Senatorii juristi, de acord ca Gabriel Oprea sa fie urmarit penal pentru ucidere din culpa

Miercuri, 14 Septembrie 2016, ora 14:37
3626 citiri
Senatorii juristi, de acord ca Gabriel Oprea sa fie urmarit penal pentru ucidere din culpa
Foto: Guvernul Romaniei (Arhiva)

Comisia juridica a Senatului a adoptat un raport favorabil privind cererea DNA de incuviintare a urmaririi penale a fostului vicepremier Gabriel Oprea, cu 8 voturi pentru si 2 impotriva.

Audierea lui Gabriel Oprea la Comisia juridica a durat mai putin de zece minute. Acesta a declarat, la iesirea de la audiere, ca masina cu care circula in momentul accidentului in care a murit politistul Bogdan Gigina circula cu viteza normala.

Avizul comisiei juridice este consultativ, votul privind inceperea urmaririi penale urmand a se da lunea viitoare, in plenul Senatului. Dosarul prin care DNA cere urmarirea penala a lui Gabriel Oprea contine 28 volume.

Pe 2 septembrie, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a solicitat Senatului sa formuleze cererea de efectuare a urmaririi penale fata de fostul vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de procurorii DNA de ucidere din culpa in cazul mortii politistului Bogdan Gigina.

DNA cere aviz pentru urmarirea penala a lui Oprea: E acuzat de ucidere din culpa in cazul mortii lui Bogdan Gigina

DNA arata ca, in seara de 20 octombrie 2015, in jurul orei 19.00, agentul de politie Bogdan-Cosmin Gigina, care facea parte dintr-un dispozitiv de insotire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a decedat.

"In ceea ce priveste cauza accidentului de circulatie constand in viteza de deplasare (84 de km/h) si neadaptarea acesteia la conditiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmaririi penale rezulta indicii rezonabile ca aceasta cauza a fost determinata de catre ministrul de Interne Oprea Gabriel.

Viteza de deplasare era stabilita in mod implicit de catre ministrul de Interne prin comunicarea destinatiei si a momentului precis la care acesta trebuia sa ajunga la destinatie. De altfel, acesta era singurul in masura sa solicite marirea vitezei de deplasare dincolo de depasirea limitei de siguranta", sustin anchetatorii.

La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa de la sediul SRI catre locuinta sa situata in cartierul Cotroceni.

Noi dezvaluiri ale politistilor despre Oprea: Obligati sa-l duca la restaurant si frizerie

Tatal politistului Bogdan Gigina: Programul sarea de 18 ore pentru a fi deplasat Oprea de la restaurant la toaleta proprie

Gabriel Oprea este cercetat si pentru abuz in serviciu in dosarul privind folosirea nelegala a coloanei oficiale, cauza deschisa dupa moartea politistului Bogdan Gigina.

Totodata, fostul ministru al Internelor a fost trimis in judecata in dosarul masinii de lux cumparate de catre Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) pentru protectia demnitarilor si folosite de Oprea.

In acelasi dosar vor fi judecati fostii sefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Nicolae Pavel si Danut Iacob, prejudiciul fiind de 410.000 de lei.

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#aviz pozitiv Gabriel Oprea, #comisie juridica Gabriel Oprea, #Gabriel Oprea ucidere culpa , #DNA