Mărturiile polițiștilor de la Rutieră, ignorate de instanța care l-a achitat pe Gabriel Oprea: „Circula cu viteză mai mare decât Președintele României”

Miercuri, 19 Aprilie 2023, ora 21:30
5550 citiri
Mărturiile polițiștilor de la Rutieră, ignorate de instanța care l-a achitat pe Gabriel Oprea: „Circula cu viteză mai mare decât Președintele României”
Gabriel Oprea a fost achitat pe fond pentru ucidere din culpă, însă Petre Mazilu a primit 2 ani și 8 luni cu suspendare. FOTO / Ionuț Mureșan

Petre Mazilu, administratorul General MPM Impex SRL – firma care a săpat groapa în care a murit polițistul Bogdan Gigină în timp ce îl escorta către casă pe Gabriel Oprea –, cere Curții de Apel achitarea, după ce instanța de fond l-a găsit ca fiind singurul vinovat pentru accidentul din data de 20.10.2015. Petre Mazilu arată în motivele de apel că, dintre toți demnitarii, Gabriel Oprea circula în coloană oficială cu cea mai mare viteză, mai mare chiar decât cea care îl însoțea pe președintele României.

Petre Mazilu a fost condamnat de Tribunalul București, pe data de 6 martie, la pedeapsa de 2 ani și 8 luni cu suspendare pentru ucidere din culpă, în timp ce fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, a fost achitat.

Curtea de Apel București are la dispoziție 165 de zile pentru a pronunța o decizie definitivă în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, înainte ca faptele lui Gabriel Oprea și Petre Mazilu să se prescrie, pe data de 20 octombrie 2023.

În motivele de apel depuse la dosar de Petre Mazilu avocații acestuia fac referire la mărturii și împrejurări deloc favorabile lui Gabriel Oprea.

Printre ele se numără mărturiile a 9 ofițeri de poliție, din care reiese că dispozitivul de însoțire al lui Gabriel Oprea circula cu viteză mare indiferent de natura deplasării.

În momentul în care motociclistul Bogdan Gigină și-a pierdut viața, în seara zilei de 20.10.2015, autospeciala de însoțire WV Passat se deplasa cu viteza de aproximativ 100 km/h, în vreme ce autoturismul care îl transporta pe Gabriel Oprea se deplasa cu viteza de 110 km/h, conform ultimului raport de expertiză criminalistică realizat în cauză, în anul 2021.

Iată ce au declarat ofițerii de poliție chemați în fața instanței de fond să dea detalii despre deplasările lui Gabriel Oprea prin oraș:

  • Szekely Maria-Mihaela (ofițer de poliție, BPR): „Coloana ministrului de Interne se deplasa cu o viteză superioară celei cu care se deplasa Președintele României”.
  • Brașovianu Ștefan-Florin (agent de poliție, BPR): „De regulă, coloana Ministerului de Interne se deplasa cu viteză, mult mai tare decât celelalte coloane”.
  • Cornea Cosmin Petre (ofițer SPP, aghiotant al procurorului general de atunci, Tiberiu Nițu): „Din spusele polițiștilor rutieri care ne însoțeau, ministrul de interne Oprea Gabriel se grăbea întotdeauna, indiferent că era zi sau noapte și indiferent de condițiile meteorologice”.
  • Vlăsceanu Ionuț Dănuț (ofițer de poliție, șef serviciu BPR): „Timpul de deplasare în cazul însoțirii ministrului Oprea Gabriel era mai scurt decât în cazul însoțirii altor persoane”.
  • Cioncă Marius Pavel (ofițer de poliție, autospeciala de însoțire): „Viteza de deplasare depășea viteza legală admisă pentru ceilalți participanți la trafic (...) viteza de deplasare în activitatea de însoțire a ministrului Oprea era mai mare decât în cazul celorlalți demnitari (...) în activitatea de însoțire a ministrului de Interne spre domiciliu, de cele mai multe ori, viteza de deplasare era peste limita legală de 50 km/h”. Aghiotantul îmi transmitea prin stație să mărim viteza. Când distanța de siguranță se micșora, autovehiculul demnitarului apropiindu-se de mașina de poliție, înțelegeam că trebuie să mărim viteza. În unele cazuri, această activitate era confirmată de un telefon din partea aghiotantului. În alte situații, ni se dădeau flash-uri de către autovehiculul în care se afla demnitarul. (...) Aghiotantul ministrului (Florin Țăpoi – n.r.) era foarte exigent în această privință, în a ajunge la o anumită oră la destinație. Ne certa, spunându-ne să nu se mai repete și să facem tot posibilul să ne încadrăm în timp pentru a ajunge la destinație”
  • Ivănescu Marius-Gill (ofițer MAI, aghiotant al ministrului de interne): „E adevărat că, din ceea ce știu, viteza de deplasare a coloanei ministrului de interne era mai mare decât cea a coloanelor altor demnitari”.
  • Tache Daniel-Eduard: „Deplasările dlui ministru de Interne erau mai urgente (comparativ cu alte deplasări ale coloanelor demnitarilor), în sensul că se deplasa mai rapid decât celelalte coloane”.
  • Apachiței Laurențiu (agent de poliție la data faptelor, motociclist): „Starea generală a celor care asigurau însoțirea ministrului de Interne și a colegilor care asigurau traseul poate fi rezumată la vorba: până nu moare cineva, nu se va înceta modul acesta de deplasare”.
  • Gheorghe Marin (agent de poliție, motociclist antemergător în coloana primului-ministru): „Spre deosebire de însoțirea dlui Oprea Gabriel, în restul activităților de însoțire nu se circula sub presiune. Când spun că la dl Oprea Gabriel se circula sub presiune, mă refer la faptul că ofițerul de poliție comunica prin stație fraze de genul „Urgent, ne grăbim!”. În caz de ploaie, atunci când ne prindea pe traseu, trebuia să ducem la îndeplinire misiunea, însă mergem cu atenție sporită, cu o viteză adaptată. (...) Pe timp de ploaie viteza era între 40 și 70 km/h”.

