Kovesi, despre imunitatea lui Oprea: Un vot politic blocheaza justitia. O mama ramane sa astepte

Miercuri, 21 Septembrie 2016, ora 10:40
10264 citiri
Kovesi, despre imunitatea lui Oprea: Un vot politic blocheaza justitia. O mama ramane sa astepte

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca votul dat luni de plenul Senatului, in urma caruia Gabriel Oprea a ramas cu imunitate, a fost un vot politic, care a blocat indeplinirea actului de justitie.

Kovesi a facut declaratiile inainte sa intre in sediul CSM, miercuri dimineata.

Procurorul sef al DNA a reamintit ca in dosarul mortii politistului Bogdan Gigina ar trebui sa mai fie cercetate si alte persoane, printre care si fostul sef DIPI.

Dosarul a fost blocat de votul dat luni in Senat, iar DNA a reactionat imediat, prin intermediul unui comunicat de presa, subliniind faptul ca actul de justitie nu mai poate fi infaptuit.

"Este un vot politic care blocheaza justitia", a declarat Laura Codruta Kovesi la intrarea in sediul CSM.

Aceasta a reamintit ca Gabriel Oprea nu mai poate fi cercetat acum pentru ucidere din culpa.

"O mama ramane sa astepte", a subliniat Kovesi, referindu-se la mama politistului Bogdan Gigina.

Totodata, sefa DNA a reamintit ca "au mai fost astfel de precedente", facand referire directa la "dosarul fostul ministru de Externe Corlatean Titus", deschis dupa ce "mii de oameni n-au putut sa voteze" la alegerile prezidentiale din 2014.

"Votul politic a blocat si acea investigatie", a subliniat Laura Codruta Kovesi, refuzand sa raspunda si la alte intrebari adresate de jurnalisti in legatura cu cazul Oprea.

Totodata, judecatorul Cristi Danilet, membru in CSM, a propus marti ca presedintele Consiliului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la existenta unui conflict constitutional intre puteri.

"Din nou Parlamentul impiedica inceperea urmaririi penale cu privire la un ministru sau fost ministru. Aceasta inseamna ca nu se poate face cercetarea mai departe pentru a se stabili vinovatia sau nevinovatia unei persoane. Inceperea urmaririi penale ar insemna doar deschiderea cadrului procesual in care se pot strange legal probe si persoana vizata si-ar exprima pozitia fata de fapta in care a fost implicata. In final, un judecator este impiedicat sa stabileasca asupra acestui aspect, pentru a se infaptui justitia, singura garantie a respectarii drepturilor si libertatilor omului si restabilirii ordinii de drept in comunitate.

In aceste conditii, justitia fiind cea impiedicata a se infaptui din cauza ca o putere politica a statului se opune, consider ca este un conflict constitutional intre puteri, Puterea Legislativa subrogandu-se in atributiile Puterii Judecatoresti cu privire la un membru din Puterea Executiva.

Pentru aceste motive, astazi am solicitat colegilor din CSM - autoritate obligata prin Constitutie sa garanteze independenta justitiei - sa reflecteze asupra necesitatii de a se formula de catre Presedintele CSM o sesizare la Curtea Constitutionala a Romaniei pentru conflict intre puteri, punandu-se pe tapet toate cauzele similare din ultimii ani", a postat Cristi Danilet pe blog.

Votul dat in Senat a indignat opinia publica. Un protest a fost anuntat pentru joi seara in Bucuresti.

Citeste si:
Românii blocați în Maroc vor fi aduși în țară joi. Nicolae Ciucă: ”Așteptăm să se verifice dacă mai sunt şi alţii în zonă”
Românii blocați în Maroc vor fi aduși în țară joi. Nicolae Ciucă: ”Așteptăm să se verifice dacă mai sunt şi alţii în zonă”
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că cei 72 de români care au rămas blocați în Maroc vor fi repatriați joi, 2 noiembrie. În acest timp, vor fi îndeplinite formalitățile și...
Marcel Ciolacu vrea schimbarea impozitării: ”Mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică. Toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi?!”
Marcel Ciolacu vrea schimbarea impozitării: ”Mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică. Toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi?!”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți, 29 noiembrie, că partidele din coaliție vor discuta anul viitor din nou despre posibila renunțare la cota unică de impozitare, precizând că în...