Gabriel Oprea, trimis in judecata in dosarul masinii de lux

Miercuri, 11 Mai 2016, ora 16:00
11801 citiri
Gabriel Oprea, trimis in judecata in dosarul masinii de lux
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost trimis in judecata, miercuri, in dosarul in care este acuzat de DNA ca a ordonat achizitionarea unei masini de lux din banii de misiuni ai serviciului secret din cadrul MAI.

DNA a inceput urmarirea penala pentru abuz in serviciu impotriva lui Oprea in acest dosar la inceputul lunii martie, iar acum a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, potrivit unui comunicat al Directiei.

Gabriel Oprea, urmarit penal - si-a cumparat masina de lux din banii MAI

In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca, pe data de 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, in calitate de ministru de Interne si ordonator de credite, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) din cadrul MAI.

In aceeasi zi, spun anchetatorii, Oprea "a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor". In tot acest demers, fostul vicepremier a fost sustinut de chestorul principal Gheorghe Nicolae si comisarul sef Gabriel-Nicolae Pavel.

"Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie", sustin procurorii DNA.

Prejudiciu de 410.000 de lei

Anchetatorii subliniaza ca bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu masina respectiva, in valoare de peste 91.000 de euro, "folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative".

De asemenea, "in perioada 21 august - octombrie 2015, chestorul principal de politie Nicolae Gheorghe, in calitate de secretar de stat in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, a schimbat (...) autoturismului marca Audi A8 achizitionat din fonduri operative in mod conspirat, pentru folosinta personala si exclusiva a ministrului de Interne in functie Oprea Gabriel", sustin anchetatorii.

Oprea: In mandatul meu nu a fost cumparata doar o masina, ci 5.000. Viata mea era in pericol

Dus cu jacuzzi si televizor, din banii MAI

In plus, in intervalul 2014 - 2015, Nicolae Gheorghe a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia unei alte sume - respectiv de aproape 240.000 de lei - alocata institutiei pentru fonduri operative, "in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative".

In aceeasi maniera au procedat alti doi inculpate din dosar, Nelu Zarnica si Marian Danut Iacob, in calitate de ordonatori de credite, ei intocmind rapoarte prin care a fost schimbata destiantia sumei de peste 9.300 de lei, respective 4.955 de lei, noteaza DNA.

Surse judiciare au declarat, in luna martie, pentru Ziare.com, ca din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat ar mai fi fost cumparate canapele noi, un televizor, dar si o cabina de dus cu jacuzzi pentru a fi mobilat si utilat cabinetul fostului ministru de Interne.

Noul dosar al lui Oprea: Cabina de dus cu jacuzzi, canapele si televizor pentru biroul sau, din banii MAI

Alaturi de fostul ministru, au fost trimise in judecata si celelalte patru persoane implicate in acest dosar, in care procurorii au instituit masura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri ce apartin lui Gabriel Oprea, Gheorghe Niculae si Pavel Gabriel Niculae, pana la concurenta sumei de 410.000 de lei, in vederea recuperarii pagubei produse.

Nu este primul dosar la DNA al lui Oprea, in prezent senator. La inceputul lunii februarie, Senatul a decis ridicarea imunitatii sale in vederea inceperii urmaririi penale in dosarul in care este anchetat pentru ca ar fi folosit in mod abuziv coloana oficiala, dar si ca a incheiat un protocol cu Parchetul General, pentru ca fostul procuror Tiberiu Nitu sa aiba aceleasi beneficii.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, declara, marti, ca acest dosar este aproape de finalizare, dar ca procurorii asteapta ca MAI sa calculeze prejudiciul produs de Oprea. Ministerul intarzie insa trimiterea acestor calcule catre DNA.

Dosarul lui Oprea privind coloana oficiala e aproape gata, dar MAI intarzie sa calculeze prejudiciul, spune sefa DNA (Video)

D.T.

#Oprea trimis judecata, #Oprea dosar masina lux , #DNA