Teoria juridică l-a „ucis” a doua oară pe polițistul Bogdan Gigină

Gabriel Oprea a fost achitat pentru ucidere din culpă de judecătorul Sorin-Vasile Ivanciuc de la Tribunalul București, pe data de 6 martie, după ce scăpase de acuzația de abuz în serviciu încă din timpul urmăririi penale, urmare a redefinirii acestei infracțiuni în 2016, la inițiativa PSD, dublată de o decizie a Curții Constituționale.

De fapt, abuzul în serviciu era principala acuzație din dosarul lui Oprea, anume că la presiunile acestuia dispozitivul de polițiști de la Rutieră îl însoțeau peste tot, inclusiv la restaurant sau la frizerie.

Odată ce acuzația a „picat” cu ajutorul CCR, fapta de ucidere din culpă a fost aruncată în derizoriu de către apărătorii lui Oprea, aceștia lansând teoria că „nu poți ucide un om de pe bancheta din spate”.

În lipsa acuzației de abuz în serviciu, magistratul fondului a ales să se concentreze pe cauzele imediate ale morții polițistului Bogdan Gigină.

„În opinia Tribunalului, prezența victimei în dispozitivul de însoțire a inculpatului, independent de caracterul legal sau nelegal al măsurii dispuse, nu constituie o condiție necesară și suficientă pentru producerea decesului victimei, acest efect fiind determinat în mod nemijlocit de modalitatea defectuoasă de semnalizare a lucrărilor de intervenție realizate în carosabil”, conchide, sec, judecătorul Sorin-Vasile Ivanciuc în motivarea deciziei de achitare.

Odată descoperite cauzele imediate ale morții polițistului Bogdan Gigină, judecătorul nu le mai analizează pe cele de ansamblu, respectiv că demnitarul Gabriel Oprea folosea abuziv coloana oficială în deplasările lui, fapt care rezultă din numărul mare de situații – cam 1.700 pe toată perioada mandatului de ministru de Interne.

„Nu este suficient să se constate existența unei conduite (comisivă sau omisivă) reproșabile și a rezultatului material prevăzut de norma de incriminare (decesul unei persoane), fiind necesar să se demonstreze și că respectivul rezultat este consecința acțiunii sau inacțiunii autorului; cu alte cuvinte, este necesar să se constate existența unui raport de cauzalitate între comportamentul periculos și urmare”, mai arată judecătorul.

Ce au reținut procurorii DNA în rechizitoriul lui Gabriel Oprea

În seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în mai 2018 pentru ucidere din culpă, în dosarul deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină.

Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus - cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către poliţia rutieră - însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliţie rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist.

În acest mod, el şi-a conferit, în mod discreţionar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită.

„În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa”, afirmă procurorii DNA în rechizitoriu.

Accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi, rețin anchetatorii.

În ceea ce-l priveşte pe Gabriel Oprea este vorba despre însoţirea sa de către poliţişti rutieri, iar în cazul lui Petre Mazilu şi al firmei pe care o administra, lucrările făcute la carosabil.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Gabriel Oprea, #moarte politist Bogdan Gigina, #achitare, #ucidere din culpa, #curtea de apel bucuresti , #justitie