Romanii cer in strada un nou vot in cazul Oprea-Gigina. Ce solutii legale exista

Vineri, 23 Septembrie 2016, ora 12:00
5686 citiri
Romanii cer in strada un nou vot in cazul Oprea-Gigina. Ce solutii legale exista
Foto: Arhiva Hepta.ro

Mii de manifestanti si-au exprimat in strada indignarea fata de votul dat in Senat impotriva urmaririi penale a lui Gabriel Oprea in dosarul mortii politistului Bogdan Gigina, cerand o solutie pentru deblocarea acestui dosar si infaptuirea actului de justitie. Exista insa si solutii legale pentru reluarea votului in Senat?

Parerile sunt impartite, existand argumente si contraargumente bazate pe Constitutie, Legea raspunderii ministeriale si Regulamentul Senatului.

Vineri la pranz, in contextul in care protestatarii au anuntat pe retelele de socializare ca vor continua sa iasa in strada pana cand dosarul Gigina va fi deblocat, Gabriel Oprea i-a trimis o scrisoare presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, in care a cerut reluarea votului, fara sa precizeze care ar putea fi cadrul legal in baza caruia s-ar putea face acest lucru.

Desi in urma cu cateva zile declarase public ca se gandeste la demisie, Gabriel Oprea pare sa fi renuntat la idee, sustinand ca vrea dreptate pentru Bogdan Gigina, "dar dosarul acesta nu pare a fi despre dreptate, ci despre razbunari si rafuieli cu substrat politic".

Solicitarea lui Gabriel Oprea nu reprezinta insa un temei legal pentru reluarea votului in Senat. Solutii, insa, ar putea exista.

Argumente pentru un nou vot

Judecatorul Cristi Danilet, membru in CSM, a publicat pe blogul sau o serie de precizari si argumente juridice, concluzia sa fiind ca Senatul ar putea da un nou vot in cazul Gabriel Oprea, fara ca procurorii sa aduca probe noi.

"Daca nu s-a admis prima data propunerea de a se formula cerere de urmarire penala a unui (fost) ministru parlamentar, este oricand posibil sa se repete aceasta cerere, intocmai cum un denunt poate fi formulat de mai multe ori de catre aceeasi persoana. Prin urmare, pentru a se exprima un nou vot in chestiunea urmaririi penale, nu este nevoie nici de probe noi aduse de procurori, nici sa se gaseasca vicii in prima procedura. Este vorba pur si simplu de o noua procedura declansata pentru aceeasi fapta si persoana", a scris pe blog judecatorul Cristi Danilet.

Si liberalii sunt convinsi ca se poate da un nou vot in cazul Gabriel Oprea. Co-presedintele PNL Alina Gorghiu a propus vineri o alta solutie, care nu implica o noua solicitare din partea DNA.

"Nu exista nicio norma legala care sa impiedice Parlamentul sa revoce o hotarare sau o lege sa fie abrogata, doar deciziile Curtii Constitutionale si hotararile instantelor sunt definitive si obligatorii si chiar va rog sa credeti ca si in acest caz mai exista anumite proceduri speciale de revizuire. In cazul domnului Oprea, este vorba despre o hotarare a Senatului, pe care nu ne impiedica nimeni si nimic sa o abrogam, decat eventual, bineinteles, vointa politica a cartelului politic care-si imparte dreptatea de unul singur, PSD-ALDE", a declarat deputatul PNL la RFI Romania.

Alina Gorghiu sustine ca "pur si simplu este suficient ca aceasta propunere sa fie formulata si sa se treaca la repetarea votului", amenintand ca liberalii iau in calcul o eventuala greva parlamentara, daca votul in cazul Oprea nu va fi reluat.

Cine spune ca acest caz este inchis pana dupa alegeri

Un punct de vedere contrar a exprimat pentru Ziare.com senatorul PSD Ioan Chelaru, vicepresedinte al Senatului.

Astfel, cu privire la posibilitatea evocata de judecatorul Cristi Danilet, Ioan Chelaru a sustinut ca este nevoie ca DNA sa vina cu probe noi, pentru ca votul sa fie reluat.

"Ar fi nevoie de probe noi si DNA nu o sa faca, sigur, o noua cerere decat daca exista argumente noi care sa fie aduse in fata Comisiei Juridice si apoi a plenului", ne-a declarat Ioan Chelaru.

Acesta a respins si solutia de abrogare a hotararii precedente date in cazul Oprea, varianta propusa de Alina Gorghiu.

"Nu e posibil, nu cunoaste Regulamentul Senatului. In opinia mea, in acest moment, reglementarea specifica (si cea constitutionala si cea din Legea raspunderii ministeriale si cea din Regulamentul actual al Senatului) nu permite reluarea votului", a intarit Ioan Chelaru.

Intrebat daca poate fi reluata procedura de la capat, nu doar reluat votul dat deja, Ioan Chelaru a dezmintit si aceasta varianta.

"Ca sa poti relua procedura, trebuie sa ai o reglementare noua din partea organului abilitat. Nu ne poate sesiza oricine de pe strada ca vrem noi un nou vot", ne-a explicat vicepresedintele Senatului.

De asemenea, intrebat daca Senatul se poate autosesiza, fara existenta unei noi cereri din partea procurorilor, Ioan Chelaru a negat si aceasta posibilitate.

"Nu. Nu exista procedura de autosesizare. Inceperea urmaririi penale, fiind o procedura speciala, este reglementata distinct. Nu avem procedura pentru asa ceva.

Singurele posibilitati sunt demisia sau sesizarea Curtii Constitutionale. Doamna Gorghiu, daca doreste ceva special, sa sesizeze CCR, daca mai e in termen, si Curtea sa se pronunte. Dar, la cat drept parlamentar stiu eu, si stiu pentru ca il predau studentilor, nu se poate", a sustinut Ioan Chelaru.

Nu trebuie sa uitam insa ca, in cazul cererii DNA de arestare preventiva a senatorului Dan Sova, o speta oarecum asemanatoare, CCR s-a pronuntat in iunie 2015 dupa o contestatie depusa de PNL, hotarand ca problema tine de Regulamentul Senatului, nu de Constitutie.

Judecatorii CCR au spus atunci ca, daca nu poate fi pusa in discutie o contradictie directa si de fond intre o hotarare a Senatului si o norma a Constitutiei presupus a fi fost incalcata, cererea nu poate fi aprobata, reaminteste News.ro.

Invitat sa comenteze declaratiile publice ale liderilor PNL si chiar ai PSD conform carora votul ar putea fi reluat, Ioan Chelaru a precizat ca este vorba despre pozitii diferite.

"PNL face un joc de imagine. Jumatate dintre dumnealor au votat impotriva (cererii DNA - n.red.) si acum nu stiu cum sa isi spele imaginea. Iar domnul Dragnea a spus ceva de genul: 'Daca voi reusiti sa obtineti un sistem prin care inventati ceva in afara regulamentului, nu avem nimic impotriva'. Dar asta e altceva.

In acest moment, singura chestiune reala care poate interveni este demisia (lui Gabriel Oprea din Senat - n.red.). In rest, in doua luni, cat mai avem de mandat, sigur nu se mai intampla nimic", a conchis vicepresedintele Senatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reluare vot Oprea Gigina, #protest Oprea imunitate , #DNA