Cariera militara a lui Gabriel Oprea, anchetata de Ministerul Apararii

Marti, 04 Octombrie 2016, ora 09:24
23080 citiri
Cariera militara a lui Gabriel Oprea, anchetata de Ministerul Apararii
Foto: site Ministerul de Interne

Conducerea Ministerului Apararii a decis constituirea unei comisii de ancheta care sa verifice modul in care Gabriel Oprea a ajuns general cu o stea.

Decizia vine ca urmare a unor informatii aparute in presa.

Comisia va stabili daca Gabriel Oprea a fost inaintat legal de la gradul de colonel la cel de general de brigada, se precizeaza intr-un comunicat remis presei marti de MApN.

In prezent, Gabriel Oprea are gradul de general cu patru stele.

Cotidianul Romania Libera a scris in urma cu o saptamana ca Gabriel Oprea a trecut direct de la gradul de capitan la cel de colonel si apoi a devenit general cu incalcarea reglementarilor legale.

Avansarile au avut loc in timpul mandatului de premier detinut de Adrian Nastase, la propunerea ministrului Apararii. Gabriel Oprea a devenit general in 2001, prin decret semnat de fostul presedinte Ion Iliescu.

Jurnalistii de la Romania Libera scriu ca Oprea a obtinut prima lui stea de general cu incalcarea a cel putin doua legi. La momentul respectiv ministru al Apararii era Ioan Mircea Pascu, in prezent europarlamentar PSD. Prin complicitatea mai multor generali si a oficialilor de la acea vreme, Gabriel Oprea a sarit de la gradul de capitan in rezerva peste gradele de maior si locotenent-colonel, fiind reactivat direct colonel. Dupa un singur an, el a devenit general de brigada (cu o stea).

Mai intai, cand Gabriel Oprea a fost numit presedinte al Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat, el detinea gradul de colonel. Insa, pentru ocuparea functiei el trebuia sa detina, conform legii, gradul de general-locotenent. Ca sa rezolve problema, ministerul nu a numit pe altcineva la conducerea administratiei, ci l-a avansat pe Gabriel Oprea direct la gradul de general-locotenent, scrie sursa citata.

Apoi, pentru a ajunge general de brigada, Gabriel Oprea a trecut printr-o comisie formata din 13 membri, care a decis ca studiile absolvite de acesta sunt suficiente pentru a fi inaintat in grad.

"Comisia de selectie a analizat propunerea de acordare a gradului de general de brigada domnului Gabriel Oprea, in baza documentelor cuprinse in dosar, din care reiese ca ofiterul a absolvit Scoala Militara de Ofiteri Activi 'Nicolae Balcescu' in anul 1983, Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti in anul 1990 si Colegiul National de Aparare in anul 1997 - conditie necesara si suficienta pentru acordarea respectivului grad", se arata intr-un raspuns primit de la MApN la solicitarea jurnalistilor de la Romania Libera.

Administratia Prezidentiala a contrazis acest argument, sustinand, intr-un raspuns trimis tot la solicitarea cotidianului citat, ca Gabriel Oprea trebuia sa dea un examen, conform art. 58 din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

"Pe timp de pace, pentru acordarea gradelor de general de brigada (...), coloneii si comandorii trebuie sa promoveze examenul in acest scop. Pentru a participa la examenul de acordare a gradului de general, coloneii trebuie sa indeplineasca cumulativ trei conditii: sa fie apreciati in ultimii cinci ani cu calificativul minim 'foarte bun'; sa aiba vechime in grad de cel putin 3 ani si sa fie incadrati pe functii prevazute in statele de organizare cu grade de general de brigada, similare sau superioare", a precizat Administratia Prezidentiala.

Ganriel Oprea nu indeplinea primele doua conditii. Fiind reactivat in 2000, el nu putea avea un calificativ obtinut in ultimii 5 ani si nici vechime in grad de cel putin 3 ani.

In comunicatul Administratiei Prezidentiale s-a mai precizat faptul ca institutia nu a verificat niciodata daca Gabriel Oprea indeplinea conditiile prevazute de lege, pentru ca aceasta responsabilitate revenea Ministerului Apararii.

In replica, Ministerul Apararii a admis ca Gabriel Oprea nu a dat examen, dar a sustinut ca nu era nevoie, fiind suficiente conditiile de studii prevazute la art. 30 din Hotararea de Guvern nr. 582/2001.

Jurnalistii de la Romania Libera scriu insa ca art.31 din aceeasi hotarare prevede explicit ca ofiterii pot fi promovati la gradul de general de brigada doar daca indeplinesc cumulativ si alte conditii, nu doar pe cea de studii, conditii pe care Gabriel Oprea nu le indeplinea.

Quarterly Report - Editia 4

Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit miercuri, 22 mai, despre lupta care devine din ce în ce mai strânsă. Mai sunt două săptămâni până la alegerile locale, iar...
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 6 al...
#comisie ancheta Gabriel Oprea general , #ministru de Interne