Dosarul morții polițistului Bogdan Gigină: Gabriel Oprea ar putea scăpa și de răspunderea penală, dar și de cea civilă

Sambata, 06 August 2022, ora 21:30
7668 citiri
Dosarul morții polițistului Bogdan Gigină: Gabriel Oprea ar putea scăpa și de răspunderea penală, dar și de cea civilă
Gabriel Oprea la ieșirea din sediul ICCJ. FOTO: Ionuț Mureșan

Gabriel Oprea, fost vicepremier, vrea să scape de sechestrul asigurator instituit în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, în perspectiva în care anul viitor se împlinește termenul de prescripție a faptei de ucidere din culpă. Cu procesul pe fond încă departe de final și cu posibilitatea de a face apel, Gabriel Oprea ar putea scăpa și de răspunderea penală, și de cea civilă.

Tribunalul București a luat în discuție, vineri, 5 august, verificarea măsurilor asiguratorii cu privire la Gabriel Oprea și Petre Mazilu, patronul firmei MPM Impex SRL, cea care n-a semnalizat lucrările pe strada în care polițistul Bogdan Gigină a intrat cu motocicleta într-o groapă și a murit. Tragedia s-a întâmplat în seara zilei de 20 octombrie 2015, în timp ce Gabriel Oprea circula ilegal cu o „coloană oficială” care-l ducea la restaurant.

La aproape 7 ani de la acel moment, cei doi inculpați trimiși în judecată pentru ucidere din culpă în legătură cu moartea polițistului Bogdan Gigină au reiterat cereri de ridicare a sechestrului asigurator. Gabriel Oprea și Petre Mazilu au formulat aceleași cereri și anul trecut, când Tribunalul București a limitat măsurile asiguratorii la 6 milioane de lei, însă instanța de control judiciar, Curtea de Apel București, le-a menținut în forma din ordonanța procurorilor, adică 13 milioane de lei.

Solicitarea de ridicare sau de restrângere a sechestrului vine într-un moment-cheie al procesului: la anul se împlinește termenul prescripției generale a răspunderii penale pentru fapta de ucidere din culpă reținută în sarcina lui Gabriel Oprea.

Acest termen este prevăzut de art. 154 din Codul penal, care spune că răspunderea penală se stinge la „8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani”.

Iată ce prevede Codul penal pentru uciderea din culpă:

  • „Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
  • Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
  • Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se majorează cu jumătate”.

Pledoaria cinică a avocaților lui Gabriel Oprea și ai lui Petre Mazilu

Apărătorii celor doi inculpați au încercat, vineri, să repete figura, susținând că valoarea măsurilor asiguratorii ar fi „disproporționate”.

În sala de judecată de la Tribunalul București, pentru cineva care ar fi intrat fără să se uite pe avizier și să vadă că e vorba de dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, dezbaterile ar fi sunat mai degrabă a proces civil.

Asta pentru că avocații celor doi inculpați au susținut că măsura sechestrului a fost luată „doar în baza sumelor cu care părțile vămate s-au constituit părți civile”.

„Nu s-a făcut o evaluare! Pe care criterii?”, s-au întrebat, retoric, avocații lui Gabriel Oprea.

Cu alte cuvinte, avocații fostului vicepremier ar fi vrut să existe niște criterii exacte în baza cărora să fie stabilită valoarea vieții polițistului Bogdan Gigină, iar în funcție de cuantum să fie fixat și sechestrul în vederea recuperării „prejudiciului”.

Cinismul avocaților nu s-a oprit aici. „Trebuie să aveți în vedere că soția victimei a primit despăgubiri și de la instituția la care lucra domnul Gigină. Solicităm să ridicați măsura sechestrului asigurator și, în subsidiar, să o restrângeți”, a mai spus avocatul lui Oprea.

Soția polițistului Bogdan Gigină primise, într-adevăr, de la MAI o sumă de bani cu titlul de ajutor de înmormântare de câteva sute de euro.

Avocatul lui Petre Mazilu, patronul firmei care trebuia să semnalizeze lucrările, respectiv groapa în care intrat polițistul Bogdan Gigină cu motocicleta, a adăugat cinismului și note de melodramatice: „Societatea clientului meu e în blocaj financiar, acesta a făcut eforturi supraomenești să o salveze. Mă tot întreabă: domnule avocat, cum de n-a căzut nimeni în groapa aia timp de 3 zile?”.

Din spusele avocatului, Petre Mazilu se consideră ghinionist că firma lui a săpat o groapă nesemnalizată în mijlocul carosabilului, iar acum are sechestru pe bunuri deoarece, într-un final, cineva a căzut în ea și a murit.

„Când a fost instituit sechestrul euro era 4 lei, acum este 5. Spunea cineva că nu s-a schimbat nimic între timp (n.r. – mai exact temeiurile în caza cărora a fost luată măsura). Această creștere este de 20%. Pentru noi e enorm!”, a conchis avocatul lui Petru Mazilu.

Avocatul familiei Gigină: „Pierderea unei vieți omenești e necuantificabilă”

Apărătorul părților civile, Carmen și Cornel Gigină, avocatul Cătălin Crăciunescu a cerut menținerea sechestrului asupra bunurilor lui Gabriel Oprea, precum și asupra celor din patrimoniul lui Petre Mazilu și al companiei sale, MPM General IMPEX.

„În fapt, măsurile asigurătorii au fost dispuse în data de 10.12.2016 asupra bunurilor inculpaților și până la concurență valorii lor de la acea dată, respectiv suma de 13.539.986 lei. Motivul instituirii acestora au avut ca temei rezultatul produs prin săvârșirea infracțiunii de către inculpați, respectiv pierderea unei vieți omenești, pierdere neacuantificabilă în bani. Suma precizată de părțile civile cu titlu de daune morale, susținută prin administrarea probei cu audierea parților civile, a martorilor audiați, al rapoartelor de evaluate psihologică depuse la dosar, nu fac decât să ne asigure că în eventualitatea unei condamnări și al stabilirii de daune morale și materiale în sarcina inculpaților există certitudinea că sumele astfel stabilite vor fi și realmente achitate de către inculpații condamnați”, a arătat avocatul Cătălin Crăciunescu.

Avocatul a explicat că, potrivit legii, părțile civile își pot lărgi sau își pot restrânge pretențiile până la finalizarea cercetării judecătorești, motiv pentru care solicită menținerea sechestrului.

Ce au reținut procurorii DNA în rechizitoriul lui Gabriel Oprea

În seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în mai 2018 pentru ucidere din culpă, în dosarul deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină.

Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus - cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoţirea demnitarilor de către poliţia rutieră - însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliţie rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist.

În acest mod, el şi-a conferit, în mod discreţionar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită.

„În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa", afirmă procuorii DNA în rechizitoriu.

Conform DNA, accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi. În ceea ce-l priveşte pe Gabriel Oprea este vorba despre însoţirea sa de către poliţişti rutieri, iar în cazul lui Petre Mazilu şi al firmei pe care o administra, lucrările făcute la carosabil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gabriel Oprea, #Gigina politist mort, #ucidere din culpa, #sechestru , #justitie