Iohannis, Ciolos si seful CSM, invitati sa sesizeze CCR in cazul Oprea

Miercuri, 21 Septembrie 2016, ora 16:37
12407 citiri
Iohannis, Ciolos si seful CSM, invitati sa sesizeze CCR in cazul Oprea
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele Romaniei, premierul sau presedintele CSM ar trebui sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru conflict intre puterile statului in cazul Gabriel Oprea, in care Senatul a votat impotriva ridicarii imunitatii in vederea urmaririi penale, sustine judecatorul Cristi Danilet, membru in CSM.

"Justitia fiind cea impiedicata a se infaptui din cauza ca o putere politica a statului se opune, consider ca este un conflict constitutional intre puteri, puterea legislativa subrogandu-se in atributiile puterii judecatoresti cu privire la un membru din puterea executiva", a postat, marti, pe blog judecatorul Cristi Danilet, reamintind totodata ca CSM este "autoritatea obligata prin Constitutie sa garanteze independenta Justitiei".

Contactat de Ziare.com, magistratul a facut cateva precizari suplimentare cu privire la o posibila sesizare a CCR in legatura cu existenta unui conflict constitutional intre puterea legislativa si cea judecatoreasca in cazul mortii politistului Bogdan Gigina.

"Sunt trei institutii care pot face o asemenea sesizare, cu exceptia Parlamentului: presedintele tarii, premierul si presedintele CSM. Eu voi pune acest subiect, in mod formal, in discutie plenului CSM saptamana viitoare, ca sa vedem: CSM vrea sau nu vrea acest lucru? Daca plenul nu vrea, macar sa stim. Si atunci mai ramane sa vedem ce spun premierul si presedintele tarii.

Vreau sa fie clar un lucru: doar presedintele CSM isi asuma o asemenea decizie, noi degeaba am hotari in plen 'faceti sesizarea', pentru ca doar presedintele CSM ar putea decide. Asta e legea. Dar dincolo de asta, o pozitie publica a CSM fata de votul din Parlament oricum trebuie sa existe.

Pe de alta parte, eu cred ca premierul sau presedintele tarii sunt de asemenea in masura sa solicite opinia Curtii Constitutionale, mai ales ca anticoruptia este o politica publica asumata la nivelul cel mai inalt in Romania", ne-a declarat judecatorul Cristi Danilet.

Intrebat daca in CSM s-au mai discutat asemenea subiecte, fiind binecunoscute si alte situatii in care senatori sau deputati au fost scapati prin votul colegilor de retinere, arestare sau urmarire penala, magistratul a spus ca au mai existat discutii, dar nu s-a luat niciodata o decizie.

"Uneori s-a discutat, alteori nu. Dar niciunul dintre presedintii CSM de pana acum nu si-a asumat o sesizare pe un astfel de subiect, mai exact pe conflictul intre autoritatile statului, pe un astfel de tip de vot care, in opinia mea, este un vot arbitrariu, in afara legii si a Constitutiei.

Spun asta pentru ca infractiunea de ucidere din culpa este o infractiune de drept comun, ea nu are legatura cu functia. Nu poti sa invoci imunitatea politica pentru o infractiune de drept comun", a subliniat Cristi Danilet, referindu-se la acuzatia adusa fostului vicepremier Gabriel Oprea in dosarul mortii lui Bogdan Gigina.

Dosarul a fost blocat de votul dat luni in Senat, iar DNA a reactionat imediat, prin intermediul unui comunicat de presa, subliniind faptul ca actul de justitie nu mai poate fi infaptuit.

"Este un vot politic care blocheaza justitia", a declarat si procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, miercuri dimineata, la intrarea in sediul CSM, subliniind faptul ca Gabriel Oprea nu mai poate fi cercetat acum pentru ucidere din culpa.

Totodata, sefa DNA a reamintit ca "au mai fost astfel de precedente", facand referire directa la "dosarul fostul ministru de Externe Corlatean Titus", deschis dupa ce "mii de oameni n-au putut sa voteze" la alegerile prezidentiale din 2014. "Votul politic a blocat si acea investigatie", a subliniat Laura Codruta Kovesi.

Pana in acest moment, presedintele Iohannis s-a limitat la un comunicat remis presei de purtatorul sau de cuvant, care a subliniat "profunda dezamagire" a sefului statului fata de votul dat de Senat in cazul Gabriel Oprea.

Mult mai indignati s-au aratat internautii. Un protest a fost anuntat pentru joi seara in Bucuresti, dar si in alte localitati din tara, cum ar fi Timisoara.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Danilet CSM sesizare CCR Oprea, #sesizare CCR Oprea imunitate, #Gabriel Oprea senat imunitate Gigina , #DNA