Ziare.com

DNA cere inceperea urmaririi penale a lui Gabriel Oprea - coloana oficiala, folosita ilegal (Video)

de Camelia Badea
Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 10:52

   

DNA cere inceperea urmaririi penale a lui Gabriel Oprea - coloana oficiala, folosita ilegal (Video)
DNA a cerut oficial, luni, procurorului general al Romaniei, Tiberiu Nitu, sa sesizeze Senatul cu privire la formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul fostului ministru de Interne Gabriel Oprea pentru abuz in serviciu si obtinere de foloase necuvenite.

"In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Oprea Gabriel, senator in Parlamentul Romaniei, fost viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, in legatura cu savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul in perioada in care a detinut functia ministeriala", se arata in comunicatul DNA.

Cererii transmise de DNA catre Procurorul General, pentru a fi remisa Senatului, i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, precum si un numar de 15 volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.

DNA arata ca infractiunea de abuz in serviciu savarsita de Gabriel Oprea consta in "folosirea resurselor umane si materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, in mod nelegal, insotirea deplasarilor efectuate de ministru cu echipaje ale politiei rutiere".

"In perioada ianuarie 2014 - noiembrie 2015, Oprea Gabriel a detinut functia de ministru al Afacerilor Interne (iar incepand cu martie 2014 si pe cea de viceprim-ministru pentru securitate nationala). In toata aceasta perioada, demnitarul a beneficiat de insotire permanenta cu echipaje ale politiei rutiere, cu incalcarea conditiilor prevazute de Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006 (ce prevede ca beneficiaza de insotire cu echipaje ale politiei rutiere presedintele Romaniei, presedintii celor doua camere ale Parlamentului si prim-ministrul).

In cazul ministrilor, acelasi act normativ prevede ca acestia pot beneficia de insotire cu echipaje ale politiei rutiere doar in situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta (conditii care trebuie indeplinite simultan) ", se arata in comunicatul DNA.

Coloane oficiale in vizite private si in afara programului

Procurorii spun ca probele de care dispun arata ca in perioada mentionata, ministrul Gabriel Oprea "a fost insotit in cvasitotalitatea deplasarilor, intr-un regim rezervat de lege exclusiv presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua camere ale Parlamentului si prim-ministrului".

Astfel, Gabriel Oprea a beneficiat de coloana oficiala inclusiv la deplasarile zilnice la sediul Ministerului si cele saptamanale la sedintele de Guvern, "imprejurari care nu pot fi calificate ca situatii deosebite in sensul avut in vedere de legiuitor".

"Totodata, politia rutiera insotea deplasarile la destinatii cu vadit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnica la locuinta personala), inclusiv in afara programului de lucru si in zilele nelucratoare, situatii in care nu poate fi justificata in mod obiectiv o urgenta", subliniaza procurorii DNA.

Mai mult, conform probelor administrate in cauza, la compartimentul special din Politia Bucuresti "au fost desemnati lucratori care aveau ca atributii exclusive insotirea ministrului, intr-o structura permanenta care presupunea asigurarea concomitenta a 3 politisti pentru fiecare post (doua schimburi si o rezerva). Lucratorii erau permanent la dispozitia ministrului, asteptandu-l dupa fiecare deplasare in imediata apropiere a destinatiei", se arata in comunicatul citat.

Mai multe deplasari decat presedintele sau premierul

Totodata, procurorii spun ca probele arata ca ministrul Gabriel Oprea "realiza in medie aproximativ 5 deplasari zilnice pe parcursul carora era insotit de echipaje ale politiei rutiere".

Astfel, "in perioada 2 ianuarie - 21 octombrie 2015, s-au realizat 1.607 misiuni de insotire a deplasarilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului Bucuresti. Numarul total al acestor misiuni este de aproximativ 3 ori mai mare decat cele realizate in aceeasi perioada pentru insotirea presedintelui Romaniei si de aproximativ doua ori mai mare decat cel corespunzator prim-ministrului, demnitari indreptatiti la insotire permanenta conform prevederilor legale".

27 de politisti pentru o singura misiune

In aceste conditii, procurorii DNA spun ca prin aceste fapte au fost vatamate interesele legitime ale Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, deoarece au fost deturnate resursele politiei rutiere care ar fi trebuit sa contribuie la fluidizarea circulatiei sau sa insoteasca demnitarii indreptatiti legal.

