Dezvaluiri din dosarul lui Oprea: Pantofi de lux masura 46 si mult alcool pentru o "sursa" cu nume de femeie

Vineri, 13 Mai 2016, ora 15:35
9334 citiri
Dezvaluiri din dosarul lui Oprea: Pantofi de lux masura 46 si mult alcool pentru o "sursa" cu nume de femeie
Foto: Pixabay

Detalii privind cheltuielile efectuate de Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI), prezentate in rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, releva ca au fost cumparati pantofi barbatesti marimea 46 si cantitati mari de bauturi alcoolice pentru o "sursa" cu nume de femeie.

Procurorii sustin ca justificarea cheltuielilor operative la nivelul DIPI era nelegala si ca motivele invocate erau neverosimile, informeaza News.ro.

Un alt exemplu este al unor ofiteri DIPI care nu exercitau concret atributii operative, dar decontau foarte multe produse de consum ori de lux.

Aceste nereguli au iesit la iveala dupa ce fostul sef al DIPI Nicolae Gheorghe, trimis si el in judecata in dosarul lui Oprea, a cerut formarea unei echipe de patru ofiteri care sa verifice cheltuielile de protocol anterioare ale serviciului secret.

Cand si-ar fi dat seama de proportiile acestor cheltuieli nejustificate, Gheorghe ar fi incercat sa sisteze verificarile. Unul dintre ofiterii care facea parte din echipa de control a declarat ca Nicolae Gheorghe l-ar fi intrebat retoric: "Ce vrei, sa sesizez Parchetul cu jumatate de institutie?".

Printre neregulile constatate de membrii Comisiei de control al fondurilor operative, se retin urmatoarele:

  • cheltuirea fondurilor operative in mod excesiv in domeniul administrativ (leagane, pavaje, piese de mobilier, telefoane, dotari ale Centrului de pregatire Dumbravita),
  • achizitionarea de uniforme de chestor, stilouri,
  • foarte multe cheltuieli de protocol, cu mese organizate la un restaurant,
  • cadouri constand in bunuri de consum pentru o casa de copii,
  • dotari pentru o asociatie sportiva,
  • cheltuieli pentru actiuni informativ-operative despre care a rezultat, din rapoartele intocmite de ofiterii care au solicitat acei bani, ca efectiv nu au existat.

"Denuntatorul a exemplificat cu situatia unui lucrator DIPI care a intocmit documente potrivit carora ar fi recompensat o sursa cu nume de femeie, cu o pereche de pantofi barbatesti in valoare de circa 500-600 lei.

Lucratorul DIPI a recunoscut ulterior, in fata Comisiei de control, ca, in realitate, aceasta suma de bani nu a servit pentru recompensarea niciunei surse reale, din cunostintele lui, practic nu si-a asumat inmanarea recompensei catre vreo sursa, sustinand ca nu avea cunostinta care a fost destinatia banilor sau bunurilor corespunzatoare acelei sume de bani", se arata in rechizitoriu.

Unul dintre ofiterii denuntatori a relatat ca, in luna octombrie 2015, dupa demisia Guvernului in functie si, in consecinta, a ministrului Gabriel Oprea, a fost chemat in biroul secretarului de stat Gheorghe Nicolae, care i-a cerut sa gaseasca de urgenta o solutie pentru a proceda la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile din fondurile operative ale DIPI, pentru perioada de sfarsit a anului 2014 si, respectiv, pentru perioada ianuarie-octombrie 2015.

Dosarul lui Oprea scoate la suprafata mizeria bagata sub pres de la DIPI: Dezmat pe bani publici

Astfel, intr-o perioada de aproximativ doua saptamani, de la demisia Guvernului si pana la nominalizarea noului ministru de Interne, "s-a procedat la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile operative ale DIPI, pentru anul 2014, insa distrugerea a fost una selectiva, vizand numai documentele justificative privind cheltuielile operative ale conducerii DIPI", se mai arata rechizitoriul procurorilor DNA.

Noi acuzatii in dosarul masinii de lux a lui Oprea: Angajatii serviciului secret de la MAI ar fi distrus probe

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis in judecata pentru folosirea unei masini de lux cumparate de DIPI pentru protectia demnitarilor.

Gabriel Oprea, trimis in judecata in dosarul masinii de lux

In acelasi dosar vor fi judecati fostii sefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Nicolae Pavel si Danut Iacob, prejudiciul in dosar fiind de 410.000 de lei.

Quarterly Report - Editia 4

Sebastian Burduja vrea votul ultrașilor. Susține o lege prin care sancțiunile date pe stadioane s-ar suspenda până la soluționarea plângerilor
Sebastian Burduja vrea votul ultrașilor. Susține o lege prin care sancțiunile date pe stadioane s-ar suspenda până la soluționarea plângerilor
Un grup de parlamentari liberali, în frunte cu Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a inițiat un proiect de lege prin care se cere ca sancțiunile date ultrașilor pe...
Legea care le permite străinilor să rămână pe teritoriul României până la finalizarea procedurii de azil a fost promulgată
Legea care le permite străinilor să rămână pe teritoriul României până la finalizarea procedurii de azil a fost promulgată
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, 29 mai, legea prin care este instituit dreptul persoanelor străine de a rămâne pe teritoriul României până la finalizarea procedurii de...
#DIPI cheltuieli dosar Oprea , #ministru de Interne