Instanta suprema a respins cererea lui Oprea de sesizare a CCR in dosarul masinii de lux

Joi, 23 Februarie 2017, ora 10:45
3031 citiri
Instanta suprema a respins cererea lui Oprea de sesizare a CCR in dosarul masinii de lux
Foto: Arhiva Digi 24 TV

Instanta suprema a respins, joi, cererile fostului ministru de Interne Gabriel Oprea de sesizare a Curtii Constitutionale in dosarul cheltuielilor ilegale din fondurile operative ale DIPI.

Decizia magistratilor nu este definitiva si poate fi contestata in termen de 48 de ore de la pronuntare.

Avocatii fostului ministru de Interne Gabriel Oprea au cerut, miercuri, instantei supreme sa sesizeze Curtea Constitutionala cu mai multe exceptii de neconstitutionalitate, una dintre ele privind imposibilitatea judecatorului de camera preliminara de a dispune incetarea procesului.

De asemenea, ei au sustinut ca acuzatiile la adresa fostului ministru nu mai sunt valabile, din moment ce el ar fi incalcat o hotarare a CSAT, nu o lege sau ordonanta de urgenta.

Avocatul Dan Lupascu, fost judecator si membru al CSM, a solicitat instantei supreme sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu un articol din Codul de Procedura Penala, potrivit caruia un judecator de camera preliminara nu poate decide incetarea procesului penal.

Avocatul lui Gabriel Oprea a explicat ca "actualul Cod de Procedura Penala limiteaza ipotezele in care judecatorul de camera preliminara poate dispune restituirea cauzei la procuror".

"In speta de fata, noi sustinem ca datorita interventiei deciziei 405/2016 a Curtii Constitutionale (privind redefinirea abuzului in serviciu, n. red.) judecata nu poate continua (...) Neputand continua exercitarea actiunii penale, judecatorul de camera preliminara, din pacate, nu poate sa dea o solutie de stingere a actiunii penale (...)

De exemplu, daca inculpatul decedeaza, judecatorul de camera preliminara este obligat sa sesizeze instanta de judecata. Este ilogic, e absurd, dar nu poate da o alta solutie. La fel, daca partile s-au impacat, daca a intervenit prescriptia, deci in toate aceste situatii judecatorul de camera preliminara nu poate da o asemenea solutie", a continuat Lupascu.

Citeste mai multe despre Gabriel Oprea cere sesizarea CCR, pentru ca nu poate sa scape de procesul in dosarul masinii de lux.

Pe 11 mai 2016, fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis in judecata de DNA in dosarul masinii de lux cumparate de catre Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) pentru protectia demnitarilor si folosite de Oprea. In acelasi dosar sunt judecati fostii sefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Nicolae Pavel si Danut Iacob, prejudiciul in dosar fiind de 410.000 de lei.

Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru securitate nationala si ministru al Afacerilor Interne, este acuzat de abuz in serviciu.

Gabriel Oprea mai este cercetat pentru abuz in serviciu si in dosarul privind folosirea nelegala a coloanei oficiale, cauza deschisa dupa moartea politistului Bogdan Gigina, de la Brigada Rutiera a Capitalei.

De asemenea, numele lui Gabriel Oprea apare si in dosarul in care este urmarit penal primarul suspendat al Sectorului 2, Neculai Ontanu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Gabriel Oprea sesizare neconstitutionalitate respinsa, #Gabriel Oprea proces DIPI , #DNA