penale fata de inculpat), de caracterul gratuit al actelor translative de proprietate incheiate, de persoanele beneficiare ale acestor liberalitati facute de catre inculpatul Oprea Gabriel (respectiv membrii de familie ai acestuia) procurorul a concluzionat ca aceste instrainari au fost facute pro causa, pentru a sustrage aceste bunuri de la masurile asiguratorii care s-ar putea lua in cauza si pentru a crea aparenta unei imposibilitati a inculpatului Oprea Gabriel de a repara prejudiciul, in eventualitatea in care acesta ar fi obligat la aceasta", arata DNA.

Procurorul a arata fata de elementele de fictivitate existente cu privire la aceste instrainari, bunurile imobile aparent instrainate ar fi in realitate ale lui Oprea, astfel ca au fost luate masuri asiguratorii si cu privire la acestea.

Inalta Curte a desfiintat aceste masuri asiguratorii in cazul unor imobile, care au ajuns in proprietatea fiicei lui Oprea, Ana Maria Tudor, si sotului acesteia, Alexandru Marius Tudor, si a fiului sau, Marin Gabriel Oprea.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#gabriel oprea gigina, #Gabriel Oprea daune gigina, #Gabriel Oprea sechestru , #DNA