De ce nu poate fi dezbatuta motiunea PNL impotriva lui Oprea

Marti, 27 Octombrie 2015, ora 14:58
3584 citiri
De ce nu poate fi dezbatuta motiunea PNL impotriva lui Oprea
Foto: Arhiva Ziare.com

Vicepresedintele UNPR Eugen Nicolicea a sustinut, marti, ca motiunea simpla depusa de PNL la adresa lui Gabriel Oprea nu poate fi dezbatuta, pentru ca, potrivit regulamentului, presedintele Senatului nu spune dezbaterii motiunile simple care vizeaza finalitati specifice motiunii de cenzura.

"Ar fi bine ca cei care scriu motiunea sa puna mana sa mai citeasca regulamentul. Dupa cum stiti, conform articolului 155, alineatul 2, presedintele Senatului nu va spune dezbaterii motiunile simple care vizeaza finalitati specifice motiunii de cenzura, adica sa retragi increderea cuiva sau sa ceri demiterea cuiva", a declarat vicepresedintele UNPR Eugen Nicolicea.

PNL a depus motiunea simpla impotriva lui Gabriel Oprea: Sfidare, aroganta, abuz si dispret (Video)

Eugen Nicolicea a afirmat ca aceasta interpretare este data de Decizia nr.148 a Curtii Constitutionale, in cazul Monica Macovei, cand printr-o motiune simpla s-a cerut demiterea acesteia si demersul a fost declarat neconstitutional de catre CCR.

Nicolicea a mai sustinut ca PNL nu cunoaste art.6 din Constitutie, care stipuleaza ca un ministru nu poate fi demis, ci revocat.

Vicepresedintele UNPR a mai spus ca, de fiecare data cand la Camera Deputatilor au venit astfel de motiuni, a insistat ca acestea sa nu fie puse in dezbatere pentru ca incalca decizia CCR si, de fiecare data, s-a tinut cont de parerea sa, adaugand ca, la Senat, se pare insa ca PNL nu a auzit ce a spus.

Intrebat daca ii va cere presedintelui Senatului sa nu puna pe ordinea de zi motiunea simpla depusa de liberali, invocand prevederile regulamentului, Nicolicea a afirmat ca presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, cunoaste foarte bine atat Constitutia, cat si deciziile CCR.

Nicolicea a precizat ca "motiunile individuale care sunt prevazute in Constitutii ale altor tari nu sunt prevazute in Constitutia Romaniei", care arata ca "Guvernul raspunde solidar".

"Deci, daca vrei sa cada un ministru, Parlamentul nu poate sa darame intreg Guvernul", a aratat vicepresedintele UNPR.

Eugen Nicolicea a mai spus ca, daca motiunea liberalilor va fi inscrisa pe ordinea de zi, va fi contestata, insa crede ca acest lucru nu se va intampla, pentru ca presedintele Senatului cunoaste legislatia in vigoare.

Liberalii ii declara razboi lui Oprea: Sa vedem cum se prezinta situatia reala

"Daca se va pune pe ordinea de zi, evident ca se va contesta acest lucru, dar eu sunt convins ca nu se va pune, pentru ca domnul presedinte este printre cei care stiu foarte bine Constitutia, deciziile CCR si Regulamentul Senatului", a declarat Eugen Nicolicea.

Vicepresedintele UNPR a mai afirmat ca motiunea PNL este "un subiect de presa", adaugand ca "nu are nicio finalitate ceea ce au facut liberalii, care habar nu au de Constitutie si de lege".

PNL a depus, marti, la Senat, motiunea simpla impotriva ministrului de Interne, Gabriel Oprea, textul cu titlul "Gabriel Oprea, demis pentru sfidare, aroganta, abuz si dispret in desfasurarea functiei publice" fiind semnat de 49 de senatori liberali si neafiliati.

Potrivit vicepresedintelui social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, data la care va fi dezbatuta motiunea simpla depusa de liberali si supusa votului senatorilor se va stabili de catre presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#motiune PNL Nicolicea, #motiune PNL Oprea , #ministru de Interne