In context, procurorii mentioneaza ca "insotirea unui demnitar de catre politia rutiera presupune atat asigurarea echipajului de insotire si a vehiculului corespunzator, cat si instalarea in teren a unui dispozitiv de dirijare si siguranta a traficului format din posturi fixe, posturi mobile si patrule auto-moto, atat pe traseul care urmeaza a fi parcurs, cat si pe traseele alternative care ar putea fi folosite de coloana oficiala".

De asemenea, pentru fiecare deplasare sunt redirectionati agenti de politie pe traseul respectiv.

"De exemplu, pentru deplasarea Ministrului Afacerilor Interne din seara de 20.10.2015, dispozitivul a fost format din 27 de politisti aflati in intersectiile de pe traseu", subliniaza procurorii DNA.

In acea seara a murit politistul Bogdan Gigina, care a cazut cu motocicleta intr-o groapa aflata pe un bulevard din Capitala, in timp ce ii deschidea calea ministrului Oprea, desi afara ploua si motociclistii nu ar fi trebuit sa iasa pe traseu.

Cazul politistului mort: Bogdan Gigina a facut parte din trei coloane oficiale in ziua accidentului

E oficial: Politistul mort dupa ce a cazut in groapa era in coloana oficiala a lui Oprea

Politist mort in coloana oficiala: Oprea sustine ca nu si-a luat nicio zi de concediu. Ce spune despre urgenta deplasarii (Video)

Prejudiciul material si foloasele necuvenite

Pe de alta parte, utilizarea nelegala a autovehiculelor a produs si un prejudiciu material Directiei generale de politie a municipiului Bucuresti, constand in contravaloarea combustibilului utilizat pe parcursul misiunilor de insotire si a uzurii corespunzatoare.

"De asemenea, ministrul Oprea Gabriel a obtinut un folos necuvenit, constand in reducerea timpului alocat deplasarilor. Astfel, cercetarile efectuate pana in prezent au relevat ca, prin folosirea antemergatorilor si a agentilor de politie care opreau circulatia celorlalte vehicule in intersectii, acelasi itinerar putea fi parcurs in mai putin de jumatate de timp, avand in vedere ca viteza de deplasare a coloanei pe raza municipiului Bucuresti putea atinge si 120 km/h.

Confortul suplimentar creat in acest mod demnitarului in raport cu toti ceilalti participanti la trafic, in scopul usurarii deplasarilor cu caracter privat sau care nu erau justificate de imprejurari exceptionale si urgente, reprezinta un privilegiu la care nu este indreptatit si care are astfel natura unui folos necuvenit.

Din probele administrate pana in prezent a reiesit ca activitatea de insotire se realiza cu stiinta si acceptul ministrului, care a dispus cu privire la modalitatea in care sa se realizeze insotirea. Totodata, a mai rezultat si ca au existat situatii in care ministrului i s-a propus ca anumite deplasari private sa se realizeze fara insotirea politiei rutiere, insa acesta a solicitat in mod expres prezenta echipajelor", subliniaza procurorii DNA.

Procurorul general, Tiberiu Nitu, a beneficiat ilegal de echipajele rutiere

Cea de a doua infractiune de abuz pentru care se cere inceperea urmaririi penale a lui Gabriel Oprea se refera la protocolul incheiat cu procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, in baza caruia si acesta a beneficiat, in mod nelegal, de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere.

Are si procurorul Nitu coloana oficiala? Parchetul General raspunde

Protocolul a fost incheiat la data de 4 aprilie 2014, data incepand de la care procurorului general "i s-a asigurat, cu caracter permanent, insotirea deplasarilor efectuate pe raza municipiului Bucuresti".

"La data de 03 iulie 2015, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a adoptat un plan-cadru care cuprinde o prezentare detaliata a modalitatii in care se desfasura activitatea de insotirea a demnitarilor pe raza municipiului Bucuresti.

Din documentul mentionat rezulta ca singurii demnitari care beneficiau de insotire permanenta erau presedintele Romaniei si prim-ministrul dintre categoriile de persoane indreptatite legal (presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au solicitat), precum si ministrul de Interne si procurorul general, care au avut acces la acest privilegiu exclusiv ca urmare a modului in care ministrul Oprea Gabriel si-a indeplinit atributiile de serviciu", se arata in comunicatul remis presei de DNA.

Patriarhul Daniel renunta la coloana oficiala daca lumea e deranjata

Update: Gabriel Oprea va sustine, la ora 13:00, o conferinta de presa in care, cel mai probabil, va aborda acest subiect.

Gabriel Oprea, declaratii dupa ce DNA a cerut inceperea urmarii penale - LIVE

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 24605 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
34 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O bataie de joc:

"constand in contravaloarea combustibilului utilizat pe parcursul misiunilor de insotire si a uzurii corespunzatoare."

