Procesul lui Oprea a fost amanat. Judecatorii vor sa afle unde e masina Audi

Marti, 14 Martie 2017, ora 13:40
4023 citiri
Procesul lui Oprea a fost amanat. Judecatorii vor sa afle unde e masina Audi
Foto: Digi 24 TV

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au amanat, marti, pentru 25 aprilie, dosarul in care fostul vicepremier Gabriel Oprea este acuzat de abuz in serviciu in legatura cu cheltuirea unor sume din bugetul DIPI, respectiv achizitionarea unui autoturism Audi A8.

La primul termen al procesului, magistratii au dispus trimiterea unei adrese la DNA, pentru ca procurorii sa precizeze textele de lege avute in vedere pentru inculpatii trimisi in judecata sub acuzatia de abuz in serviciu.

De asemenea, instanta a decis trimiterea unei adrese la Ministerul Finantelor Publice, in vederea constituirii acestei institutii ca parte civila in dosar.

In plus, magistratii au dispus trimiterea unor adrese la MAI si DIPI, pentru a se preciza unde se afla autoturismul Audi, achizitionat de DIPI si folosit de Oprea, dar si daca a fost initiata o procedura interna de recuperare a sumelor de bani care apar in rechizitoriu.

Presedintele completului a mai spus ca ar aprecia daca un consilier de la DIPI ar participa la acest proces.

De cealalta parte, avocatul lui Gabriel Oprea, Dan Lupascu, fost judecator si membru CSM, le-a spus magistratilor ca in dosarul ajuns in instanta se afla un volum cu documente clasificate, la care el si clientul sau nu au acces, astfel incat se incalca in acest caz dreptul la aparare.

"In momentul de fata, Gabriel Oprea nu isi mai aminteste ce rezolutie a pus pe documentul pe care i l-a prezentat secretarul de stat. Vrem accesul la documentele clasificate", a declarat avocatul, insa judecatorii i-au raspuns ca a fost sesizata in acest sens Curtea Constitutionala.

Procesul a fost amanat pentru data de 25 aprilie, deoarece unii inculpati nu si-au angajat avocati.

In luna mai 2016, Gabriel Oprea a fost trimis in judecata de procurorii DNA in dosarul privind Directia de Informatii si Protectie Interna (DIPI).

Gabriel Oprea, care a indeplinit functiile de viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, este acuzat de abuz in serviciu.

Potrivit DNA, Oprea, cu ajutorul unor subalterni, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor.

"Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie.

Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative", sustin procurorii.

Citeste mai multe despre:

Citește și:
Încă un pas pentru reducerea dependenței României de Rusia. Ce a obținut Klaus Iohannis în timpul vizitei în Azerbaidjan VIDEO
Încă un pas pentru reducerea dependenței României de Rusia. Ce a obținut Klaus Iohannis în timpul vizitei în Azerbaidjan VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 2 februarie, că a agreat cu omologul azer, Ilham Aliyev, dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerţ, transporturi,...
Primarul care stă pe funcție de 33 de ani. Și-a petrecut jumătate din viață la primărie
Primarul care stă pe funcție de 33 de ani. Și-a petrecut jumătate din viață la primărie
Primarul unei comune din județul Alba a împlinit 33 de ani în funcție. A fost desemnat primar la 1 februarie 1990, apoi, din 1992, a câștigat toate alegerile locale. Ioan Iancu Popa...
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Oprea nu avea voie sa mearga cu Audi!