Nimic despre faptul ca un om si-a pierdut viata intr-o "misiune" nelegala. Combustibilul si uzura sunt o bataie de joc.

 

Nu este vorba doar de benzina. Alaiul vicepresedintelui

plimba pitzipoance pe salarii babane si cu Mertanele platite de contribuabil.

Ai fruntea-ngustă numai cat creionul
Esti "incomplect", să zic asa, ca tine
Cand mergi să-ti plimbi prin noapte neuronul
In cele mai bengoase limuzine
Iei să-ti deschidă calea, din păcate
Nu mintea, cum ar trebuie, răcane
Călări pe motocicluri ruinate
Băieti ce pentru tine sunt cătane
Slugoi, adică, buni să te-nsotească
De parc-ai fi vreun pasă ori vreun rege
La sprituri sau la ***, -n păsărească
Grăiesti tot povestindu-ne de lege
Si de onoare si-alte baliverne
La care ti-ai dori să punem botul
De parc-am fi cei ce nu pot discerne,
Bieti asistati ce-ntruna vă dau votul
Cand s-au chemat bocancii la apeluri
Te-ai dus si tu cu ei să ti se pună
Stele pe umeri, si-n atatea feluri
Te strambi ca otrăvit cu mătrăgună
Plagiator cu cincizeci de cuvinte
poate treci la fapte
Si pleci acasă. Chiar te-am tine minte…

 

Interesul national si interesul personal.

Mai bine punea ordine in traficul haotic din Bucuresti pentru toti soferii, decat sa se ajute numai pe el cu antemergatori si sirene.

 

Moda trufiei cu girofar a fost lansata de Adrian Nastase

Cu cat este mai mare discrepanta intre cerintele functiei si capacitatile ocupantului, cu atat este mai mare si girofarul prin care acesta semnalizeaza diferentele

pana acum a umblat in culorile rosu si albastru

de la girofar, de acum umbla in maro culoarea de la turul indispensabililor

TOTI parvenitii sunt asa!Daca educatie n-au primit

si bani n-au avut, cand se trezesc cu putere si bani, isi satisfac instinctele primare (si ele neslefuite)!! Isi trag diplome de doctori, masini bengoase, paza pe masura si putori/gigolo de renume! Cand votezi parveniti ar cam trebui sa stii sigur pe ce se duc banii dati la stat (TVA, accize, taxe, impozite)!!

Si ce ne facem noi dacă, Doamne fereste! ramanem fără interesul

... natuional?

Mare-i grădina !

Oprea este deținătorul unei averi de foarte multe milioane de euro iar in Romania s-au furat alte miliarde. Ce face DNA-ul? Anchetează dreptul de a folosi sau nu coloane oficiale! O să dispărem ca nație ...

Bun

Dar cu dosarul lui Ponta ce se mai aude? Acum, ca nu mai e prim-ministru, nu a mai comis 17 infractiuni?
Se poate, DNA? Raspundeti doar la comenzi?

 

Genoama,stai linistita ca ii vine randul si Albanezului

Dar generalului Ismeana cand ii scoateti PRUNELE din
gura sa poata sa se articuleze mai "repede" ca si EL are o gandire "prea rapida",mai ales ca este un
mare profesor si dr.

Nu-i vine, ma rindul! Victor Ponta e mult mai

...credibil, azi, cind si actualul guvern se lauda cu rezultatele obtinute de Guvernul PSD. Stiu ca te deranjeaza ca u a furat si nu si-a tradat electoratul, dar mai trebuie sa si recunosti asta.

pontea, (in)credibilul

Asa e, pontea e mai credibil acum ca nu mai e PM, poate spune si ca va ajunge pe fatza nevazuta a lunii, oricum pe nimeni nu intereseaza vorbele sale. Si asta pentru ca la cat a mintit cand era premier, si-a asigurat doza de necredibilitate pe multi ani in viitor.
Din fericire romanii pentru care a dus dreptatea pana la capatul strazii au disparut de mult, au mai ramas eternii laudatori de pe forumuri, nostalgici si consecventi ca fanii lui fuego.

Cu ocazia asta o sa aflăm si noi, o sa afle si Gabriel Oprea bolile

... de care suferă si habar nu are.

Am mai auzit bancul asta

Da, si ce rezolvati cu asta? O sa-i luati boii de la ...coloana oficiala? Tipul e prea smecher, alunecos si harsait ca sa se sperie. Si a adunat multe informatii despre fiecare ca sa nu aiba ac de cojocul vostru.

 

In primul rand, le-a aranjat avansari la gradul de general

tuturor procurorilor militari, inclusiv celor de la DNA. In al doilea rand, conform legii nu poate fi anchetat decat de un procuror militar cu gradul cel putin egal cu al lui, adica la patru stele :)

DNA a devenit un fel de Gestapo!

In loc sa se ocupe de farudele de la Hidroelectrica, de furtul din buzunarele romanilr in epoca Basescu, acest DNA are alte orientari.
Apropo,doa Oprea a folosit colana oficiala ilegal? Deplasarile lui Werner la Sibiu, foarte dese, nu sint anchetate de DNA? Dar a altora?

 

NU dar Oprea are 2 "TROFEE" rutiere

pe unul l-a bagat in spital si pe unul l-au inmormantat! Cel putin atat stim noi; palmaresul neoficial o fi mai "bun" :))

catatene

hai ca te-ai facut de ras: nu stii sa citesti! Dar presedintele nu e nominalizat printre cel 4 functii in stat ?! De ce esti inafara legii ?

Nu, bai, Werner pleaca prea des de la serviciu!

La omul asta programul de lucru e de 8 ore doar pe saptamina. Voi l-ati ales, voi sa-l platiti! Si sa-i mai platiti si deplasarile aproape zilnice la Sibiu, dar si vacantele de lux prelungite prin Florida sau Madeira.

 

 

Pai tocmai

Ca pe basisti nu-i ia. Sau ii ia la "shto".

@un ciudatzean ieuropean 11.28

- "bai" shi radiatoare ! vorbeshte frumos , ca nu eshti in barca(trasa de jandari) cu pontax ! iar de platit , plateshti shi tu , ca shi noi l-am platit pe ilici ! :o(((

"DNA cere inceperea urmaririi penale a lui Gabriel Oprea - coloana oficiala, folosita ilegal"

cel mai cinstit guvern - garantat USL!

Taxe si impozite mari, pentru oameni mici!

Macar acum stim pe ce se duc o parte din banii nostri!

 

@!libidinici 11;40

muc, stai calm ca o stii pe aia ce ti doresti tu ....
voiculescu tot la puscarie ...??
urmeaza ponta, sova, dragnea...si toate leprele psd-iste.
respect Kovesi

Academia "interesului national": plagiatori, impostori, analfabeti

Retea informala de putere a mediocritatii si mentalitatilor feudale infiltrate in institutiile statului - Mosierii si vatafii lui Iliescu

 

Politruci, ați feștelit-o! De-acu-nainte nu vă mai trimiteți nici se

fretară după cafea, că se-mpiedică (și cade nu numai ca găina) și-o plătiți ca nouă!

 

Oprea poate ajuta PSD si ALDE intr-o motiune de cenzura impotriva

Guvernului Meu, dupa magaria acestora de a modifica Legea Electorala!! Asta nu trebuie sa se intample!

DNA trebuie sa intervina cu un dosar facut lui Oprea! Nu conteaza ca el era ministru de INTERNE si ca atare cel care aproba coloanele oficiale tuturor!! Oprea trebuie fortat sa faca jocul PNL!

DNA sa ajute PNL, ca singur nu poate! Asa cum ii ajuta pe penalul de la Cotroceni sau fripturistii din guvern!)))))))

 

merin .....

bai pila moarta, bai minte scurta, scrii numai tampenii
legea cu un singur tur de scrutin avatajeaza cel mai mult ,cel mai tare UDMR-ul pune dreaqu mintea la contributie uita te in anii trecuti si o sa vezi daca era un singur tur in cate orase mari,tg mures ,satu mare.....,aveai primar udmr.
dar ce dreaqu sa la ceri unor postaci platiti cu ora!!!!

 

@Marin2134 12.07

- nu mai e in 2012 marineeeeeeeee ! nu vezi ce cuminte sta draknea !? :o)))"si ca atare cel care aproba coloanele oficiale tuturor!" tuturor celor care aveau dreptu' marineeeeeeeee , e o deosebire !:o)))

"DNA cere inceperea urmaririi penale a lui Gabriel Oprea - coloana oficiala, folosita ilegal"

Succes

justitiei romane !

 

Dar beneficiarul

pe numele lui Tiberiu Nitu, el ce păteste? Văd că DNA nu se preocupă si de soarta beneficiarului care a fost parte la semnarea protocolului si care a primit foloase necuvenite. Nu a fost si din partea lui un abuz in serviciu?

 

Urmarirea

Daca tot il urmaresc, sper sa il si prinda.
Generalul cu cap de tablagiu se ducea si la buda cu coloana.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor